Liguriassa käynnistyy Sibelius-festivaali kahdeksatta kertaa

Ligurian rannikolla on järjestetty vuodesta 2015 saakka säveltäjä Jean Sibeliukselle omistettua Sibelius-festivaalia. Tänä vuonna festivaali käynnistyy 16. syyskuuta.

Sibelius-festivaali järjestetään 16.9.-30.10. Liguriassa Zoaglin ja Santa Margherita Liguren kaupungeissa. Zoaglissa Villa Vicinissä järjestettävässä aloituskonsertissa kuullaan 16.9. Sibeliuksen, Griegin, Jongenin, Tchaikovskin, Stahlin, Nielsenin, Debussyn, Satien, Massenetin, Ibertin ja Tournierin musiikkia Loredana Cardonan ja Metella Petazzin huilu- ja harppuduon soittamana.

Osa festivaalilla soittavista muusikoista on osallistunut tapahtumaan jo aiempina vuosina, osa on uusia tulokkaita. Kaikki osallistujat ovat ammattimuusikoita ja heidät valitaan mukaan taiteellisen tuotannon ja cv:n perusteella.

”Kaikki festivaalille osallistuvat muusikot ovat kiinnostuneita Pohjois-Euroopasta. Festivaalin periaatteena on, että kaikkien artistien on sijoitettava ohjelmaansa ainakin yksi Sibeliuksen sävellys. Esimerkiksi avajaiskonsertti on kiinnostava, sanoisin ainutlaatuinen, musikologisesta näkökulmasta”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja Giulia Ermirio.


Kuvassa Sibelius-festivaalin taiteellinen johtaja Giulia Ermirio.

Uusi johtaja jatkaa festivaalin perustajan, professori Federico Ermirion perintöä

Uusi taiteellinen johtaja Giulia Ermirio jatkaa isänsä, festivaalin perustajan Federico Ermirion työtä. Federico Ermirio menehtyi joulukuussa 2022.

”Minulle isän jalanjälkien seuraaminen on ollut vahva kokemus tunnetasolla ja tietenkin järjestämisessä on iso vastuu. Olen aina seurannut festivaalin järjestämistä sivusta, ja nyt olen sitten itse vastuussa siitä. Tämäkin festivaali on luonteeltaan edellisten kaltainen ja tulevaisuudessa pyrin kehittämään ja laajentamaan sitä uusien italialaisten ja kansainvälisten kumppanuuksien kautta. Olen luonnollisesti kiitollinen ligurialaisille hallinnollisille yhteistyökumppaneille, jotka ovat tukeneet festivaalia jo vuosia”, Ermirio sanoo.

Tänä vuonna avajaiskonsertti koetaan uudessa paikassa, Villa Vicinissä Zoaglissa. Tärkeitä yhteistyökumppaneita festivaalille ovat Grand Hotel Bristol Zoaglissa ja Hotel Miramare Santa Margherita Liguressa. Suomen Rooman suurlähetystö antaa suojeluksensa tapahtumalle.

Sibelius pysyi uskollisena naturalistiselle tyylilleen – ja hänen musiikkinsa voi tarjota paljon italialaiselle yleisölle

Giulia Ermirion mukaan Sibelius on yhä melko tuntematon säveltäjä suurelle italialaiselle yleisölle. Tosin Rapallossa, jossa Sibelius vietti aikaa Villa Molfinossa vuonna 1901, hänet tunnetaan paremmin. Tämä johtuu siitäkin, että kaupungissa on järjestetty useita Sibeliukseen liittyviä tapahtumia.

“Sibeliuksella oli ainutlaatuinen tunteita herättävä voima, joka erosi monista muista saman aikakauden säveltäjistä, kun Euroopassa oli muodissa avantgarden tyylisuunta. Hän pysyi uskollisena omalle naturalistiselle tyylilleen, joka otti vaikutteita luonnosta ja herätti kuulijoissaan vahvoja tunteita”, Ermirio sanoo.

Avajaiskonsertin tapahtuma Facebookissa(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)