Suomen Rooman suurlähettiläs osallistui San Marinon valtionpäämiesten vaihtoseremoniaan – tapaamisia valtiojohdon kanssa

Suomen San Marinoon akkreditoitu, Roomasta käsin toimiva suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg osallistui 30.9.-1.10. San Marinossa valtionpäämiesten vaihtoseremoniaan. Maassa valitaan kaksi uutta kapteenivaltionhoitajaa (Capitani reggenti) säännöllisesti aina puolen vuoden välein.

Kapteenivaltionhoitajien valinta tapahtuu vuosittain 1. huhtikuuta ja 1. lokakuuta. Perinne on peräisin vuodelta 1243 – San Marino onkin maailman vanhin tasavalta. Kahden valtionpäämiehen käytäntö on johdettu Rooman tasavallan ajalta, ja kapteenivaltionhoitajat vastaavat muinaisen Rooman konsuleja. 

”Oli erittäin hieno kokemus osallistua arvokkaaseen ja juhlalliseen vallanvaihtoseremoniaan. San Marinolla on pitkä ja kunnioitettava demokratian perintö. Maan johdon ja diplomaattikunnan ohella paikalla seremoniassa oli myös muun muassa Euroopan neuvoston pääsihteeri Marija Pejcinovic Buric. Juhlapuhujana toimineen pääsihteerin vahvana viestinä oli pitää kiinni eurooppalaisten arvojen ja demokratian kunnioittamisesta, vaikka Venäjä hyökkäyssodallaan niitä räikeästi loukkaa”, sanoo suurlähettiläs Rantala-Engberg.

Rantala-Engbergillä oli mahdollisuus lyhyesti keskustella matkansa aikana myös San Marinon ulkoministeri Luca Beccarin kanssa. Suurlähettiläs kävi erilliskeskustelut kauppa- ja teollisuusministeri Fabio Righin kanssa.  Mukana tässä tapaamisessa oli myös Suomen San Marinon kunniakonsuli Nazzareno Bugli.

”Tavoitteemme on tiivistää yhteistyötä San Marinon kanssa. On tärkeätä vaihtaa ajatuksia, erityisesti nyt kun Eurooppa ja yhteiskuntamme kohtaavat suuria haasteita. Yhteisesti jaetut näkemykset ovat erityisen tärkeitä tilanteessa, jossa keskellä Eurooppaa Ukraina joutuu puolustautumaan Venäjän aggressiivista hyökkäystä vastaan. Pyrimme myös kartoittamaan taloudellisen yhteistyön mahdollisuuksia San Marinon kanssa tulevaisuudessa”, Rantala-Engberg sanoo.


San Marinon kapteenivaltionhoitajat 1.10.2022 alkaen ovat Maria Luisa Berti ja Manuel Ciavatta.


 


Kaikki kuvat: Foto MW di Giardi Ercole