Suomi julistaa poikkeustilan koronavirustilanteen johdosta

Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa Suomen olevan poikkeusoloissa koronavirustilanteen vuoksi. Sen seurauksena aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen keskeytetään niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta.

Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi.

Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Muita rajoituksia ovat koulujen ja oppilaitoksien sulkeminen (muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta), museoiden, teatterien ja muiden kulttuurilaitosten sulkeminen, julkisten kokoontumisien rajoittaminen kymmeneen henkilöön sekä ohjeistus, että yli 70-vuotiaat pysyisivät erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet). Sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia lisätään julkisella ja yksityisellä sektorilla, ja koronavirustestauskapasiteettia kasvatetaan.

Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta.

Lisätietoa: https://valtioneuvosto.fi/en/article/-/asset_publisher/10616/hallitus-totesi-suomen-olevan-poikkeusoloissa-koronavirustilanteen-vuoksi?_101_INSTANCE_3qmUeJgIxZEK_languageId=fi_FI(Linkki toiselle web-sivustolle.)