Suomalaisosaamiselle kysyntää Kazakstanissa – uutena alana digitalisaatio

Kazakstan on Suomen suurin kauppakumppani Keski-Aasiassa. Kaupan luvut ovat melko vaatimattomalla tasolla muutaman alamäkivuoden jälkeen, mutta kääntyneet nyt kasvuun. Kasvulle on potentiaalia. Kazakstan pyrkii helpottamaan ulkomaisten yritysten toimintaa maassa muun muassa erityistalousaluein ja verohelpotuksin. Yritysten tasavero on 20 % ja henkilövero 10 %. Kazakstanin markkinoilla toimii aktiivisesti noin 40 suomalaista yritystä.

Kazakstan toivoo maahan lisää ulkomaisia investointeja. Sillä on luonnonvaroja ja resursseja, joiden hyödyntämiseen suomalaisilla on osaamista ja teknologiaa. Yritykset ovat kokeneet haasteena muun muassa Kazakstanin valtiollisten yritysohjelmien hitaan käynnistymisen ja byrokratian, minkä myös Kazakstanin osapuoli tiedostaa.

Yritysten toimintamahdollisuuksia ja kauppaa tukemassa sekä yhteyksiä yritysten ja viranomaisten välille luomassa on Suomen ja Kazakstanin hallitusten välinen sekakomissio. Sekakomission edellisessä kokouksessa helmi-maaliskuun vaihteessa käsiteltiin erityisesti energia-, liikenne-, ympäristö-, maatalous- ja koulutusyhteistyötä. Uutena alana oli digitalisaatio.

Sekakomission yhteydessä järjestetyssä Finnish-Kazakh Business and Investment Roundtable -seminaarissa suomalaiset yritykset pääsivät esittelemään osaamistaan. Vieraat saivat hyvän kokonaiskuvan maan investointi- ja rahoitusmahdollisuuksista eri aloilla. Tilaisuus antoi suomalaisille myös mahdollisuuden kertoa kokemuksistaan Kazakstanin markkinoilla.

Astana Expo 2017 -maailmannäyttelyn tiloihin perustettu Astana International Financial Centerin (AIFC) toiminta alkaa täysipainoisesti tänä vuonna. AIFC:n tavoitteena on kasvaa alueelliseksi rahoituskeskukseksi Länsi- ja Keski-Aasiassa. Myös suomalaisia yrityksiä toivotaan asettumaan keskukseen, joka tarjoaa helpotuksia ja etuja toimijoille.

Suomen koulutusjärjestelmä tunnetaan Kazakstanissa hyvin. Erityisesti Jyväskylän, Lahden ja Hämeen ammattikorkeakoulujen sekä Tampereen aikuiskoulutuskeskuksen muodostama konsortio on toiminut maassa aktiivisesti vuodesta 2012. Lisäksi Itä-Suomen yliopisto tekee yhteistyötä Kazakstanin maatalousyliopiston kanssa. Yli 1000 kazakstanilaista sairaanhoitajaa, opettajaa, ruokaturva-asiantuntijaa ja lentäjää on koulutettu tähän mennessä suomalaisten järjestämissä ohjelmissa.

Yhteistyötä tehdään myös molempien maiden parlamenttien ystävyysryhmissä. Kazakstanin parlamentti on kiinnostunut suomalaisten kokemuksista muun muassa oikeusvaltion kehittämisessä.