Coronaläget i Japan

Japanska myndigheter fortsätter att begränsa resor till Japan från det mesta länder, inklusive Finland. För inresa i landet krävs visum eller uppehållstillstånd. De som kommer in i landet måste ha ett negativt testresultat senast 72 timmar före flygningen och vid ankomst från vissa länder även ett vaccinationsintyg, ett test vid ankomst och/eller karantän. Fritidsresor till landet, med undantag av vissa gruppresor, är tills vidare förbjudna.

Inresebestämmelser

Japanska myndigheter fortsätter att begränsa resor till Japan från det mesta länder, inklusive Finland. För inresa i landet krävs visum eller uppehållstillstånd. Om du planerar att resa till Japan, kontakta ditt närmaste japanska ambassad. Fritidsresor till landet, med undantag av vissa gruppresor, är tills vidare förbjudna.

Av dem som anländer från Finland till Japan krävs ett förhandstest tidigast 72 timmar före flygningen. De som kommer från vissa länder måste också ha ett vaccinationsintyg, ett test vid ankomst och/eller karantän.

Myndigheterna rekommenderar att man använder andningsskydd när man rör sig utanför hemmet.

Vi rekommenderar att Japans myndighetsanvisningar ses över och följs noggrant.
 

Här hittar du mera information (på engelska):

Rörelsefrihet

Myndigheterna uppmanar alla som befinner sig i Japan att undvika slutna, dåligt luftkonditionerade och folkrika utrymmen, samt kollektivtrafiken i rusningstid. Munskydd rekommenderas allmänt när man rör sig utomhus, i allmänna utrymmen och i det sociala umgänget. Många flygbolag kräver att passagerarna har munskydd för att de ska få komma ombord.

Finnair och Japan Airlines har fortsatt direkta flygförbindelser mellan Finland och Japan i begränsad utsträckning. 

Kollektivtrafiken fungerar som normalt.

Hälsovård

Hygiennivån är i regel hög i Japan och det samma gäller hälsovården. Myndigheterna rekommenderar att man använder munskydd, tvättar händerna regelbundet och håller cirka två meters avstånd till andra människor.

Turister kan söka vård på privata eller allmänna läkarstationer. Kontakta alltid ditt försäkringsbolag i samband med läkarbesök.

Mer information (på engelska):

Tjänster

På många platser, såsom restauranger och museer, måste kunderna dock följa vissa hygien- och säkerhetsanvisningarna. Restaurangernas och tjänsternas öppettider kan också begränsas särskilt i det regionala nödläget.

Sanktioner vid brott mot restriktionerna

Japaner följer i allmänhet myndigheternas direktiv och rekommendationer, bl.a. kan man nuförtiden också bestraffa karantänförseelser och till och med utvisa utlänningar ur landet.

Beskickningens kundbetjäning

Ambassadens kundtjänst är öppen mån-tis och tor-fre 9 – 12 och ons kl. 13 – 17 för person som har bokat tid i förväg.

Mer information:

Reseanmälan

Vi påminner alla resenärer samt dem som redan befinner sig i landet att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).

Om du redan har gjort en reseanmälan men din vistelse förlängs ska du rätta till hemresedatumet i din anmälan. Då vet vi att du ännu befinner dig i landet och kan kommunicera med dig, bland annat skicka dig information. Om du har registrerat dig i tjänsten kan du ändra din anmälan själv. Om du inte har registrerat dig gör du en ny reseanmälan.

Om du lämnade hemresedatumet i din anmälan öppet, eller om du reser hem till Finland tidigare än beräknat bör du ta bort din anmälan. Det kan du göra själv om du har registrerat dig, annars kan du skicka mail till [email protected] och be att få det gjort.