Utrikesminister Pekka Haavisto till Haag

Utrikesminister Pekka Haavisto besöker Haag den 2 december. Han träffar Nederländernas utrikesminister Stef Blok och besöker internationella organisationer med säte i staden.

Utrikesminister Pekka Haavisto kommer bland annat att träffa Internationella brottmålsdomstolens ordförande Chile Eboe-Osuji, åklagare Fatou Bensouda, ordföranden för specialdomstolen för Kosovo Ekaterina Trendafilova och chefen för Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) Fernando Arias. 

Utrikesministrarnas möte ska handla om Finlands och Nederländernas bilaterala relation, om EU:s utveckling, utvidgning och fleråriga budgetram, om rättsstatsfrågor, det internationella klimatarbetet och frågor som gäller Ryssland. Relationen mellan Nederländerna och Finland är utmärkt och samarbetet är intensivt på olika områden. Relationen präglas av att länderna ofta är eniga i frågor som rör EU och det internationella samarbetet. Nederländernas utrikesminister besökte Finland 2018.

Utrikesminister Haavisto kommer att hålla EU:s anförande vid Internationella brottmålsdomstolens partsmöte och öppningsanförandet vid ett evenemang ordnat av organisationen Women’s Initiatives for Gender Justice. Finland har hört till Internationella brottmålsdomstolen aktiva understödjare ända sedan den inrättades. Det är viktigt för Finland att det straffrättsliga ansvaret för de allvarligaste internationella brotten realiseras och att offrens rättigheter främjas. I utrikesministerns program ingår också ett möte med direktören för ICC:s brottsofferfond Pieter de Baan och direktionsordförande Felipe Michelini.

Ytterligare information: Katja Kalamäki, diplomatisk rådgivare, tfn +358 295 351 518, och Nicola Lindertz, enhetschef, enheten för Väst-, Central- och Sydeuropa, tfn +358 29 535 0316

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected].