Koronavirusuutiset Italiassa

Koronavirusuutiset Italiassa

Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville jatkuvat. EU-ja Schengen –maista saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronatesti 48h ennen matkustamista ja lisäksi 5 päivän karanteeni.

Matkustusrajoitukset Suomesta Italiaan saapuville jatkuvat. EU-ja Schengen –maista saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronatesti 48h ennen matkustamista ja lisäksi 5 päivän karanteeni. Maahantulosta annetaan selvitys omailmoituslomakkeella.

Maskipakko voimassa koko Italiassa. Alueiden välillä saattaa olla eroja rajoituksissa. 

Suomi on palauttanut sisärajavalvonnan Italian ja Suomen väliseen liikenteeseen 19.9. alkaen.

Italia rajoittaa saapumista maahan EU:n ulkopuolisista maista. Maahantulon edellytykset tulee tarkistaa Italian viranomaisilta.

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Artikkelia muokattu 30.4.2021. Alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.2020.

Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin. Linkki toiselle web-sivustolle.

Maahantulo ja liikkumisrajoitukset

EU-ja Schengen -maista maahan saapuvilta vaaditaan negatiivinen koronatestitulos, joka on alle 48h vanha. Lisäksi kaikki EU-ja Schengen maista saapuvat joutuvat 5 päiväksi karanteeniin, jonka jälkeen tulee tehdä koronatesti. Tämän lisäksi tulee ilmoittautua paikallisille terveysviranomaisille. Testiä ei vaadita alle 2 -vuotiailta lapsilta.

Maahantulon yhteydessä vaaditaan selvitys omailmoituslomakkeellaLinkki toiselle web-sivustolle. matkaa koskevista yksityiskohdista ja 14 päivän aikana vierailluista maista.

Maahantulosäännöistä ja mahdollisista poikkeuksista voi lukea Italian ulkoministeriön sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle.

Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia, esimerkiksi  Sisilian Linkki toiselle web-sivustolle.ja SardinianLinkki toiselle web-sivustolle. saarelle saapumiseen tarvitaan ennakkoon rekisteröityminen.

Alkaen 6.11. koko maassa on ulkonaliikkumiskielto kello 22-05 välisenä aikana, jolloin voi liikkua vain perustellusta syystä (esim. työ, terveys) ja liikkumiseen tarvitaan Italian sisäministeriön sivuilta löytyvä omailmoituslomakeLinkki toiselle web-sivustolle..  Kaupungeissa voi olla erillisiä suljettuja alueita myös muina kellonaikoina.

Maan sisäisiä rajoituksia on osittain helpotettu 26.4 alkaen. Rajoitukset voivat vaihdella alueittain. Apteekit, päivittäistavarakaupat sekä lehti- ja tupakkakioskit ovat auki. Kauppojen, ravintoloiden ja baarien aukiolorajoitukset voivat vaihdella alueittain. Osassa maata vain ruuan kuljetus- ja noutopalvelut ovat sallittuja.

Julkisen liikenteen matkustuskapasiteettia on vähennetty. 

Maskin käyttö on pakollista sekä sisä- että ulkotiloissa, silloin kun turvaväliä ei ole mahdollista pitää. Maskipakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia eikä heitä, jotka fyysisen vamman vuoksi eivät voi käyttää maskia.

Ulkona urheillessa maskia ei tarvitse pitää, mutta turvavälit on pidettävä. Sääntöjen rikkomisesta voi olla seuraamuksena sakkoja.

Kokoontumisrajoitukset ja muut ohjeet

Italia on 6.11. alkaen jaettu eri tartuntariskin alueeseen värein valkoinen-keltainen-oranssi-punainen, joista kukin sisältää erinäisiä lisärajoitustoimia kansallisten rajoitustoimien lisäksi. Mainitut lisärajoitukset on listattu Italian hallituksen sivuillaLinkki toiselle web-sivustolle.. Alueiden välinen liikkuminen ilman pätevää syytä on edelleen osoittain rajoitettua riippuen alueen riskiluokituksesta.  

Kunkin alueen luokittelu ja rajoitustilanne voi muuttua nopeastikin. 

