Suomen näyttely “Huussi - Imagining the future history of sanitation” avattiin Venetsian arkkitehtuuribiennaalilla

Suomen näyttely “Huussi - Imagining the future history of sanitation” on avattu Venetsian 18. arkkitehtuuribiennaalilla. Näyttely pysyy yleisölle avoimena 20.5.-26.11.2023 Alvar Aallon suunnittelemassa Suomen näyttelypaviljongissa Giardini-näyttelyalueella.

Näyttelyn avasi 18.5.2023 Suomen Italian suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg yhdessä opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosojan, arkkitehtuurin tiedotuskeskus Arcinfon johtaja Katarina Siltavuoren, näyttelyn kuraattori Arja Renellin sekä UN Habitat-ohjelman Paula Pennanen-Rebeiro-Hargraven kanssa. UN Habitat on YK:n alainen ohjelma, joka pyrkii edistämään sosiaalisesti ja ympäristön kannalta kestävien kaupunkien rakentamista.

“Tämän vuoden arkkitehtuuribiennaalin teema on “Tulevaisuuden laboratorio”, ja teema onkin todella tärkeä ja ajankohtainen. Yhteiskuntamme kohtaavat parhaillaan valtavia, myös ympäristöön liittyviä haasteita. Arkkitehdit voivat olla ratkaisevassa roolissa luomassa uusia, raikkaita ja innovatiivisia ideoita käsillä olevien ongelmien ratkaisemiseksi”, sanoi suurlähettiläs Rantala-Engberg avajaispuheessaan.


Kuva: Antero Jokinen/ The Dry Collective. Archinfon johtaja Katarina Siltavuori pitämässä avajaispuhettaan.

“Suomen näyttelypanos tänä vuonna Venetsiassa on nimeltään ”Huussi – Saniteettiratkaisujen tulevaisuuden historiaa kuvittelemassa”. Näyttely yhdistää perinteitä innovaatioihin. The Dry Collectiven suunnitteleman näyttelyn materiaali on puu, joka on hyvin perinteinen materiaali suomalaisessa arkkitehtuurissa, ja koko huussin idea on hyvin vanha Suomessa. Näyttelyssä koko huussin konseptia käsitellään kuitenkin uudesta näkökulmasta, vastauksena ympäristönmuutoksen ja kuivuuden kaltaisiin haasteisiin”, suurlähettiläs jatkoi.

Suomen näyttely käsitteleekin veden ja ravinteiden kiertokulun arkkitehtuuria ja kyseenalaistaa itsestään selvänä pitämämme saniteettiratkaisun, vesi-wc:n. Tämä on ajankohtaista hetkellä, kun juomaveden ja ruuantuotannon riittävyys on maailmanlaajuinen ongelma. Suomi on myös kokonaisuudessaan sitoutunut kunnianhimoiseen ilmastopolitiikkaan, jota toteutetaan monin eri tavoin, muistutti suurlähettiläs Rantala-Engberg. Suomessa tuotetaan esimerkiksi korkealaatuisia kuituja tekstiilijätteestä ja ruokaa uusista, innovatiivisista raaka-aineista. 

Suomen näyttelyn on toteuttanut The Dry Collective, johon kuuluvat arkkitehti Arja Renellin (FI) lisäksi arkkitehdit Emmi Keskisarja (FI), Barbara Motta (IT), Eero Renell (FI) ja Janne Teräsvirta (FI ) sekä graafinen suunnittelija Antero Jokinen (FI).


Kuvassa vasemmalta oikealle: arkkitehdit Eero Renell, Arja Renell ja Emmi Keskisarja, Suomen Italian suurlähettiläs Pia Rantala-Engberg  sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja.

Lue lisää näyttelystä (avautuu uuteen ikkunaan)