Puhdasta pelkän valon avulla – Suomalaisen firman Fotonit keksintö mullistaa Rooman Fiumicino-lentokentän puhtaanapidon

Pian suomalainen Nanoksi-firma huolehtii siitä, että virukset ja bakteerit eivät leviä Italian suurimmalla lentokentällä, Rooman Fiumicinossa.

Vuonna 2017 perustettu Nanoksi-niminen suomalaisyritys on astumassa Italian markkinoille. Nanoksi tarjoaa nanopinnoitteita, jotka parantavat pintojen hygieniaa vähentämällä niiltä taudinaiheuttajia. Nanoksi yhdistyi Tampereen yliopiston start-up Plasmonics-yrityksen kanssa 2020, joka kehittää ja tuottaa Fotonit® antimikrobista pinnoitetta.  

”Ratkaisumme on ainutlaatuinen maailmassa, koska mikään toinen palveluntarjoaja ei käytä fotokatalyysiä, joka perustuu plasmonisen resonanssiin. Tämä tarkoittaa sitä, että pinnoite tuhoaa bakteereja ja viruksia valon osuessa pinnalle. Maailmassa on muitakin valokatalyysitarjoajia, mutta yleensä pinnoitteeseen sekoitetaan kemiantuotteita, jolloin prosessin mukana syntyy myrkyllisiä kemian yhdisteitä. Meidän ratkaisumme on täysin kestävä ympäristön kannalta. Lisäksi ratkaisumme toimii kaikissa valon taajuuksissa, jopa kynttilänvalossa. Tämä on se juttu, mikä kukaan muu maailmassa ei tällä hetkellä pysty tuottamaan tai tarjoamaan”, kertoo Nanoksin kansainvälistymisestä vastaava Katja Boutou.


Nanoksin pinnoitteet parantavat puhtaanapitoa mm. lentokentän info-tiskillä, jossa liikkuu päivän aikana paljon ihmisiä. 

 Antimikrobiset ratkaisut tulevaisuutta

Nanoksin pinnoitteille tuli tarvetta erityisesti koronapandemian aikana ja sen jälkeen – koko maailma on herännyt uudella tavalla puhtaanapidon tärkeyteen.

”Uskomme, että antimikrobiset tuotteet ovat tulevaisuutta. Ihmiset haluavat sitä nykyisin jopa ihan tavallisiin tavaroihin, mitä emme koskaan arvanneet”, Boutou sanoo.

Puhtaanapito on aina ollut elintärkeää mm. sairaaloissa. Boutoun mukaan Nanoksin tavoite on tehdä ”puhtaasta puhtaampaa” – nykyisin taudinaiheuttajia syntyy kiihtyvällä tahdilla, eikä kaikkien tautien leviämistä voida ehkäistä ilman uudenlaisia hygienia teknologioita.

”Olemme tehneet strategisen päätöksen siitä, että haluamme olla paikoissa, joissa ihmismäärä on suuri, eli siellä, missä ihmiset liikkuvat – lentokentillä, junissa, busseissa. Pyrimme turvaamaan liikkuessa sen, että ihminen ei pelkää pitää kiinni kaiteesta tai kädensijasta. Näemme yhteistyö mahdollisuuksia hissi- ja liukuporras valmistajien kanssa - jos ihminen ei pidä rullaportaan kaiteista kiinni ja se pysähtyy, mikä tapahtuu noin 2 kertaa vuodessa joka ikiselle rullaportaalle, ihminen kaatuu taaksepäin, ja se on valtava turvallisuusriski.”

Italian markkina valmis yhteistyöhön

Nanoksi osallistui keväällä 2022 kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnarin johtamalle yritysdelegaatiovierailulle Italiaan. Siitä kaikki sai alkunsa.

