Nya ambassadörer till Oslo och Rom

Republikens president har i dag den 12 februari utnämnt följande ambassadörer:

Maimo Henriksson Utrikesrådet Maimo Henriksson till chef för ambassaden i Oslo från och med den 1 september 2010.

Henriksson är för närvarande chef för Rysslandsenheten. Före det ledde hon enheten för den nordliga dimensionen, som ansvarade för regionalt samarbete i Nordeuropa.

Henriksson blev anställd vid utrikesministeriet år 1989. På 1990-talet arbetade hon som ambassadsekreterare vid ambassaden i Moskva och på 2000-talet som ministerråd vid ambassaden i Budapest. Vid ministeriet har Henriksson innehaft olika uppdrag på politiska avdelningen och östavdelningen och arbetat som biträdande generalsekreterare för delegationen för internationell information KANTINE, som behandlat frågor som rör Finlandsbilden, som diplomatisk attaché vid uppföljningskonferensen till ESK i Helsingfors 1992 och som mötessamordnare och ställföreträdare för generalsekreteraren vid sekretariatet för det första finländska EU-ordförandeskapet 1997-2000.

Petri Tuomi-Nikula Utrikesrådet Petri Tuomi-Nikula till chef för ambassaden i Rom från och med den 15 oktober 2010.

Tuomi-Nikula har varit chef för utrikesministeriets informations- och kulturavdelning sedan 2005. Han har tidigare även varit biträdande avdelningschef och linjechef vid press- och kulturavdelningen. Åren 2003-2005 var han pressråd vid Finlands ambassad i London. Han har dessutom arbetat som presstjänsteman vid ambassaderna i Wien och Bonn. Åren 1996-2000 spelade Tuomi-Nikula en central roll i beredningen och genomförandet av det första finländska EU-ordförandeskapet i egenskap av generalsekreterare för EU-ordförandeskapssekretariatet.

Åren 2000-2003 var Tuomi-Nikula kommunikations- och marknadsföringsdirektör vid Fujitsu-Invia. Han har arbetat som redaktör på MTV3, FNB och YLE.