Ny finländsk ambassadbyggnad planerad till Tokyo

 

 

Det vinnande bidraget har enligt juryn en mycket enkel form. Foto: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy Det vinnande bidraget har enligt juryn en mycket enkel form. Foto: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

ArkitektbyrÅn Lahdelma & Mahlamäki Oy har med sitt verk "AIKI" vunnit utrikesministeriets arkitekttävling om Finlands ambassadbyggnad i Tokyo. "Det viktigaste är att skapa en Finlandsbild. Ambassaden ska företräda Finland pÅ rätt sätt", sade Rainer Mahlamäki frÅn den vinnande byrÅn dÅ resultatet avslöjades den 13 mars.

Juryn valde enhälligt arkitektbyrÅn Lahdelma & Mahlamäki Oys verk "AIKI" till tävlingens vinnare. Juryn ville inte rangordna de övriga tävlingsdeltagarna.

Rainer Mahlamäki, som representerade den vinnande byrÅn, sade att det viktigaste är att skapa en Finlandsbild. Ambassaden ska företräda Finland pÅ rätt sätt. Närhistorien är full av stÅtliga byggnader som representerar Finland pÅ ett fint sätt.

En särskild utmaning i denna tävling var att passa in en hel del funktioner pÅ byggplatsen. Kombinerat med lokala bygganvisningar var tävlingen mycket svÅr för deltagarna. "Jag tycker att vi hittade en god balans mellan ekonomiska krav och arkitektur", sade Mahlamäki. Han betonade att de dock inte tvingats göra en dÅlig kompromiss.

 

Förslaget "AIKI" var enligt juryn det lättaste att variera. Foto: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy Förslaget "AIKI" var enligt juryn det lättaste att variera. Foto: Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy

Huvuddomaren som de tävlande valt, arkitekt Toni Peltola, sade att alla tävlingsbidrag var olika och att alla erbjöd goda lösningar. Av sex tävlande hängde tre med in pÅ slutrakan. Av dem valde juryn det bidrag som bäst överensstämde med tävlingens syften och som kan vidareutvecklas. Det vinnande förslaget har en mycket enkel form och bygger pÅ ett särskilt mÅttsystem. Förslaget är enligt juryn det lättaste att variera utan att helheten blir lidande.

Teemu Kurkela frÅn arkitektbyrÅn JKMM tyckte att det vinnande bidraget lyckats använda tomten väl. Byggnadens egentliga innehÅll finns dessutom pÅ insidan, medan detaljerna pÅ fasaden ofta formas dÅ projektet framskrider.

Enligt utrikesministeriets fastighetsdirektör Mikko Paaso kommer byggnaden att uppföras pÅ ett budgetneutralt sätt, det vill säga utan att staten tvingas bevilja särskilda budgetmedel för ändamÅlet.

 

Det vinnande teamet: Rainer Mahlamäki (andra fr.v.), Jukka Savolainen, Sampsa Palva och Katri Rönkä samt domaren Toni Peltola Det vinnande teamet: Rainer Mahlamäki (andra fr.v.), Jukka Savolainen, Sampsa Palva och Katri Rönkä samt domaren Toni Peltola

Understatssekreterare Antti Sierla sade ändÅ att det vore en överraskning om byggnaden stod klar under det här Årtiondet. "PÅ grund av den ekonomiska situationen i Finland och Japan finns det säkert skäl att sätta sig ner och ta sig en funderare", tillade Sierla.

Enligt Sierla bevisade tävlingen att ett budgetneutralt byggnadssätt är värt att beakta ocksÅ i fortsättningen. "Vi behövde en deletapp för att se om konceptet är lämpligt", sade Sierla.

Enligt ambassadör Jorma Julin har ett tiotal andra ambassader i Tokyo redan byggts budgetneutralt.

UM:s pressmeddelande om tävlingen(Länk till en annan webbplats.)