Infoblänkare: Vaccination mot covid-19

Ambassaden får många förfrågningar gällande vaccination mot covid-19. Ambassaden är inte en behörig myndighet vad vaccinationerna gäller. Ambassaden uppmanar medborgare att kontakta lokalmyndigheterna, till exempel hälsocentralen i hemkommunen.

Varje land fördelar vaccinerna enligt sin egen plan. I massvaccinations tillfällen vaccineras specialgrupper och vissa åldersgrupper i den ordning som myndigheterna på förhand bestämt. Huvudsakligen inverkar personens boplats på när vaccinet utdelas.

I Finland ansvarar kommunerna om vaccination på eget område. Kommunerna samarbetar med sjukvårdsdistriktet och specialupptagningsområdet samt med privata operatörer. THL (institutet för hälsa och välfärd) stöder och rådger kommunerna i utdelningen av vaccinet.

Mera information gällande vaccination mot covid-19 i Finland.  Institutet för hälsa och välfärd(Länk till en annan webbplats.)

Utlandsfinländare hör till sitt eget lands hälsovårdssystem. De finländare som bor fast i Italien kan vända sig till hälsomyndigheterna i sin egen hemkommun.

Den ansvariga myndigheterna i Italien är ISS: Istituto Superiore di Sanita(Länk till en annan webbplats.) samt ASL: Azienda sanitaria locale. Vi rekommenderar att ni följer myndigheternas uppdateringar vad vaccinationerna gäller.