Ministeri Virolainen vierailulle Roomaan

Ministeri Virolainen vierailulle Roomaan

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen vierailee Roomassa 3.-4.10. Virolainen tapaa vierailullaan Italian hallituksen edustajia ja vierailee YK-järjestöissä.

Ministeri Anne-Mari Virolainen tapaa Roomassa Italian elinkeinoministeriön kauppapolitiikasta ja investoinneista vastaavan varaministeri Michele Geracin sekä ulkoministeriön kehityspolitiikasta ja -yhteistyöstä vastaavan varaulkoministeri Emanuela Del Ren.

Keskusteluissa painottuvat kahdenväliset kaupalliset suhteet, EU-agendalla olevat ajankohtaiset kehityspoliittiset kysymykset, maahanmuuton ulkoinen ulottuvuus sekä EU:n kauppaneuvottelutilanne, Yhdysvaltojen ja EU:n kauppasuhde ja Iso-Britannian EU-ero. Ministeri Virolainen nostaa keskusteluissa esiin myös Suomen tulevan EU-puheenjohtajuuskauden prioriteetteja vastuualueidensa kysymyksissä.

”Italialla on huomattavaa painoarvoa Euroopassa ja globaalisti. Keskustelujen käyminen kahdenvälisesti Italian uuden hallituksen kanssa ajankohtaisista kysymyksistä, kuten esimerkiksi kauppapolitiikasta ja maahanmuutosta, on ensiarvioisen tärkeää. Italia on myös kokonaiskauppavaihdossa Suomen 13. suurin kauppakumppani, ja kauppa on jälleen kasvussa. Meillä on edelleen myös paljon hyvää potentiaalia lisätä yhteistyötä”, toteaa ministeri Virolainen.

Virolainen tapaa Roomassa myös YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n pääjohtaja José Graziano Da Silvan sekä Kansainvälisen maatalouden kehittämisrahaston IFAD:n pääjohtaja Gilbert Houngbon ja vierailee Maailman ruokaohjelman WFP:n päämajassa. Rooman järjestöt ovat Suomelle tärkeä kumppani kestävän kehityksen agendan ja humanitaarisen avun toimeenpanossa. Pitkittyneiden konfliktien ja ilmastonmuutoksen vuoksi maailman ruokaturvattomien ja nälkäisten määrä on usean vuoden myönteisen kehityksen jälkeen lähtenyt jälleen kasvuun. Yli 800 miljoonaa ihmistä näkee nälkää. Pienviljelijät, jotka tuottavat valtaosan maailman ruoasta kuuluvat maailman köyhimpiin, enemmistö heistä naisia.

Ministeri Virolainen keskustelee pääjohtajien kanssa ajankohtaisista kysymyksistä, ml. suomalaisen osaamisen ja tietotaidon kasvattamisesta järjestöjen työssä. ”Edellytämme Rooman järjestöjen tiivistävän yhteistyötään, jotta mm. nälkäisten ja aliravittujen määrä saataisiin jälleen laskuun. Jäsenyytemme IFAD:n ja FAO:n hallintoelimissä antaa erinomaiset mahdollisuudet vaikuttaa. Suomella on myös niille annettavaa mm. innovaatioissa, kouluruokailuosaamisessa ja yksityissektorin yhteistyön vahvistamisessa”, toteaa ministeri Virolainen.

Lisätietoja: ulkomaankauppa- ja kehitysministerin diplomaattiavustaja Tuuli-Maaria Aalto, puh. +358 40 352 0463. 

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]