Kulloinkin voimassa olevat alueelliset rajoitustoimenpiteet tulee tarkistaa paikallisviranomaisilta.

Joukkokokoontumiset eivät ole sallittuja.

Koronavirustartuntaa epäilevien (hengitystieinfektion oireet sekä yli 37,5 asteen kuume) tulee pysytellä kotonaan ja ottaa yhteyttä omalääkäriin.

Lämpötilan mittauksia voidaan tehdä julkisilla paikoilla, lentokentillä, juna-asemilla ja ravintoloissa. 

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italia rajoittaa maahantuloa sekä kauttakulkua. Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuillaLinkki toiselle web-sivustolle. ja matkustustiedote Viaggiare Sicuri kyselyLinkki toiselle web-sivustolle..

Italian viranomaisten tiedotusta voi seurata englanniksi osoitteessa:  http://www.protezionecivile.it/web/guest/homeLinkki toiselle web-sivustolle.

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500.

Yleinen hätänumero on 112.

Suurlähetystön asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Rooman suurlähetystön (+39 331 664 0852) ja Milanon toimipisteen puhelinpalvelu (+39 02 250 61474) on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12. Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected] (konsuliasiat) tai [email protected] (muut asiat).

Konsulaatin asiakaspalvelu toimii rajoitetulla aukiololla. Ajanvaraukset Rooma ja Milano:

Sähköinen ajanvarausjärjestelmä

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen: [email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555.

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen Linkki toiselle web-sivustolle.tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Hyvä matkavakuutusLinkki toiselle web-sivustolle. on turva matkalla.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Suomi jatkaa sisärajoilla maakohtaisia maahantulon rajoituksia 19.9. alkaen. Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Italian välisessä liikenteessä.  Rajoitukset ovat voimassa 25.5.2021 asti.

Sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain välttämättömän työliikenteen tai maahan saapumiselle tulee olla muu välttämätön ja perusteltu syy, kuten esimerkiksi pakottava perheasia tai opiskelu. Lisätietoja perustellusta maahantulon syystä antaa Rajavartiolaitos. Matkustajan maahanpääsystä päättää Rajavartiolaitos rajatarkastuksen yhteydessä.

Lisätietoja maahantulosta: RajavartiolaitosLinkki toiselle web-sivustolle..

Matkustajille suositellaan koronatestiä alle 72 tuntia ennen Suomeen saapumista. Toiseen testiin voi mennä Suomessa aikaisintaan 72 tuntia maahantulon jälkeen. Testien välillä suositellaan omaehtoista karanteenia majoituskohteessa. Omaehtoinen karanteeni päättyy, jos testitulos on negatiivinen. Jos testitulos on positiivinen, tartuntatautilääkäri voi määrätä karanteenin. Karanteenia jatketaan, kunnes on parantunut.

Lisätietoja koronavirustestistä ja karanteenista Suomessa: THLLinkki toiselle web-sivustolle.

Huomaathan, että eri lentoyhtiöillä saattaa olla omia lisärajoituksia, jotka tulee aina itse tarkistaa lentoyhtiöltä ennen matkaa.

Finnair edellyttää THL:n suosituksen mukaisesti kaikilta Suomeen matkustavilta asiakkailta todistuksen negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronavirusinfektiosta 28.1.2021 lähtien. Edellytys koskee myös Suomeen saapuvia Suomen kansalaisia. Vaatimus ei koske sinua, jos vaihdat Helsingissä kansainväliselle jatkolennolle tai alle 12-vuotiaita lapsia. 

Lisätietoja: FinnairLinkki toiselle web-sivustolle..

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. 

 

Lisätietoja:
 THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensäLinkki toiselle web-sivustolle.

Raja: tiedotteet rajaliikenteestäLinkki toiselle web-sivustolle.

Italian matkustustiedoteLinkki toiselle web-sivustolle.

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. Linkki toiselle web-sivustolle.

https://twitter.com/FinlandinItalyLinkki toiselle web-sivustolle.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta Ulkoministeriön sivuilla.Linkki toiselle web-sivustolle.

Koronavirusuutiset Ulkoministeriön sivuilla.Linkki toiselle web-sivustolle.