Koronavirusuutiset Italiassa

Koronavirusuutiset Italiassa

Kansallisia koronarajoituksia on edelleen voimassa Italiassa. Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia. Matkustajien saapuminen Italiaan EU- sekä Schengen-maista, Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista, Andorrasta, San Marinosta ja Monacosta on sallittua. Näistä maista voi saapua Italiaan ilman karanteenimääräystä. 24.7 alkaen poislukien Romania ja Bulgaria. Suomi palauttaa sisärajavalvonnan Italian ja Suomen väliseen liikenteeseen 19.9. alkaen.

Italia rajoittaa saapumista maahan EU:n ulkopuolisista maista. Maahantulo on kielletty seuraavista maista: Armenia, Bahrain, Bangladesh, Brasilia, Bosnia Hertsegovina, Chile, Kolumbia, Kosovo, Kuwait, Pohjois-Makedonia, Moldova, Montenegro, Oman, Panama, Peru, Dominikaaninen tasavalta, Serbia. Matkailijat jotka ovat vierailleet EU:n ulkopuolisissa maissa  14 päivän aikana, tulee tehdä siitä selvitys maahantulon yhteydessä omailmoituslomakkeella.  

13.8. alkaen seuraavista maista tai seuraavien maiden kautta Italiaan matkustavilta vaaditaan edellisen 72 tunnin aikana otettua, tulokseltaan negatiivista koronavirustestiä tai vaihtoehtoisesti Italiaan saapumisen yhteydessä tehtävää koronavirustestiä: Espanja, Kreikka, Kroatia ja Malta. 

Italian hallitus ja aluehallinnot voivat antaa uusia tiukentavia määräyksiä äkillisestikin. Matkailijoiden tulee seurata paikallisviranomaisten ohjeita.

Artikkelia muokattu 11.9. alkuperäinen artikkeli julkaistu 8.3.

Ulkoministeriö on koonnut usein kysyttyjä kysymyksiä matkustamisesta ja koronaviruksesta sekä vastaukset niihin.

Liikkumisrajoitukset ja niiden asteittainen purku

Maan sisällä liikkuminen, matkustaminen ulkomaille sekä matkustajien saapuminen Italiaan EU- (24.7 alkaen poislukien Romania ja Bulgaria) ja  Schengen-maista, Iso-Britanniasta ja Pohjois-Irlannista, Andorrasta, San Marinosta ja Monacosta on sallittua. Näistä maista voi saapua Italiaan ilman karanteenimääräystä. Maahantulon yhteydessä voidaan vaatia selvitys omailmoituslomakkeella matkaa koskevista yksityiskohdista ja 14 päivän aikana vierailluista maista.

Maahantulosäännöistä voi lukea Italian ulkoministeriön sivuilta

Alueiden väliset erot rajoituksissa ovat mahdollisia, esim. Sardinian saarelle saapumiseen tarvitaan ennakkoon rekisteröityminen.    

Kokoontumisrajoitukset ja muut ohjeet

Voimassa 7.10. saakka:

Hengityssuojaimen käyttö on pakollista koko maassa julkisissa kulkuvälineissä sekä sisätiloissa kuten ruokakaupoissa, liikkeissä, kahviloissa ja ravintoloissa sekä julkisissa tiloissa. Hengityssuojain tulee olla aina mukana ja 17.8. alkaen sen käyttö on pakollista aikavälillä klo 18:00–06:00 koko maassa myös ulkona julkisissa paikoissa, joissa liikkuu paljon ihmisiä (aukiot, kadut, merenrantabulevardit). Hengityssuojainpakko ei koske alle 6-vuotiaita lapsia.

Lämpötilan mittauksia voidaan tehdä julkisilla paikoilla, lentokentillä, juna-asemilla ja ravintoloissa. Kampaamoihin sekä ravintoloihin otetaan asiakkaita vain ajanvarauksella. Liikkeet, markkinat, baarit ja kahvilat, museot, leikkipuistot, kampaamot, elokuvateatterit, teatterit, kuntosalit ja uima-altaat ovat auki. Joukkokokoontumiset eivät ole sallittuja. Syyskuusta alkaen myös urheilutapahtumiin otetaan yleisöä rajoitetusti. Tanssipaikat, kuten diskot (myös ulkotiloissa toimivat) ovat toistaiseksi suljettuina.

Rannoilla on pidettävä etäisyyttä toisiin ihmisiin ja useat rantapaikat vaativat varauksen. Hotellit ovat avanneet harkitusti toimintaansa. Risteilyalusliikenne on sallittua, mutta siihen sovelletaan voimassa olevia matkustusrajoituksia.

Toisiin ihmisiin on ulkona liikkuessa ja muussa kanssakäymisessä pidettävä metrin, urheillessa kahden metrin etäisyys.

Koronavirustartuntaa epäilevien (hengitystieinfektion oireet sekä yli 37,5 asteen kuume) tulee pysytellä kotonaan ja ottaa yhteyttä omalääkäriin.

Italian viranomaisten ohjeita ja tiedotteita

Italia rajoittaa maahantuloa sekä kauttakulkua. Lisätietoa englanniksi Italian ulkoministeriön sivuilla.

Italian viranomaisten tiedotusta voi seurata englanniksi osoitteessa:  http://www.protezionecivile.it/web/guest/home

Tietoa koronaviruksesta saa Italian terveysministeriöstä numerosta 1500.

Yleinen hätänumero on 112.

Suurlähetystön asiakaspalvelu koronavirustilanteessa

Suurlähetystön puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9-12.

Muina aikoina voitte lähettää sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Virka-ajan ulkopuolella ja vain hätätapauksissa voit olla yhteydessä Ulkoministeriön päivystyskeskukseen:

[email protected] tai puhelimitse numeroon +358 9 160 55555

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville. Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]

Hyvä matkavakuutus on turva matkalla.

Maahantulon rajoitukset Suomeen matkustettaessa

Suomi jatkaa sisärajoilla maakohtaisia maahantulon rajoituksia 19.9. alkaen. Maahantulon rajoitukset ovat sisärajaliikenteessä voimassa Suomen ja Italian välisessä liikenteessä. Maalistaus voi muuttua viikoittaisen tarkastelun myötä. Sisärajavalvontaa on tarkoitus jatkaa, kunnes 23. marraskuuta tulee käyttöön uusi testaukseen perustuva toimintamalli Tällöin EU- ja Schengen-maiden sisärajatarkastukset korvataan terveysturvallisuustoimilla.

Maahantulon rajoitusten rinnalle otetaan 1.10 käyttöön siirtymäkauden menettelyjä.

Sisärajoilla maahantulon rajoitukset mahdollistavat vain paluuliikenteen Suomeen, kauttakulkuliikenteen, työmatkan ja muun välttämättömän syyn. Lisäksi maahantulijoille suositellaan 14 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

 

Lisätietoja:
 

THL on julkaissut ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä (sivu päivittyy).

Sisäministeriön tiedote: Maahantulon rajoituksia muutetaan koronatilanteen perusteella

Suomen hallituksen hybridistrategian toteuttaminen rajaliikenteessä ja matkustamisessa

Raja: tiedotteet rajaliikenteestä 

Italian matkustustiedote

Rooman-suurlähetystö Facebookissa. 

Rooman-suurlähetystö Twitterissä.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta Ulkoministeriön sivuilla.

Koronavirusuutiset Ulkoministeriön sivuilla.