Bolognassa julkistettu supertietokone Leonardo täydentää eurooppalaisten supertietokoneiden verkostoa yhdessä suomalaisen LUMI:n kanssa

Italian Bolognassa vihittiin 24.11.2022 käyttöön maailman neljänneksi nopein supertietokone Leonardo. Leonardon kaltainen, Euroopan nopein ja maailman kolmanneksi nopein supertietokone Lumi otettiin käyttöön Suomessa Kajaanissa aiemmin vuonna 2022. Eurooppalaiset supertietokoneet täydentävät toisiaan.

Italian tasavallan presidentti Sergio Mattarella vihki supertietokone Leonardon käyttöön Tecnopolo Bologna CNR –tutkimuskeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa, jossa Leonardo esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle. Tilaisuudessa puhuivat myös Italian tiede- ja korkeakouluministeri Anna Maria Bernini ja Emilia-Romagnan alueen johtaja Stefano Bonaccini. Kansainvälisen liiketalouden erityisasiantuntija Hanna Laurén osallistui tilaisuuteen Suomen Rooman suurlähetystöstä.

Leonardo täydentää eurooppalaista johtavien supertietokoneiden verkkoa: aiemmin tänä vuonna otettiin käyttöön supertietokone Lumi, jonka kotipaikka on Suomen Kajaanissa. Vuonna 2023 valmistunee kolmas supertietokone Espanjan Barcelonaan.

”Niin tutkimuksessa kuin tuotekehityksessä käydään kovaa kilpajuoksua siitä, kuka onnistuu tekemään ensimmäisenä yhteiskunnille ja teollisuudelle tärkeitä, haastavia simulaatioita. Erilaisten datalähtöisten menetelmien merkitys tutkimuksessa, hallinnossa ja teollisuudessa on yhä suurempi”, kertoo Janne Ignatius, suomalaisen CSC- Tieteen tietotekniikan keskuksen ohjelmajohtaja.  Lumi-supertietokone toimii juuri CSC:n datakeskuksessa Kajaanissa.

”Eurooppaan rakennettavat supertietokoneet täydentävät toisiaan ja voimme jakaa kokemuksia supertietokoneiden käytöstä, ylläpidosta ja tuloksista. Olemmekin jo pitkään tehneet yhteistyötä Leonardoa isännöivän Cinecan kanssa. Mitä enemmän supertietokoneita, sitä useampi toimija niiden kapasiteetista pääsee myös hyötymään”, Ignatius jatkaa.

Supertietokoneiden valmistuminen vahvistaa ylipäätään Euroopan Unionin maiden roolia korkean suorituskyvyn tietojenkäsittelytieteessä ja sen sovelluksissa.


Erityisasiantuntija Hanna Lauren Suomen Rooman suurlähetystöstä osallistui Leonardo-supertietokoneen avajaistilaisuuteen.

Supertietokoneilla tehdään tulevaisuuden lääketiedettä, tekoälysovelluksia ja ennustetaan luonnonkatastrofeja

Niin Leonardon kuin Lumin kapasiteettia on varattu sekä yritysten että yliopistojen käyttöön. Supertietokoneiden rooli on ratkaiseva muun muassa tulevaisuuden lääketieteessä, ilmastotieteessä ja tekoälyn sovelluksissa.

”Personoitu lääketiede, geenitutkimus, ilmaston kehityksen tutkiminen sadan tai jopa tuhannen vuoden päähän. Biologia ja solujen käyttäytyminen. Kielen rakenteiden tutkiminen tekoälyn avulla. Tässä esimerkkejä siitä, mihin supertietokoneita voidaan käyttää”, avaa Ignatius.

”Supertietokoneet tuovat lisäarvoa myös yrityksille, kun niille avautuu aivan uudenlaisia mahdollisuuksia innovaatioiden ja uusien datapohjaisten liiketoimintamuotojen kuten alustatalouden ja tekoälyn kehittämiselle”, Ignatius jatkaa.

Leonardoa tullaan Cinecan mukaan hyödyntämään muun muassa luonnonkatastrofien, kuten maanjäristysten, tulvien tai tulivuorenpurkausten, aiheuttamien ääritilanteiden riskianalyyseissä ja hallinnassa sekä tulevaisuuden pandemioiden torjumisessa ja ennustamisessa.

Lumilla ja Leonardolla on eri valmistajat – Lumin järjestelmätoimittaja on Hewlett Packard Enterprise ja Leonardon Atos - mutta ne muistuttavat toimintatavoiltaan toisiaan. Molemmat ovat yhteiseurooppalaisen EuroHPC-yhteisyrityksen hankkeita, joilla on eri maissa eri kumppaneita: Suomessa Lumia isännöi 10 maan konsortion puolesta CSC ja Italiassa CINECA. Italian projekti yhdistää erilaisia tutkimus- ja yritysmaailman toimijoita, mm. Italian kansallisen ydinfysiikan instituutin (Istituto Nazionale di Fisica Nucleare), sekä 15 teollista partneria.

Italian CINECA ja Suomen CSC ovat tehneet pitkään yhteistyötä superlaskennan saralla eri eurooppalaisissa hankkeissa, joista esimerkkeinä mainittakoon PRACE – Partnership for Advanced Computing in Europe  ja  tutkijanvaihto-ohjelma HPC-Europa.

Leonardo on nyt testikäytössä, ja hakemuksia sen tulevaisuuden käytöstä otetaan vastaan. Ignatius arvioi, että italialaista supertietokonetta alettaisiin käyttää täydessä tuotannossa muutaman kuukauden sisään marraskuusta 2022 lukien.

”Matka ei lopu tähän: tulevaisuuden haasteet sisältävät muun muassa kvanttilaskennan yhdistämisen supertietokoneisiin”, Ignatius sanoo.