EU-domstolens dom i ett mål gällande beskattning av utdelning till utländska pensionsfonder i Finland

Statsrådets kommunikationsavdelning
Pressmeddelande 342/2012
7.11.2012

Torsdagen den 8 november ger Europeiska unionens domstol sin dom i en talan som Europeiska kommissionen väckt mot Finland om beskattning av utdelning till utländska pensionsfonder i Finland.

Enligt lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet har inhemska pensionsanstalter rätt att i sin näringsverksamhet dra av utgifter för inkomstens förvärvande och bibehållande samt därav härrörande förluster. Avdragbara är bl.a. de belopp som enligt försäkringstekniska grunder behövs för täckning av pensionsstiftelsers och andra med dem jämförliga pensionsanstalters pensionsförbindelser och andra sådana förbindelser. Lagen tillämpas inte på pensionsfonder som är begränsat skattskyldiga i Finland och som inte har ett fast driftställe i inkomstbeskattningen i Finland. Dessa pensionsfonder har inte rätt till avdrag.

Kommissionen anser att Finland bryter mot bestämmelserna om fri rörlighet för kapital eftersom utdelningar till utländska pensionsfonder beskattas strängare än utdelningar till inhemska pensionsanstalter. Enligt kommissionen beror den strängare beskattningen på att endast inhemska pensionsanstalter har rätt att i beskattningen dra av sina kostnader och utgifter för att täcka pensionsansvar som redan uppstått eller som uppstår i framtiden. Utländska pensionsfonder som är begränsat skattskyldiga i Finland har inte rätt att dra av motsvarande utgifter för pensionsansvar från inkomster från Finland.

Finland har bestridit kommissionens påståenden. Finland har i den skriftliga och muntliga förhandlingen i målet ansett att utdelningar till utländska pensionsfonder från Finland inte beskattas på ett diskriminerande sätt. De utländska pensionsfonder som är begränsat skattskyldiga i Finland och som får utdelning i Finland befinner sig när det gäller de avdrag som kommissionen avser inte i en sådan situation som kan jämställas med läget för pensionsfonder som är allmänt skattskyldiga i Finland, eftersom de utgifter för pensionsansvar som avses i avdraget inte direkt anknyter till den utdelning som en utländsk pensionsfond får.

EU-domstolens domar kan läsas på domstolens webbplatswww.curia.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), i regel på eftermiddagen den dag de avkunnats. Målets nummer är C-342/10, kommissionen mot Finland.

Ytterligare information: Joni Heliskoski, enhetschef, utrikesministeriet, tfn 09–1605 5709

EU