Brysselin Syyria-konferenssi vahvistaa apua kriisistä kärsiville

Ulkoministeri Timo Soini osallistuu kansainvälisen yhteisön Syyria-konferenssiin Brysselissä 24.25. huhtikuuta.

Konferenssin tavoitteena on edistää YK-vetoista poliittista prosessia ja sopia lisätoimista kriisistä kärsivien auttamiseksi. Nyt pidettävä Brysselin konferenssi on järjestyksessä kuudes kansainvälinen apulupauksia keräävä konferenssi. YK:n Syyriaa koskevat apuvetoomukset ovat ennätyksellisen korkeat, noin 7,36 miljardia euroa.

"Syyrian konfliktiin saadaan kestävä ratkaisu ainoastaan YK-vetoisten poliittisten neuvottelujen kautta. YK:n turvallisuusneuvoston pysyvillä jäsenmailla on keskeinen vastuu tässä. Seitsemän vuotta jatkunut sota on paitsi suunnaton humanitaarinen katastrofi, myös valtava alueellinen kehityskriisi. Syyrian sisällä 13,1 miljoonaa ihmistä on suojelun ja humanitaarisen avun tarpeessa – heistä yli puolet lapsia ja nuoria", ulkoministeri Timo Soini toteaa.

Brysselin kokouksessa mukana ovat EU:n ja Syyrian lähialueen ohella kansainvälinen yhteisö laajasti, mukaan lukien YK, tärkeimmät avunantajat ja kansalaisyhteiskunta, humanitaariset järjestöt ja kehitysyhteistyöjärjestöt. Konferenssissa arvioidaan myös, miten kansainvälinen yhteisö on edistynyt vuosi sitten tehtyjen sitoumusten täyttämisessä. Suomi on johdonmukaisesti kantanut vastuunsa ja antanut lupaamansa avun: Suomen tukilupaus vuodelle 2018 on 25 miljoonaa euroa. Tästä noin puolet, 12,6 milj. euroa, on humanitaarista apua.

Huolimatta YK:n turvallisuusneuvoston helmikuussa hyväksymästä päätöslauselmasta, konfliktin eri osapuolet eivät käytännössä ole sallineet humanitaarisen avun esteetöntä perille saattamista.

"Ihmisoikeuksien ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden loukkaukset jatkuvat. Tähän on puututtava ja apu on saatava perille", Soini korostaa.

Suomen tuki Syyrian konfliktin uhreille jakautuu humanitaariseen apuun välittömän hädän lievittämiseksi ja pakolaisten auttamiseksi sekä kehitysyhteistyöhön, jolla vahvistetaan paikallisyhteisöjen kantokykyä erityisesti syyrialaispakolaisista huolehtivissa naapurimaissa. Humanitaarinen apu liittyy muun muassa terveydenhuoltoon, ruoka- ja muihin hätäaputarvikkeisiin sekä suojeluun.

Kehitysyhteistyötuki jakautuu kolmeen kokonaisuuteen: poliittisen prosessin edistämiseen sekä rankaisemattomuuden vastaiseen työhön; elinkeinoihin ja peruspalveluihin Syyrian sisällä sekä tukeen syyrialaispakolaisia isännöivien naapurimaiden kantokyvylle. Suomen painopisteitä ovat naiset, lapset, opetus ja työpaikkojen luonti. Suomi aikoo myös jatkaa lisääntynyttä tukeaan Syyrian ruohonjuuritason rauhanrakennus- ja välitysaloitteille

Lisätietoja: ulkoministerin diplomaattiavustaja Jussi Tanner, puh. +358 40 352 0947, humanitaarisen avun osalta yksikönpäällikkö Claus Lindroos, puh. +358 40 132 1416 ja muilta osin Jussi Nummelin Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan yksiköstä, puh. +358 50 430 2018

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]