Tietoisku Italiassa ja Maltalla matkaileville – varkaat iskevät, kun vähiten sitä odotat

Tietoisku Italiassa ja Maltalla matkaileville – varkaat iskevät, kun vähiten sitä odotat

Lompakko vietiin metrossa? Autoon murtauduttiin ja passit olivat kassissa, joka varastettiin? Suurlähetystön neuvontapalveluista suuri osa kohdistuu hätääntyneille kansalaisille, jotka huomaavat joutuneensa varkauden kohteeksi. Tilanne on ahdistava ja tunteita kuohuttava. Miten toimia tilanteessa? Miten pääsen takaisin kotiin? Mistä saan rahaa?

by TheDigitalWay by Pixabay
by TheDigitalWay by Pixabay

Suurlähetystö Roomassa, Milanon toimipiste ja kunniakonsulaatit auttavat konsulipalvelulain mukaisesti, kun apua tarvitaan, yhteystiedot www.finland.it

 Virka-ajan ulkopuolella voi soittaa ulkoministeriön 24/7 päivystykseen +358-9-160 55555.

Ote Italian matkustustiedotteesta:

Taskuvarkaisiin ja muuhun tavanomaiseen rikollisuuteen kannattaa varautua erityisesti turistien suosimissa matkakohteissa sekä kadulla ja kahviloissa. Matkailijan tulee tarkkailla lompakkoaan ja käsilaukkuaan erityisesti suurissa väkijoukoissa, metroissa, busseissa ja junissa. Autonvuokraajia kehotetaan varovaisuuteen erityisesti lentokenttien läheisyydessä ja kauppakeskuksissa, joiden pysäköintialueella varkaat usein iskevät erityisesti vuokrattuihin ajoneuvoihin. Passi ja arvoesineet suositellaan jätettäviksi hotellin turvasäilöön tai muuhun turvalliseen paikkaan. Passista on hyvä olla mukana kopio kaupungilla liikuttaessa. Jos passi tai henkilökortti varastetaan tai se katoaa matkalla, tulee asiasta tehdä heti ilmoitus poliisille. Väliaikaisen passin Italiassa voi saada vain suurlähetystöstä Roomassa. Seuramatkalaisten kannattaa noudattaa matkanjärjestäjien paikkakuntakohtaisia ohjeita.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Maltalla ei ole Suomen edustustoa. Hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) voi hakea Maltan passitoimistosta. Jos tarvitset ETD:tä, ota yhteyttä Suomen suurlähetystöön Roomassa tai ulkoministeriön päivystykseen ja neuvomme asiassa eteenpäin.

Varkaus käy nopeasti.  Matkavakuutus on hyvä olla matkalla, jotta varkauden tapahtuessa saa korvauksia menetetyistä tavaroista.

Jos joudut varkauden kohteeksi

  • Tee rikosilmoitus poliisille tai carabinierille

  • Selvitä, miten saat uuden matkustusasiakirjan

Jos tarvitset rahaa, selvitä miten saat vastaanotettua rahaa erilaisten rahanvälityspalveluiden avulla (Western Union/Moneygram) tai muulla tavalla