Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Israel sijaitsee Välimeren kaakkoisrannikolla. Pohjoisessa maan rajanaapurina on Libanon, koillisessa Syyria, idässä Jordania ja etelässä Egypti. Maantieteellisesti Israelin katsotaan kuuluvan Levanttiin eli itäisen Välimeren rannikkoalueeseen.

Asuminen, asunnot

Vuokrat vaihtelevat Israelissa asuinalueen mukaan. Tel Avivissa ja Jerusalemissa vuokrat voivat olla korkeita Suomeen verrattuna. Lähiöissä ja taajamissa vuokrat ovat pienempiä kuin Suomessa.
Asuntojen varustelu on yleensä pelkistettyä. Kalustettuja tai kodinkoneilla varustettuja asuntoja vuokrataan harvoin.

Autot

Lähes kaikki eurooppalaiset, amerikkalaiset ja japanilaiset automerkit ovat edustettuina Israelissa. Uuden auton voi hankkia joko israelilaiselta maahantuojalta tai tuoda ulkomailta. Israelista ostetun auton toimittaminen ostajalle voi kestää kuukaudesta jopa puoleen vuoteen.
Auton arvo ratkaisee, kuinka paljon maahantuonti maksaa esimerkiksi tullien ja muuttofirmojen vuoksi. Israelissa myytävien autojen varustelu noudattaa E3-standardia. EU-maissa ja Pohjois-Amerikassa noudatetaan E4-standardia.
Israelissa edustettujen automerkkien huolto on tyydyttävää. Huolto- ja korjaustyöt ovat kalliita. Ajoneuvojen vakuutukset ovat Israelissa erittäin kalliita.
Suomalaiset voivat ajaa Israelissa vuoden suomalaisella tai kansainvälisellä ajokortilla, minkä jälkeen on vaihdettava israelilaiseen ajokorttiin. Vaihto on hyvä tehdä mahdollisimman nopeasti, sillä israelilainen vakuutusyhtiö korvaa liikennevahingosta aiheutuneet kulut vain, jos auton omistajalla on israelilainen ajokortti.
Bensiinin hinta on Israelissa samaa luokkaa kuin Suomessa. Lyijytöntä ja lyijyllistä bensiiniä on saatavilla eri yhtiöiden huoltoasemilta kautta maan.

Edustustot

Israelissa on noin sadan maan edustustot. Ulkovaltojen suurlähetystöt sijaitsevat Tel Avivissa.
Ulkomaat eivät ole virallisesti tunnustaneet Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi, vaikka Israelin pitää Jerusalemia pääkaupunkinaan. Esimerkiksi Yhdysvalloilla, Kreikalla ja Italialla on konsulinvirasto Jerusalemissa.

Hankinnat

Useimmat kaupat ovat auki sunnuntaista torstaihin. Perjantaisin kaupat sulkevat ovensa iltapäivällä ennen sapatin alkamista. Eräät suuret liikkeet avaavat ovensa lauantai-iltana, kun aurinko on laskenut ja sapatti päättynyt. Israelissa arkipäivät ovat sunnuntaista torstaihin, jolloin liikkeiden aukioloajat ovat verrattavissa Suomeen.
Useimmat pankit ja valtion virastot ovat kiinni perjantaina. Monet pankit ja osa virastoista sulkevat ovensa arkisin lounasaikaan kello 12.30 –14. Museot ovat yleensä kiinni lauantaisin.
Aukioloajoissa on eroja eri kaupunkien välillä. Jerusalemissa lähes kaikki liikkeet vanhan kaupungin arabikauppaiden turistikauppoja lukuun ottamatta ovat sapattina kiinni, mutta esimerkiksi Eilatin kaltaisissa turistikaupungeissa monet liikkeet ovat auki myös lauantaina.

