Minister Stubb till Schweiz för Team Finland

Pressmeddelande 262/2012
9.11.2012

Europa- och utrikeshandelsminister Alexander Stubb besöker Schweiz den 12 november. Han ska hålla ett föredrag i Zürich vid ett seminarium om finländsk IKT-kompetens med avsikt att locka investerare. Seminariet är en del av ett evenemang för företag, Finnish-Swiss ICT Industry Match-up Event, som ordnas av Finland ambassad i Bern med stöd av Team Finland-nätverket i Schweiz.

Evenemangets idé är att föra samman finländska tillväxtföretag inom IKT-branschen och schweiziska investerare, föra fram nya investeringsmöjligheter och skapa internationella partnerskap. Tolv finländska tillväxtföretag inom IKT-branschen deltar.

Schweiz är världens 19:de största ekonomi och Zürich och Genève hör till världens 15 största finanscentrum. Finansiella tjänster står för ca tio procent av landets bruttonationalprodukt.

Både Finland och Schweiz placerar sig högt i jämförelser om innovationsförmåga och konkurrenskraft. Den inre marknaden är relativt liten i de båda länderna och företag som söker tillväxt är tvungna att bli internationella. Evenemanget erbjuder möjligheter att främja investeringar i startup-företag och att ta del av Schweiz erfarenheter av att stödja innovationer och tillväxtföretag.

Vid seminariet talar förutom minister Stubb också schweiziska och finländska experter. Initiativet till evenemanget togs av Team Finland-nätverket som bildats i Schweiz av finländska experter inom företagsekonomi.

För mera information: minister Stubbs specialmedarbetare Lauri Tierala, tfn 040 841 7141, och utrikessekreterare Mari Lankinen, enheten för norra Europa, tfn 050 412 8319