Nur-Sultanin lähetystö osallistuu EU-puheenjohtajuuskauden ilmastotekoihin ja haastaa muut mukaan

Suomen kolmas kausi EU-puheenjohtajana alkaa 1. heinäkuuta 2019.  Puheenjohtajuuskauden slogan, Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus kiteyttää hyvin monet tavoitteistamme, sillä puheenjohtajana Suomi tulee painottamaan EU:n roolia globaalina ilmastojohtajana ja kestävien ratkaisujen edistäjänä.  

Myös Suomen suurlähetystö Kazakstanissa haluaa tehdä osansa tekemällä ilmastolupauksensa ja sitoutumalla pienentämään hiilijalanjälkeään. Lähetystö tulee kiinnittämään erityistä huomiota energiankulutukseen edustuston tiloissa, henkilökunnan liikennepäästöjen vähentämiseen sekä kierrätyksen lisäämiseen. Jotta EU-puheenjohtajuuskauden ilmastolupaus ei jäisi vain puolen vuoden mittaiseksi harjoitukseksi, on edustusto allekirjoittanut kansainvälinen kestävän kehityksen sitoumuksen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

EU-puheenjohtajuuskauden logo

Konkreettisia lupauksia

Toimintaympäristönä Kazakstan on haasteellinen ympäristöystävällisten käytänteiden osalta. Esimerkiksi kierrätys on maassa pääosin vielä lapsen kengissä. Edustusto pyrkii kuitenkin tekemään useita konkreettisia, ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä ratkaisuja:

  • Edustusto sijaitsee isossa toimistorakennuksessa, joka ei ole aiemmin mahdollistanut jätteiden kierrättämistä. Edustusto on ajanut aktiivisesti lajittelu- ja kierrätysmahdollisuuden saamista rakennuksen jätepisteeseen. Edustusto onkin jo hankkinut lajittelupisteen omiin tiloihinsa ja tavoitteena on saada jätteiden lajittelu laajemmin käyttöön koko rakennuksessa. Edustusto haastaa myös muut rakennuksessa toimivat lähetystöt ja kansainväliset järjestöt mukaan lajittelemaan.
     
  • Edustuston henkilökunta sitoutuu kulkemaan työpaikalle ja eri kokouksiin jalan tai pyörällä aina, kun se on aikataulujen ja sääolosuhteiden puolesta mahdollista.   
     
  • Edustusto lisää kasvisruuan määrää tarjoiluissaan ja eikä käytä muovisia kertakäyttöastioita. Kaiken kaikkiaan suosimme uudelleenkäytettäviä tai kierrätettyjä materiaaleja.
     
  • Otamme ympäristöhyödyt irti digitalisaatiosta suosimalla elektronisia kokousmateriaaleja ja osallistumalla kauempiin kokouksiin videoyhteydellä aina kun mahdollista.
     
  • Edustuston tiloissa olevat lamput vaihdetaan ympäristöystävällisiin LED-valoihin.
     
  • Edustuston lähetettyjä työntekijöitä rohkaistaan allekirjoittamaan Ilmastoveivi2019-vetoomus. Sekä suurlähettiläs että hänen sijaisensa ovat jo allekirjoittaneet vetoomuksen.

 

Suomen Nur-Sultanin lähetystö haastaa EU-delegaation Kazakstanissa ja muut edustustot tekemään oman ilmastolupauksensa!

 

Lisätietoa Suomen EU-puheenjohtajuuskauden ohjelmasta ja painopisteistä: https://eu2019.fi/ohjelma(Linkki toiselle web-sivustolle.)