”Vierailu ehdottomasti herätti kiinnostuksemme Italiaan, tuli selväksi, että Italian markkina olisi valmis ottamaan tuotteemme vastaan. Koemme olevamme todella etuoikeutettuja, kun pääsimme mukaan vierailulle ja tapaamaan italialaisia yhteistyökumppaneita.  Kaikista huokui innovatiivisuuden hakeminen, siitä saimme luottamusta, että tämä maa on valmis tähän. On aivan ykkösjuttu, että asiakkaat itse ovat innoissaan ja haluavat löytää uusia tapoja tehdä. Yhdessä voimme tehdä aivan käsittämättömiä asioita ja lähtee viemään yhteistyötä eteenpäin. Nyt tuntuu ihan uskomattoman hienolta, millaisten ihmisten kanssa olemme voineet tehdä täällä töitä”, Boutou sanoo.

Delegaatiovierailun jälkeen alkoi kartoitus siitä, miten Nanoksi voisi käytännössä tulla Italian markkinoille. Nanoksi päätti turvautua italialaisen konsultin apuun lentokentillä. He identifioivat yhdessä, mikä kenttä on kärkiasemassa Italian lentoliikenteessä – ja kävi ilmi, että Fiumicinon kenttä on teknologisesti Italian innovatiivisin. Kenttä on tällä hetkellä rakenteilla, uusia terminaaleja rakennetaan ja vanhoja parannetaan. On hyvä vaihe ottaa käyttöön uusia ratkaisuja.

”Heillä on kova halu kehittää kenttää. Se näkyy myös heidän vastuullisuusraporteissaan, sieltä käyvät hyvin vahvasti ilmi innovointi, uudet teknologiat, ja he mainitsevat myös pintahygieniaan panostamisen”, kertoo Boutou.

Pinnoitus voittaa desinfioinnin kuusi kertaa päivässä

Nanoksi aloitti selvityksen siitä, kuinka paljon Fiumicino maksaa tällä hetkellä desinfioinnista kuusi kertaa päivässä – desinfiointiaineet ja henkilökunnan työpanos mukaan lukien. Kävi ilmi, että kenttä voisi täyttää hygieniamääräykset myös paljon pienemmillä kustannuksilla, pinnoittamalla pinnat.

”Voimme todeta, että teknologiamme toimii. Selvityksestä kävi ilmi, että vaikka desinfioinnin määrää vähennetään, silti pintahygienian tulokset olivat samanlaiset, kun käytössä olivat meidän pinnoitteemme. Kun pinnoite on kerran asennettu, siihen ei tarvitse enää koskea. Pinnoite tuottaa koko ajan valon kanssa tekemisissä ollessaan peroksidia, mikä tuhoaa pinnalle tulevat bakteerit ja virukset. Kun käytät desinfiointiainetta, pinta pysyy puhtaana aina heti puhdistamisen jälkeen, mutta puhdistusten välissä virukset ja bakteerit kerääntyvät taas uudestaan pinnoille, ja taudinaiheuttajien leviämisen vaara kasvaa.”

Boutoun mukaan Fiumicinon kentällä voitaisiin ottaa Nanoksin pinnoitteet käyttöön vuoden 2023 vuoden aikana kentän uusituissa osissa. Fiumicinon lisäksi yhteistyöstä on sovittu myös Firenzen ja Cagliarin lentokenttien kanssa.

”On iso etu kentille näyttää, miten hyvin ne huolehtivat hygieniasta – varsinkin suurilla kentillä, joilla on paljon kansainvälisiä vaihtomatkustajia ja sitä kautta enemmän liikennettä”, Boutou huomauttaa.

Alussa Nanoksin henkilökunta käy useammin ulkomaisten kumppanien luona tarkastamassa, että pinnoite toimii kuten pitää. Kun yhteistyö on vakiintunut, käytännön työstä vastaa tyypillisesti siivous tai huolto yhtiö, joka jatkaa ja ylläpitää työtä –yhteistyökumppani toisin sanoen tarjoaa osana omia palvelujaan Nanoksin pinnoitteita.