Tietoisku: Digi- ja väestötietovirasto palvelee myös ulkomailla asuvia suomalaisia netissä

Tietoisku: Digi- ja väestötietovirasto palvelee myös ulkomailla asuvia suomalaisia netissä

Ulkomailla asuva suomalainen, muistathan ilmoittaa henkilötiedoissasi tapahtuneet muutokset Digi- ja väestötietovirastoon. Tämän voi tehdä kätevästi netissä. Väestötietoilmoitusten välitystehtävä suurlähetystön kautta muuttuu 1.9.2020 lukien maksulliseksi.

Tuntuuko eri todistusten hankkiminen Suomesta hankalalta ja työläältä?  Mietityttääkö asiakirjojen kääntäminen italian kielelle? Tiesitkö, että 1.1.2020 Suomessa aloitti toimintansa uusi virasto, Digi- ja väestötietovirasto? Virasto syntyi, kun Väestörekisterikeskus ja maistraatit yhdistyivät.

Asiointi uuden Digi- ja väestötietoviraston kanssa sujuu helposti. Virasto palvelee kansalaisia usealla paikkakunnalla Suomessa sekä kätevästi netissä.

Kun asut ulkomailla, muista itse ilmoittaa henkilötiedoissasi tapahtunet muutokset Digi- ja väestötietovirastoon. Näin tietosi pysyvät ajan tasalla väestötietojärjestelmässä ja asiointi Suomen viranomaisten kanssa on jouhevampaa.

Ulkoministeriön uusi maksuasetus tulee voimaan 1.9.2020. Väestötietoilmoitusten välitystehtävä suurlähetystön kautta muuttuu 1.9.2020 lukien maksulliseksi (30 euroa).

Tietojen ajantasaisuus väestötietojärjestelmässä on tärkeää. Esimerkiksi äänioikeusrekisterin laatiminen vaaleja varten perustuu väestötietojärjestelmän tietoihin. Väärä osoitetieto voi johtaa siihen, että viranomaisten yhteydenotot, kuten esimerkiksi äänioikeusilmoitus, eläkepäätökset tai asevelvollisuusasiat eivät tule perille.

Ulkomailla oleskelevia Suomen kansalaisilla on myös lakisääteinen velvollisuus ilmoittaa ulkomailla oleskelunsa aikana tapahtuneista henkilötietojen muutoksista kuten lapsen syntymästä, avioliitosta, avioerosta, nimenmuutoksesta ja osoitteenmuutoksista suoraan DVV:lle. DVV:n sivuilta löydät helposti tarvittavat lomakkeet ja ohjeet.

Ulkomailla pysyvästi asuessasi voit pyytää kirjallisesti todistuksia pientä maksua vastaan kuten esimerkiksi esteettömyystodistuksen tai virkatodistuksen kirjoittamalla suoraan DVV:n turvapostiin. Muistathan aina pyytää monikielistä todistusta, näin säästyt asiakirjan käännättämiseltä.  

Lisätietoja ja lomakkeita Digi- ja väestötietoviraston sivuilla osoitteessa: www.dvv.fi