Italian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Italia on G7-talous, jonka talouden ennakoidaan kasvavan 6 % ensi vuonna. Se on Euroopan toiseksi suurin valmistavan teollisuuden maa myös koronapandemian aikana. Maan teollisuus tarvitsee kuitenkin modernia teknologiaa säilyttääkseen kilpailukykynsä, mihin suomalaisyrityksillä on tarjottavaa. Italia on EU:n elpymisvälineen suurin edunsaaja – digitalisaatio synnyttää uusia tarpeita.

Koronapandemia työntää Italian yhteiskunnan digitalisaatiota eteenpäin. Euroalueen kolmanneksi suurimmalla markkinalla toimii kuutisenkymmentä suomalaista tytäryhtiötä, joista suurimmat edustavat raskasta teollisuutta kuten hissi- ja voimalaitostuotantoa. Tulevan vuoden 2021 kohdesektorit Italiassa tehtävään vienninedistämistyöhön ovat:  

 

  1. Digital Trust (fintech-ratkaisuja pankeille, IoT 4.0, digitalisaatio laajasti)
  2. Terveysteknologia (kuten etädiagnostiikkaratkaisut, kotihoito)
  3. New Space Economy (alan suuret integraattorit Italiassa)
  4. Food from Finland -ruokavienti (erityistuotteet)

Kullakin sektorilla on tehty pitkäjänteistä vienninedistämistyötä. Team Finland Italia-tiimi tutkii myös puolustusteollisuuteen liittyvää potentiaalia ja yhteistyömahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Tuoreimmat Italiaan asettuneet suomalaisyritykset edustavat kiertotaloutta ja ohjelmistopalveluja. Syksyllä 2020 järjestetään virtuaalinen vienninedistämismatka (fintech) sekä virtuaaliset Invest in Finland-seminaarit (teollisuuden digitalisaatio ja New Space Economy), jotka antavat osviittaa siitä, miten virtuaalinen vienninedistäminen Italiassa onnistuu.  


Italiasta on kohdistunut joitakin merkittäviä sijoituksia Suomeen viime aikoina kuten reilu vuosi sitten avattu Prima Powerin laser- ja metallikomponenttitehdas Seinäjoelle. Italialaisen Costa Cruisesin tilaama Costa Smeralda -alus valmistui Meyerin telakalla Turussa viime vuoden lopulla. Suomen tavaravienti Italiaan oli viime vuonna n. 2,3 mrd euroa — tuonti n. 1,7 mrd.


EU:n elpymisvälineen varat

Italia on elpymisvälineen suurin edunsaaja; 209 miljardia euroa, josta noin 80 miljardia on suoria tukia. Hallitus ei ole vielä laatinut tarkkaa elvytyssuunnitelmaa, mutta se on ilmoittanut kuusi kärkiteemaa: 

  • Digitalisaatio, innovaatiot ja tuotannon kilpailukyky (mm. julkishallinnon digitalisaatio, IoT, 5G)
  • Vihreä vallankumous  (mm. kiertalous, kaupunkisuunnittelu)
  • Infrahankkeet, liikenneyhteydet (juna-, meri- ja ilmayhteydet, moottoritiet ja sillat)
  • Koulutus, kasvatus ja tutkimus (STEM-taidot, opettajankoulutus, elinikäinen oppiminen)
  • Sosiaalinen koheesio ja sukupuolten välinen tasa-arvo (yhdenvertaisuus, naiset työmarkkinoilla)
  • Terveyssektori (etädiagnostiikka, kotihoito) 

Eri ministeriöt ovat esittäneet 577 hanketta, joista nyt seulotaan toteuttamiskelpoisia. Teemat osuvat suomalaiseen osaamiseen erinomaisesti, ja Team Finland Italia-tiimi jatkaa teeman tiivistä seurantaa ja siitä raportointia suomalaisyrityksille. Italialaiset julkiset kilpailut ovat perinteisesti olleet vaativia prosesseja kielivaatimuksineen, mutta hallitus pyrkii tuoreella asetuksellaan joustavoittamaan kilpailutuskäytäntöjä.    
 

Pia Rantala-Engberg, Suomen suurlähettiläs, Italia