23 avtal undertecknades vid Kazakstans president Nazarbajevs besök


Kazakstans president Nursultan Nazarbajev besökte Finland 16–17.10.2018. Tre ministrar och andra företrädare för staten reste med presidenten. Två samförståndsavtal undertecknades mellan länderna Finland och Kazakstan som gäller flygtrafik, energieffektivitet och miljöskydd.

Nazarbajev träffade finländska företag vid ett evenemang där man undertecknade sammanlagt 21 samförståndsavtal mellan olika samarbetsparter. Fokus vid besöket var en ökning av handeln. Nazarbajev betonade att Kazakstan har naturtillgångar och resurser för vilka finländarna har den kunskap och teknik som krävs för att utnyttja. Kazakstan strävar efter att underlätta utländska företags verksamhet i landet, bland annat genom särskilda ekonomiska zoner och skattelättnader. Den enhetliga skattesatsen för företag är 20 % och den personliga skatten 10 %.


Det skattefria Astana International Financial Center har grundats i samma lokaler som världsutställningen Astana Expo 2017. Finländska banker och andra finansiella aktörer välkomnades att ansluta sig till centret som erbjuder skattelättnader och annat stöd till företag som bedriver verksamhet där.


Av världsutställningens företagsprojekt har hundra projekt valts ut för implementering med Kazakstans stöd, däribland 14 finländska. Finland var det enda nordiska landet som deltog i världsutställningen Astana.


Vad gäller trafikförbindelser är den viktigaste frågan järnvägsfrakten via förbindelsen Sidenvägen från Kouvola via Khorgos i Kazakstan till Kina. Denna trafik kommer att ökas från de nuvarande två godstågen till fyra i månaden och senare till tjugo. Det undertecknade luftfartsavtalet möjliggör i sin tur Finnairs förhandlingar om direktflyg till Almaty och Astana. Direktflygningar har hittills ordnats i två perioder, under sommaren 2017 och 2018, som nu visserligen har avslutats.

Ytterligare information: Ambassadråd Päivi Karhio-Szilvay (ÖST-20), tfn 0295 350 050, [email protected]

Hela artikeln, inklusive ingångna samarbetsavtal, finns tillgänglig på webbplatsen formin.Finland.fi

https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/kazakstanin-presidentti-nazarbajevin-vierailulla-allekirjoitettiin-23-sopimusta?p_p_auth=6Pdi80TR&curAsset=0&stId=44227(Länk till en annan webbplats.)