Ishim-joki Astanan sydämessä – pilkkiä ja talviurheilua

Kazakstan on maailman suurin sisämaa. Maalla ei ole suoraa yhteyttä mereen. Kazakstanilla on kuitenkin rantaa Kaspianmeren kanssa, mutta Kaspianmerihän on itse asiassa järvi.  Astana, Kazakstanin pääkaupunki, on keskellä aroa, lähes keskellä Kazakstanin suurta maata. Sää on mannermainen ja kylmä.
Astanan keskelle sijoittuu Ishim-joki, joka on ainoa vesistö Astanan lähialueella. Joki jakaa kaupungin vasempaan osaan, eli uuteen osaan ja oikeaan, eli vanhaan osaan. Kaupungin asukkaille Ishim-joki on yksi erilaisten tapahtumien ja harrastusten pääpaikoista.


Kesäkaudella joen rannalla voi kalastaa, joella voi käydä risteilemässä ja joen rannan kivetettyjä rantoja voi kiertää kävellen tai juosten. Joen rannalla on myös mukava löytää picnic-paikka tai nauttia kesän lämmöstä myös rannan ravintoloissa.
Talvi tuo kuitenkin täydellisen muutoksen jokeen liittyviin harrastusmahdollisuuksiin.  Astanan talvi voi olla todella kylmä lämpötilan vaihdellessa  -5°C ja -35°C välillä. Ishim-joki jäätyy ja muuttuu yhdeksi talviaktiviteettien pääpaikoista. Joella voi hiihtää, luistella, laskea mäkeä joenpenkkoja pitkin ja ennen kaikkea pilkkiä. Koska Astanan tuuli asettaa jäällä istumiseen tietyn kylmyysvaikutuksen, ottavat monet pilkkijät mukaansa pilkkiteltan auttamaan pitkää ja kenties kylmää odotusaikaa kalojen ”narraamisessa”.


Kaupungin hallinto on lanseerannut uuden tapahtumakokonaisuuden kaupungin asukkaille termillä #AstanaWinterLand, johon kuuluu 12 temaattista kaupunki-installaatiota, 32 jääkaukaloa, 36 mäenlaskupaikkaa ja yli 400 tapahtumaa.
16. tammikuuta Astanan asukkaat juhlivat  International Snow Day-tapahtumaa järjestäen muiden aktiviteettien ohella hiihtokilpailun Kasviteteellisessä puistossa. Yli 200 nuorta hiihtäjää, suurin osa alle 18-vuotiaita, otti osaa talviseen kilpailuun, jota on juhlittu Astanassa vuodesta 2013 lähtien.


Ortodoksien loppiainen tammikuun puolen välin jälkeen 18.-19. tammikuuta toi joelle myös erilaiset rakennelmat avantouintia varten. Avantoja pidetään ennen varsinaista tapahtumaa aktiivisesti ja touhukkaasti auki moottorisahoin, ja jännitetään säätä, sillä yleensä loppiainen osuu talven kylmimpään jaksoon. Ei kuitenkaan tänä vuonna. Koko ajanjakso on ollut erittäin lauha, joten avantouinnistakin tuli hieman lämpimämpää kuin normaalisti.


Ihmisen jonottavat kastautumaan jääkylmään veteen, puutikkailta veteen ja parin uintivedon jälkeen toiselta puolelta pois. Kastautumisen jälkeen kuppi kuumaa lämmittää.  Vaikka loppiainen on kristillinen juhlapäivä, monet muutkin  kaupungin asukkaista haluavat juhlistaa päivää omalta osaltaan. Avannossa pistäytyminen ei katso uskontokuntaa, ovathan avantouinnin terveysvaikutukset kiistattomat, ja adrenaliini virtaa. Päivässä on kollegiaalista juhlan tuntua.