Utrikesministeriet bjöd in unga utländska journalister till Finland för en månad

Pressmeddelande, 31.7.

Utrikesministeriet bjöd in unga utländska journalister till Finland för en månad

Pressmeddelande 200/2009
31.7.2009

Utrikesministeriet har bjudit in 19 unga journalister, som har tagit, eller snart ska ta sin examen, till ministeriets medie- och utbildningsprogram The Foreign Correspondents’ Programme, FCP. Journalisterna, vars medelålder är 23 år, kommer från Australien, Brasilien, Egypten, Sydafrika, Indien, Storbritannien, Israel, Italien, Japan, Kanada, Kina, Mexiko, Polen, Frankrike, Tyskland, Turkiet, Ukraina, Ryssland och USA.

Kursen börjar månaden den 3 augusti och slutar fredagen den 29 augusti. Dess syfte är att öka deltagarnas intresse för Finland, att skapa en positiv och förståelsefull inställning till Finland samt att stärka Finlands profil. På lång sikt innebär programmet en satsning på framtida medierelationer, och ingår i ministeriets offentlighetsdiplomati, som avser att knyta kontakter till icke-statliga aktörer utomlands.

Deltagarna serveras mångsidig information om Finlands samhällsfrågor och infallsvinklar på politik, historia, ekonomi och kultur under ledning av Finlands bästa sakkunniga. Ett genomgripande tema för besökte är miljö och miljöskydd.

 Republikens president Tarja Halonen tar emot journalistgästerna i Gullranda i Nådendal. FCP-deltagarna kommer också att träffa president Martti Ahtisaari samt ministrarna Alexander Stubb och Paavo Väyrynen. Inom ramen för programmet reser de unga journalisterna också till Åbo och Rovaniemi. Ett veckoslut tillbringar deltagarna som gäster hos finländska familjer på olika håll i Finland. De ges också möjlighet att själva uppleva den finländska livsstilen, till exempel rökbastu, besök på dansbana, finsk musik och finsk matlagning.

 Man kan följa med FCP-kursens blogg på adressen http://formin.finland.fi/services/media/fcp/blogs, där deltagarna turas om att skriva om sina upplevelser och intryck av kursen.

 Årets FCP-kurs är den artonde i ordningen. Det första motsvarande programmet arrangerades år 1990. Hittills har över 250 utländska journalister deltagit i Utrikesministeriets medie- och utbildningsprogram som pågår i fyra veckor.

 Mera information: pressekreterare René Söderman, tfn 040 481 9856, fö[email protected] och pressattaché Riikka Astala, tfn 040 759 7570, fö[email protected]