Coronavirusbegränsningarna i Italien

Nationella begränsingar gäller ännu i Italien. Det kan finnas skillnader mellan regionerna.

Det är tillåtet att komma in i landet från EU- och Schengen länder, Stor-Britannien och Nordirland, Andorra, San Marino och Monaco. Den hittills obligatoriska karantänen upphävs för resenärer från samtliga länder.

Italien begränsar inresa från icke EU länder. Från följande länder är inresa förbjuden: Armenien, Bahrain, Bangladesh, Brasilien, Bosnien Hertsegovina, Chile, Kuwait, Nord Macedonien, Moldova, Oman, Panama, Peru och den Dominikanska republiken. Resenärer som besökt icke EU länder inom de närmaste 14 dagarna bör redovisa för detta i en skriftlig självförsäkran.

Den Italienska regeringen samt regionerna kan bestämma om nya restriktioner med kort varsel. Resenärer uppmanas följa lokalmyndigheternas anvisningar.

Artikeln modifierats 15.7, den ursprungliga artikeln publicerades den 8.3

Frågor och svar om coronaviruset och resande.

Rörlighetsbegränsingar och derasd gradvisa avveckling.

Att röra sig inom landet, att resa utomlands samt inresa till Italien från EU och Schengen länder, Stor Britannien och Nord-Irland, Andorra, San Marino och Monaco är tillåtet. Från dessa länder är det möjligt att resa in utan karantänsbestämmelse. I samband med inresan kan man bli ombedd att utge detaljer gällande resan samt redovisa för andra resor man gjort under de senaste 14 dygn, genom att fylla i en självförsäkrings blankett.(Länk till en annan webbplats.)

Om regler för inresa kan man läsa om från Italiens utrikesministeriums hemsida.(Länk till en annan webbplats.)

Det kan finnas skillander regioner emellan, t ex för att komma in till Sardinien bör man registrera(Länk till en annan webbplats.) sig i förväg.

Folksamlingsrestriktioner och andra råd

Det är obligatoriskt att använda munskydd i kollektivtrafiken samt i allmänna inomhusutrymmen som livsmedelsaffärer. Man bör ha med sig ett munskydd hela tiden och man kan bli tvungen att använda den ute ifall man inte lyckas respektera socialt avstånd.

Kroppstemperaturen kan avläsas på allmänna platser, flygplatser, tågstationer och restauranger. Frisörsalonger och restauranger accepterar klienter endast genom tidsbeställning. Affärer, marknader, barer och kafeèr, museum, lekparker, biosalar, teater, gym och pooler har fått öppna. Folksamlingar är inte tillåtna.

På badstränderna bör man hålla avstånd till andra människor och de flesta badställen kräver förhandsbokning. Hoteller har börjat öppna planerat. Nattklubbar håller stängt till slutet på juli men det kan finnas skillander mellan regioner.

Man bör hållas på en meters avstånd från andra människor när man rör sig utomhus och två meters avstånd när man idrottar. De som misstänker att de blivit smittade (symptom på luftvägsinfektion och över 37,5 grader feber) bör stanna hemma och kontakta egenläkaren.

Italienska myndigheternas råd och nyhetsbrev

Italien begränsar inresor och transittrafik. Mer info på engelska på utrikesministeriets sidor.(Länk till en annan webbplats.)

Du kan läsa de italienska myndigheternas meddelanden på engelska här: http://www.protezionecivile.it/web/guest/home(Länk till en annan webbplats.)

Coronavirusinformation får man av det italienska hälsoministeriet, ring 1500.

Det allmänna nödnumret är 112.

Ambassaden öppettider 

Ambassadens telefonservice är öppet från måndag till fredag 9-12.

Utanför telefontiden kan man skicka e-post till [email protected].

I nödfall efter tjänstetid kan man ringa finska utrikesministeriets jour +358 9 1605 5555 eller skicka e-post: [email protected].

Ambassaden rekommenderar att alla resenärer och personer som befinner sig i landet gör en reseanmälan.(Länk till en annan webbplats.)


Mer information:

Institutet för hälsa och välfärd THL har publicerat uppdaterad information om corona. Karantänbestämmelsen har upphävts vad inresa från Italien till Finland gäller f om 13.7

Gränsbevakningsväsendet: info om gränstrafiken

Resemeddelande för Italien

Finlands ambassad i Rom på Facebook

Finlands ambassad i Rom på Twitter

Frågor och svar om resor och coronaviruset på utrikesministeriets hemsida

Nyheter om coronavirus på utrikesministeriets hemsida