Nordiska samarbetsministern Jan Vapaavuori besöker Kina och Japan

Pressmeddelande 239/2007
8.11.2007

Ministern för nordiskt samarbete Jan Vapaavuori och en nordisk delegation på tio personer besöker Kina och Japan den 11-15 november. Syftet med resan är att presentera det nordiska samarbetet och dess nya prioriteringar i synnerhet inom frågor som berör globalisering, klimat och miljö samt innovationer.

Delegationen träffar under ledning av minister Vapaavuori Kinas biträdande utrikesminister Kong Quan och biträdande ministern vid det kinesiska vetenskaps- och teknologiministeriet Shang Yong måndagen den 12 november. Delegationen besöker dessutom vetenskaps- och teknologiparken Tsinghua i Peking.

Den 13 november åker delegationen till Shanghai, där den bekantar sig med det finländska innovationscentret FinChi, universitetet Fudan och dess nordiska center. Onsdagen den 14 november öppnar Vapaavuori ett nordisk-kinesiskt seminarium på hotell Regal International i Shanghai under ordförandeskapstemat Möjligheternas Norden - nära dig. Vid seminariet talar även en representant för Nordiska ministerrådet och direktörerna för forskningsorganet NordForsk, som lyder under ministerrådet, och innovationscentret NIC, direktören för det nordiska Asieninstitutet och Sveriges nordiska statssekreterare.

Från Shanghai reser delegationen till Tokyo, där dess program bland annat omfattar diskussioner kring att marknadsföra Norden i Japan och en översikt över erfarenheter av den samnordiska paviljongen på världsutställningen i Aichi för två år sedan. I dessa sammanhang träffar Vapaavuori bland annat vice minister Shotaro Yachi vid det japanska utrikesministeriet och framstående representanter för vetenskap.

Finland är i år ordförandeland i Nordiska ministerrådet. Ordförandeskapsprogrammet samt rapporter och bilder av olika evenemang finns på ordförandeskapswebben http://www.norden2007.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).

Närmare upplysningar: chefen för sekretariatet för nordiskt samarbete Harri Mäki-Reinikka, utrikesministeriet, tfn 040 731 2856, och minister Vapaavuoris politiska assistent Yamina Guerfi, tfn 050 371 0521

nordiskt samarbete