Italian kenkäteollisuuden vaikeudet

Aasiasta tuleva halpatuonti uhkaa Italian kenkäteollisuutta. Viimeisen puolen vuoden aikana kenkäteollisuudesta on kadonnut 3000 työpaikkaa ja tuotanto on laskenut 30 prosenttia. Tuonnin arvo Kiinasta on noussut tammi-toukokuussa 43,5 prosenttia ja määräkin yli 30 prosenttia. Moni pieni ja keskisuuri kenkätehdas on joutunut sulkemaan ovensa, alan yrityksiä silti Italiassa vielä noin 30 000.

Italian kenkäteollisuus syyttää EU:n talouspolitiikkaa liiallisesta kallistumisesta pohjoisten maiden hyväksi ja suurien kauppaketjujen suosimisesta.

"Made in ..." - -merkintöjen olisi kerrottava selkeämmin alkuperämaa.

Mandelsonin ratkaisuehdotus kiintiöihin perustuvista tulleista ei kuitenkaan italialaisia miellytä, koska kiintiöt eivät olisi tarpeeksi mittavia. Italian EU:ssa peräämän ehdotuksen mukaan Kiinasta saapuvista kengistä (16 %) ja Vietnamista (10 %) perittäisiin rangaistustulleja, mutta tällä on vahva vastustus yli puolessa jäsenmaista.

Ulkomaankauppaministeri Emma Bonino ei katso hyvällä puheenjohtajamaan noudattamaa linjaa, minkä edellyttäisi vähintäänkin pidättyvän ottamasta kantaa tulleja vastaan.

Italian kenkäteollisuus on uhattuna Aasiasta tulevan halvan tuonnin takia. Vuoteen 2005 verrattuna viimeisen puolen vuoden aikana kenkäteollisuudesta on kadonnut 3000 työpaikkaa ja tuotanto on laskenut 30 prosenttia. Moni pieni ja keskisuuri kenkätehdas on joutunut sulkemaan ovensa, kuitenkin alan yrityksiä on edelleen noin 30 000. Kenkien tuonti Italiaan on tällä hetkellä ennätyssuurta nousten 13,6 prosenttia viime vuoden vastaavista luvuista. Pelkästään Kiinasta tuonnin arvo on noussut tammi-toukokuussa 43,5 prosenttia ja tuonnin määrä 31,3 prosenttia.

Soldini vaatii toimia kenkäteollisuuden suojelemiseksi

Italian kengänvalmistajien järjestön johtaja Rossano Soldini kertoo 2006 alkuvuoden kauppataseen olevan kuitenkin vielä positiivinen, lähes 1,3 miljardia euroa, mutta muutosta saman ajanjakson viimevuotisesta on -6,9 prosenttia. Soldini vaatii toimia kenkäteollisuuden suojelemiseksi vedoten koko maan talouden tulevaisuuteen. Hän syyttää EU:n talouspolitiikkaa liiallisesta kallistumisesta Euroopan pohjoisten maiden hyväksi ja suurien kauppaketjujen suosimisesta. Italiassa väitetään pohjoiseurooppalaisten maiden vastahakoisuuden johtuvan siitä, että ne ovat taloudellisesti vahvempia, eikä niillä ole sellaista omaa kenkäteollisuutta, johon halpatuonnilla olisi merkittävä vaikutus.

Soldini haluaa myös kiinnitettävän huomiota tuotteen alkuperästä kertoviin merkintöihin kengissä ("made in"), koska hänen mielestään kuluttajilla on oikeus tietää, onko tuote alkuperältään halpa kiinalainen vai aito italialainen etenkin siinä tapauksessa, että jalkineen hinta liikkuu sadoissa euroissa. Halpatuonnin virratessa Aasiasta laatu ja käsityö ovat keinoja, joilla italialaiset tuotteet voivat kilpailla, vaikka ne hinnaltaan olisivatkin kalliimpia.

Mandelson ehdottanut ratkaisuksi kiintiöihin perustuvia tulleja

Kauppakomissaari Peter Mandelson on ehdottanut asiaan ratkaisua kiintiöihin perustuvilla tulleilla, mikä kuitenkaan ei italialaisia täysin miellytä, koska heidän mukaansa Mandelsonin esittämät kiintiöt eivät ole tarpeeksi mittavia. Soldini sanoo niiden sallivan ainakin 80 prosenttia kaikesta mahdollisesta kenkätuonnista suurimmista tuontimaista eli Kiinasta ja Vietnamista. Mandelsonin ehdotusta vastustavat myös EU:n pohjoiset maat.

Eurooppalaiset suuret kengäntuottajamaat peräävät rangaistustulleja

Eurooppalaisten suurten kengäntuottajamaiden ja tässä varsinkin Italian peräämän ehdotuksen mukaan Kiinasta saapuvista kengistä (16 %) ja Vietnamista (10 %) perittäisiin rangaistustulleja. Tällä on kuitenkin vahva vastustus monien EU-jäsenmaiden piirissä. Italian kanssa samaa mieltä tullien ja kiintiöiden tarpeellisuudesta on 10 maata ja vastaan 14, kertoo myös talouspäivälehti Il Sole 24-Ore 21. syyskuuta. Asiasta on väännetty kättä EU-maiden välillä jo viitisen vuotta tuloksetta. Italian ulkomaankauppaministeri Emma Bonino on viime päivinä arvostellut kärkevästi nykyistä puheenjohtajamaata sen tulleihin ottamasta vastustavasta kannasta neuvostossa, jossa Bonino edellyttäisi Suomen vähintäänkin pidättyvän asettumasta tulleja vastaan.

Suomen suurlähetystö, Rooma