Humanitaarisen avun tarve maailmassa kasvaa – Suomelta vahva tuki haavoittuvimmille ryhmille

YK:n tuoreen arvion mukaan hätäavun tarpeessa on tällä hetkellä 168 miljoonaa ihmistä 53 maassa. Suomen ajamat linjaukset vammaisista humanitaarisissa kriiseissä on hiljattain hyväksytty sekä EU- että YK-tasoilla.

Maailman pahin humanitaarinen kriisi on tällä hetkellä Jemenissä, mutta tilanne on erittäin vaikea myös Syyriassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Somaliassa ja Etelä-Sudanissa, selviää YK:n humanitaarisen avun koordinaatioyksikön OCHAn 4. joulukuuta julkaistusta Global Humanitarian Overview -raportista(Linkki toiselle web-sivustolle.). Valtaosan tarpeista aiheuttavat konfliktit, mutta muun muassa ilmastonmuutos on johtanut myös luonnonkatastrofien määrän kasvuun.

Vuoden 2020 yhteenlaskettu humanitaarisen avun tarve on arvion mukaan noin 28,8 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Kaikkiaan hätäavun tarpeessa on 168 miljoonaa ihmistä 53 maassa.

Suomi on kuluneen vuoden aikana myöntänyt humanitaarista apua yhteensä 78,8 miljoonaa euroa. Tästä 12,4 miljoonaa euroa on suunnattu Syyrian kriisin hoitoon, mutta myös tukea Jemenin tilanteeseen on kasvatettu huomattavasti, kaikkiaan 5,7 miljoonaan euroon. Afrikassa humanitaarista apua tarvitsevia on tuettu 21,3 miljoonalla eurolla. Loppuvuoden rahoituspäätökset kohdistuvat Syyriaan (YK:n väestöohjelma UNFPA), Jemeniin (Maailman ruokaohjelma WFP) sekä Keski- ja Itä-Afrikkaan (Punainen Risti ja YK:n pakolaisjärjestö UNHCR).

”Hallitusohjelman mukaisesti Suomi on nostanut humanitaarisen avun tasoa. Olemme myös uudistaneet avustustyötä ohjaavan linjauksemme. Hyväksyimme EU:n kehitysministereiden kokouksessa 25.11. Suomen aloitteesta päätelmät, jotka vahvistavat EU:n roolia sekä humanitaarisen avun rahoittajana että humanitaarisen oikeuden puolustajana ja tukijana”, sanoo kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Suomi on EU-puheenjohtajakaudellaan kiinnittänyt huomiota humanitaarisen oikeuden merkitykseen siviilien suojelussa ja avun perillemenon varmistamisessa. YK-tasolla Suomi on tukenut kansainvälistä ohjeistusta, jonka kautta vammaisten henkilöiden asema otetaan nykyistä paremmin huomioon humanitaarisessa toiminnassa.  Ohjeistus hyväksyttiin lokakuussa YK:n humanitaarisen avun järjestöjen koordinaatiokomiteassa (IASC) ja julkistettiin marraskuussa New Yorkissa.

Suomi julkaisee uuden humanitaarisen linjauksensa 13. joulukuuta. Linjauksen tarkoituksena on entisestään vahvistaa humanitaarisen avun toimeenpanoa kriisialueilla ja ohjata Suomen tukemaa toimintaa niin, että Suomi on jatkossakin periaatteellinen, innovatiivinen, joustava, luotettava ja tehokas toimija kansainvälisessä humanitaarisessa järjestelmässä.

Lisätietoja: Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö p. 040 132 1416 ja humanitaarisen avun ja politiikan neuvonantaja Riikka Mikkola, puh. +358 295 350 138

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]