Ilmasto

Pienestä pinta-alasta huolimatta Israelin ilmasto vaihtelee paljon. Rannikolla on Välimeren ilmasto: kesät ovat kuumia ja hyvin kosteita, talvet leutoja. Vuoristoalueilla, erityisesti Jerusalemissa ja maan pohjoisosissa on talvella on viileämpää ja talvella voi sataa lunta. Maan eteläosissa ilmasto on aavikkomaista eli kuumaa ja kuivaa.
Tel Avivin lämpötila on tammikuussa 9–17 astetta; elokuussa lämpötila on 25–35 astetta. Jerusalemissa on tammikuussa noin 6–11 astetta ja elokuussa 19–28 astetta. Eilatissa on tammikuussa 9–21 astetta; elokuussa 25 – 39 astetta.
Sadekausi kestää yleensä marraskuusta maaliskuuhun. Vuotuinen sademäärä Tel Avivissa on noin 700–800 millimetriä. Maassa sataa erittäin harvoin kesäkuukausina eli huhti–kesäkuussa.
Keväällä ja syksyllä Israelissa esiintyy sharav ja hamsin -nimillä tunnettuja kuumia ilmavirtauksia. Näiden aikana ilmankosteus laskee, ilmassa on hienojakoista hiekkaa ja lämpötila ja ilmanpaine nousevat jyrkästi. Sääilmiö kestää yleensä enintään päiviä.
Ilmaston kannalta suomalaisille miellyttävimmät kuukaudet ovat maalis–kesäkuu ja syys–marraskuu.

Joukkoliikenne

Paikallis- ja kaukoliikenteessä yleisimmin käytettyjä julkisia kulkuneuvoja ovat linja-autot ja taksit. Kaukoliikenteessä käytetään myös junaa, kymmenpaikkaisia linjatakseja ("sherut") ja maan sisäistä lentoliikennettä.
Suurimpien kaupunkien paikallisliikenne on toimiva. Kaupunkien väliset kaukoliikenteen linja-autot ja linjataksit toimivat jouhevasti ja ovat melko edullisia.
Linja-autoissa voi ostaa kertalipun käteisellä. Yleensä yhtiöt myyvät lisäksi 10 kerran lippuja ja kuukausilippuja. Bussiyhtiö Dan on ottanut Tel Avivissa käyttöön elektronisen bussikortin, joita saa esimerkiksi keskusbussiasemalta.

Sapatti hiljentää liikenteen

Sapatti vaikuttaa paikallisbusseihin ja kaukoliikenteeseen. Useimmissa kaupungeissa bussit eivät kulje lainkaan perjantai-iltapäivästä lauantai-iltaan. Tämä on hyvä muistaa, kun suunnittelee liikkumistaan. Linjataksit liikennöivät myös sapattina esimerkiksi Jerusalem–Tel Aviv ja Tel Aviv–Haifa -reiteillä sekä Tel Avivissa.
Israelissa on nopea ja moderni junayhteys , joka kulkee pohjoisen Nahariasta Tel Avivin kautta Beersebaan. Lisäksi Ben Gurionin lentoasemalle ja Jerusalemiin on junayhteys.
Kaupungeissa on runsaasti takseja, mutta kaupunkien ulkopuolella ja lähiöissä taksin saaminen voi olla haastavaa. Taksin voi tilata puhelimitse. Taksit kulkevat myös lauantaisin. Hinnat ovat Suomea edullisempia.
Jos liikkuu omalla tai vuokra-autolla, on hyvä huomata, että esimerkiksi Jerusalemin ääriuskonnollisissa kaupunginosissa autolla ajamiseen sapattina voidaan suhtautua negatiivisesti, jopa vihamielisesti.

Joukkoliikenteen aikataulut ja hinnastot

Juomarahat

Juomaraha ei yleensä sisälly laskuun. Kahviloissa ja ravintoloissa maksetaan juomarahaa noin 10–15 prosenttia laskun loppusummasta.

Kansalliset vapaapäivät

Israelissa noudatetaan heprealaisen kalenterin mukaisia juutalaisia juhlapyhiä. Juutalainen kalenteri perustuu sekä auringon- että kuunkiertoon. Tämän vuoksi juutalaisten juhlapyhien ajankohdat vaihtelevat vuosittain länsimaisessa, gregoriaanisessa kalenterissa. Uskonnollisten juhlien lisäksi osaa kansallisista juhlapäivistä, kuten itsenäisyyspäivää, vietetään juutalaisen kalenterin mukaan.
Juutalainen viikkoa alkaa sunnuntaista, joka on normaali arkipäivä. Pyhäpäivää sapattia vietetään lauantaina. Sapatti alkaa perjantaina auringon laskettua ja jatkuu lauantain auringonlaskuun.

