Saariselkähelgen lade spår för Ashtons och EU:s utrikespolitik

Under utrikesminister Alexander Stubbs ledning togs ett nytt steg i konstruktionen av EU:s gemensamma utrikespolitik under veckoslutet i Saariselkä. De åtta utrikesministrarna som deltog fick för en gångs skull chansen att behandla viktiga teman i lugn och ro utan ständiga avbrott och onödiga formaliteter. ”Vi ser så glada ut för att vi kunde använda timmar till diskussionerna istället för minuter, det beror inte på skidandet” förklarade den franska utrikesministern Bernard Kouchner under söndagens gladlynta presskonferens som avslutade veckoslutet. EU:s nya utrikesminister Catherine Ashton hade huvudrollen under hela veckoslutet, och fick starkt stöd av de övriga.

Gästerna bekantade sig med renen Laukki. Foto: Eero Kuosmanen. Enligt utrikesminister Stubb har ”kritiken mot Ashton börjat vända sig mot sig själv”. Själv betonade Ashton i Saariselkä att man nu har nått det skedet där ”diskussionerna handlar om innehåll och politik” och inte mera kretsar kring svårigheterna i början. Spaniens utrikesminister Miguel Moratinos uttryckte också sitt orubbliga stöd för Ashton.

Utrikesminister Stubb har ivrigt backat upp Catherine Ashton, varför han har all orsak att vara nöjd över utvecklingens gång. I Saariselkä röjde man beslutsamt men avspänt spår för en ny enhetligare utrikespolitik som leds av Ashton.

Utrikesminister Bildt var eftertraktad bland medierna. Foto: Eero Kuosmanen. De avstressade diskussionerna i Saariselkä lyckades till den grad att man direkt planerade en fortsättning i form av liknande inofficiella smågruppsträffar. Minister Stubb framförde också genast en ny inbjudan till Saariselkä om ett år. Stämningen under mötet beskrivs av att utrikesministern skrattande erkände att ”vi satt i strumpfötterna, och ibland med fötterna på bordet”.

Ministrarnas kommunikation med medierna löpte också ovanligt befriat och avspänt, och de internationella medierna var synnerligen belåtna över sina många intervjuer. Utrikesministrarna från Finland, Sverige, Spanien, Frankrike, Italien, Estland och Turkiet uttalade sig allihop, och tumult uppstod nästan bland medierna när Ashton och Stubb anlände till presskonferensen på lördag morgon på varsin sparkstötting.

Foto: Eero Kuosmanen. En väsentlig del av veckoslutets stämning berodde på att ministrarna tagit sina familjer med. En hel del exotiskt program hade arrangerats för både ministrarna, deras familjer och journalisterna. Åkturer med snöskoter var mest populärt, men man provade på allt från hundsläde till längdåkning och slalom.

Utrikesministrarna fortsätter nu med sin bråda vardag – Catherine Ashton ska hinna besöka sju länder i Mellanöstern på en fyra dagars resa, vilket säger en hel del om hennes tidtabell.