Villa Lantessa juhlistettiin Suomen ja Italian diplomaattisuhteita

Villa Lantessa juhlistettiin Suomen ja Italian diplomaattisuhteita

Keskiviikkona 13.11. juhlistettiin Suomen Rooman-instituutti Villa Lantessa Suomen ja Italian satavuotisia diplomaattisuhteita. Samassa yhteydessä esiteltiin marraskuun alussa Tampereella avattu näyttely ”Ostia, portti Roomaan”. Kulttuuriministeri Dario Franceschini lähetti tilaisuuteen tervehdyksensä. Läsnä oli myös ulkoministeriön virallinen edustaja.

Renesanssihuvila Villa Lante iltavalaistuksessa.

Suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg avasi juhlallisen tilaisuuden. Puheessaan suurlähettiläs toi esille Italian ja Suomen erinomaiset suhteet niin politiikan, kulttuurin kuin taloudenkin saralla. Hän korosti molemminpuolisen kiinnostuksen olevan suurta. Italia tunnusti Suomen 27.7.1919 ja diplomaattisuhteet solmittiin 6.9. samana vuonna. Suurlähettiläs totesi Ostia-näyttelyn olevan erinomainen todiste hedelmällisestä ja rikkaasta kulttuuri- ja tutkimusvaihdosta maiden välillä.

Suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg pitää puhetta.”Olen erityisen iloinen siitä, että voimme juhlistaa tätä satavuotisjuhlaa täällä kauniissa ja kallisarvoisessa Villa Lantessa, Institutum Romanum Finlandiaessa, joka merkitsee suomalaisille hyvin paljon,” Rantala-Engberg iloitsi.

Instituutin johtaja Arja Karivieri esitteli Tampereen Vapriikki-museossa avatun Ostia-näyttelyn teemat. Ostian arkeologisen alueen johtaja Mariarosaria Barbera kiitti hedelmällisestä yhteistyöstä ja kertoi Ostian arkeologisen alueen vaiheista ja tutkimusprojekteista. Barbera korosti puheessaan Tampereen näyttelyn ainutlaatuisuutta: Italian ulkopuolella on toteutettu vain kerran aikaisemmin vastaavan mittaluokan Ostia-näyttely.

Barbera toi tilaisuuteen myös kulttuuriministeri Dario Franceschinin tervehdyksen:

”Ostia, portti Roomaan -näyttely Tampereen Vapriikkimuseossa tarjoaa suomalaiselle yleisölle ainutlaatuisen läpileikkauksen Urben sataman muinaisten asukkaiden jokapäiväisestä elämästä.”

Tampereen tervehdyksen toi Juha Hemánus, Tampereen kulttuuripääkaupunkihaku 2026 -hankkeen luova johtaja.

Ostia, portti Roomaan -näyttely Tampereen Vapriikki-museossa avoinna 10.5.2020 saakka.

 

Kuva: Arja Karivieri