Kazakstanin presidentti Nazarbajevin vierailulla allekirjoitettiin 23 sopimusta


Kazakstanin presidentti Nursultan Nazarbajev vieraili Suomessa 16.-17.10.2018. Presidentin mukana matkusti kolme ministeriä ja muita valtion edustajia. Suomen ja Kazakstanin valtioiden välille allekirjoitettiin kaksi yhteisymmärryspöytäkirjaa, jotka koskevat lentoliikennettä, energiatehokkuutta ja ympäristönsuojelua.

Nazarbajev tapasi suomalaisia yrityksiä tapahtumassa, jossa allekirjoitettiin yhteensä 21 yhteisymmärryspöytäkirjaa eri yhteistyökumppaneiden kesken. Vierailun painopiste oli kaupan kasvattamisessa. Nazarbajev korosti, että Kazakstanilla on luonnonvaroja ja resursseja, joiden hyödyntämiseen suomalaisilla on tarvittavaa osaamista ja teknologiaa. Kazakstan pyrkii helpottamaan ulkomaisten yritysten toimintaa maassa muun muassa erityistalousaluein ja verohelpotuksin. Yritysten tasavero on 20 % ja henkilövero 10 %.

Astana Expo 2017 –maailmannäyttelyn tiloihin on perustettu verovapaa Astana International Financial Center. Suomalaisia pankkeja ja muita finanssialan toimijoita toivotettiin tervetulleeksi liittymään keskukseen, joka tarjoaa vero- ja muita helpotuksia siellä toimiville yrityksille.

Maailmannäyttelyn yrityshankkeista on valittu sata hanketta toimeenpanoon Kazakstanin valtion tuella, joiden joukossa on 14 suomalaista. Suomi osallistui ainoana pohjoismaana Astanan maailmannäyttelyyn.

Liikenneyhteyksissä ajankohtaista on rautatierahdin Silkkitieyhteys Kouvolasta Kazakstanin Khorgosin kautta Kiinaan. Tätä liikennettä lisätään nykyisestä kahdesta rahtijunasta neljään kuukaudessa ja myöhemmin kahteenkymmeneen. Allekirjoitettu lentoliikennesopimus puolestaan mahdollistaa Finnairille neuvottelut suorista lennoista Almatyyn ja Astanaan. Suoria lentoja on ollut tähän mennessä kahdessa jaksossa, kesällä 2017 ja 2018, jotka ovat nyt tosin päättyneet.

Lisätietoja: Lähetystöneuvos Päivi Karhio-Szilvay (ITÄ-20), puh. 0295 350 050, [email protected]

Koko artikkeli solmittuine yhteistyösopimuksineen on luettavissa internetsivuilla formin.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.)

https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/kazakstanin-presidentti-nazarbajevin-vierailulla-allekirjoitettiin-23-sopimusta?p_p_auth=6Pdi80TR&curAsset=0&stId=44227(Linkki toiselle web-sivustolle.)