Israelilaisia juhlapäiviä

 • Rosh Hashana; Juutalainen uusi vuosi, jota vietetään syys –lokakuussa
 • Yom Kippur; Sovintopäivä, joka on juutalaisten merkittävin pyhä. Liikkeet ovat kiinni, ja liikenne on pysähtynyt. Pyhää vietetään syys –lokakuussa.
 • Sukkot, lehtimajajuhla. Viikon kestävä juhla, jota vietetään viikko Yom Kippurin jälkeen. Vietetään syys –lokakuussa.
 • Hanukka; viikon kestävä valon juhla, jota vietetään marras –joulukuussa
 • Tu Bishvat; puiden uusi vuosi, jota vietetään tammi –helmikuussa
 • Purim; tammi –helmikuussa pidettävät karnevaali-juhla raamatun Esterin muistoksi
 • Pesach; viikon kestävä juutalainen pääsiäinen, jota vietetään maalis –huhtikuussa
 • Yom Hashoah; maalis –huhtikuussa vietettävä holokaustin ja vainojen uhrien muistopäivä.
 • Yom Hazikaron; Israelin sodissa kaatuneiden muistopäivä, vietetään huhti –toukokuussa itsenäisyyspäivää edeltävänä päivänä
 • Yom Haatzmaut; huhti –toukokuussa vietettävä itsenäisyyspäivä
 • Lag ba Omer; Rabbi Akivan kuolinpäivä, josta on sittemmin kehittynyt erityisesti lasten suosima kokko-juhla, vietetään seitsemän viikkoa pääsiäisen jälkeen
 • Shavuot; juutalainen helluntai, jota juhlitaan touko –kesäkuussa
 • Tisha be-Av; heinä –elokuussa vietettävä temppelin hävityksen muistopäivä

Koulut ja opiskelu

Julkinen koulujärjestelmä

Koulunkäynti on pakollista 11 vuoden ajan. Lukuvuosi on jaettu kolmeen lukukauteen. Lukukausi alkaa elokuun puolivälissä ja päättyy kesäkuun lopussa.
Pakollinen lastentarha, eli esikoulu, alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää viisi. Esikoulua seuraa yhdeksänvuotinen peruskoulu. Oppivelvollisuus päättyy, kun lapsi täyttää 16 vuotta.
Kolme vuotta kestävä lukio on vapaaehtoinen. Lukio päättyy ylioppilaskirjoituksiin kuten Suomessa.
Koulunkäynti on periaatteessa ilmaista. Kirjat ja muut tarvikkeet on hankittava itse. Kouluruokailua ei ole järjestetty yhtä kattavasti kuin esimerkiksi Suomessa. Yksityiskouluissa kustannukset ovat korkeammat kuin julkisissa kouluissa.

Paikallisia yksityiskouluja

Yliopistot ja korkeakoulut Israelissa

Lapset

Israelilaiset lastentarhat ovat hepreankielisiä, mutta niihin otetaan myös ulkomaalaisia lapsia. Valtion lastentarhat on tarkoitettu yli 3-vuotiaille lapsille.
Tarjolla on lukuisia yksityisiä lastentarhoja, jotka ovat huomattavasti valtion päivähoitoa kalliimpia. Yksityisten ylläpitämiä vieraskielisiä lastentarhoja on jonkin verran.
Esimerkiksi Yhdysvaltojen suurlähetystö ylläpitää englanninkielistä lastentarhaa, johon otetaan mahdollisuuksien mukaan myös muita kuin amerikkalaisia lapsia. American International Schoolissa on lisäksi esikoulu 5-vuotiaille lapsille.
Lastentarhojen päivähoitomaksut ovat korkeat.

Lemmikit

Liitteenä olevassa tiedostossa on Israelin viranomaisten ohjeet lemmikkieläinten tuomisesta Israeliin.

