Ministeri Virolainen: Afrikka tarvitsee investointeja ja kumppanuutta EU:n kanssa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolaisen mukaan Afrikan merkitys Euroopalle ja Suomelle tulee kasvamaan entisestään. Maanosat tarvitsevat tiivistä kumppanuutta, joka hyödyttää molempia.

”Afrikan kehityksen kannalta todella suuri tekijä on väestönkasvu. Mantereen väestön arvioidaan tuplaantuvan 2,4 miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Puolet väestöstä tulee olemaan nuoria. Afrikkaan tarvittaisiin 18 miljoonaa uutta työpaikkaa vuosittain, jotta nuorille sukupolville saadaan töitä”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen painotti avatessaan EU:n ja Afrikan suhteiden tulevaisuutta käsitelleen EU-komission Suomen edustuston ja Kehys ry:n seminaarin.

Nopean väestönkasvun rinnalla erityisen suuri haaste Afrikalle on ilmastonmuutos.

”Maatalousmaan ja veden riittävyys on entisestään uhattuna, ja ruokaturvan heikkeneminen on omiaan lisäämään epävakautta, konflikteja, köyhyyttä ja muuttoliikettä”.

EU:n ja Afrikan unionin maiden huippukokouksessa viime vuoden lopussa keskityttiin kestävään kehitykseen ja Afrikkaan suuntautuvien investointeihin.

”Investoinneissa Afrikkaan merkittävä rooli on uudella Euroopan ulkoisten investointien ohjelmalla (EIP). Investointien onnistumisen ja yksityisen sektorin kehittymisen sekä uusien työpaikkojen syntymisen edellytyksenä on toimiva liiketoimintaympäristö ja hyvä hallinto, joiden kehittämisestä mantereen maiden on kannettava vastuunsa”, Virolainen muistutti.

Yhteensä 44 Afrikan maan vast’ikään allekirjoittamaa sopimusta Afrikan vapaakauppa-alueen (African Continental Free Trade Area) luomisesta Virolainen pitää maanosan kaupan ja talouden kannalta mielenkiintoisena. Lopullista merkitystä on ennenaikaista arvioida, mutta hankkeen tavoite luopua valtaosasta tulleja on kunnianhimoinen.

Puhe kokonaisuudessaan (englanniksi)

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin erityisavustaja Juha Kirstilä, puh. 040 552 8200.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]