Liikennekäyttäytyminen

Israelin liikennekulttuuri eroaa suuresti suomalaisesta. Ajoneuvoja on paljon, ajonopeudet ovat korkeita, ajotyyli varsin aggressiivinen ja liikennesääntöihin suhtaudutaan suurpiirteisesti. Liikenteessä kannattaa noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta. Israelissa on oikeanpuoleinen liikenne.
Juutalaisen juhlapyhän Yom Kippurin aikana autolla ajaminen on kiellettyä. Moottoriliikenne hiljenee ja jalankulkijat ja pyöräilijät valtaavat autotiet juhlan ajaksi.

Majoitus

Israelissa käy runsaasti matkailijoita, joten hotellibisnes on laajalle levinnyt. Hyviä hotelleja ja bed&breakfast-majataloja on runsaasti eri puolilla maata pienissäkin kylissä.
Hostelleista saa tietoa esimerkiksi  Israel Youth Hostel Associationin verkkosivuilta.

Mitat ja painot

Israelissa on sama mittajärjestelmä kuin Suomessa.

Pankit

Israelin pankkipalvelut ovat lähes Suomeen verrattavissa.
Lista Israelissa toimivista pankeista on saatavilla Israelin keskuspankin internetsivuilla .
Luottokortit ovat yleisiä. Suomalaisilla luotto- tai pankkikorteilla voi maksaa useissa liikkeissä. Eri pankkien pankkiautomaatteja on suurimmissa kaupungeissa tiheään.
Israelissa käytetään edelleen shekkivihkoja.
Useimmat laskut maksetaan luottokortilla. Laskut voi saada postissa, mutta tällöin ne maksetaan käteisellä postitoimistossa.
Pankit ovat auki yleensä aamupäivisin noin kello 12:een. Joinakin päivinä pankeilla voi olla pidennetty aukiolo kello 16:n jälkeen.

Parturi-kampaamot

Joka kaupungissa on useita parturi-kampaamoita. Hinnat ja palvelut ovat kuin Suomessa. Parturi-kampaamot palvelevat muiden liikkeiden tavoin sunnuntaista torstaihin.

Posti

Israelin postitoimistot tunnistaa logosta, jossa on valkoinen kauris ja punainen tausta. Postilaatikot ovat punaisia ja niitä on katujen varsilla. Maan sisäisessä postissa voi ilmetä ongelmia. Periaatteessa kirje saapuu Israelissa perille parissa päivässä, mutta postin saapuminen ei aina ole luotettavaa.
Posti kulkee Suomen ja Israelin välillä noin kaksi viikkoa. Posti ei kulje lainkaan perjantaisin ja lauantaisin.

Puhelimet

Israelissa on toimiva ja koko maan kattava matkapuhelinverkko. Yleensä suomalaiset matkapuhelimet toimivat Israelissa. Lankapuhelimia käytetään edelleen.

Pukeutuminen

Tel Avivissa ja muissa rantakaupungeissa pukeutuminen on länsimaista ja hyvin vapaamuotoista, erityisesti kesäaikaan.
Israelissa on Välimeren ilmasto: kesät ovat kuumia ja talvet leutoja. Sateita on vain talvikuukausina eli loka –marraskuusta maalis–huhtikuuhun.
Suurimman osan vuodesta voi käyttää kesävaatteita. Kesällä aurinkovoiteet ja peittävä vaatetus ovat suositeltava tapa suojautua auringolta.
Keskitalven kuukausina voi tarvita talvitakkia ja sadevaatteita. Paikallisen rakennustavan takia talot ovat talvella viileitä ja vetoisia. Usein sisätiloissa on kylmempää kuin ulkona.
Tel Avivin lähellä sijaitsevassa Bnei Barakissa, Jerusalemissa ja muilla uskonnollisilla asuinalueilla paljastava pukeutuminen voi herättää paheksuntaa tai peräti vihamielisyyttä. Uskonnollisilla nähtävyyksillä sekä miesten että naisten kannattaa pukeutua niin, että polvet ja olkapäät ovat piilossa.
Lisää liite

Ravinto

Ruokakulttuuri

Israelin ruokakulttuurille ominaista ovat juutalaisuuden kosher-säännökset, joita uskonnolliset ja myös juutalaisten perinteiden mukaan elävät juutalaiset noudattavat. Kosher-sääntöjä noudatetaan monissa hotelleissa, ravintoloissa ja julkisissa laitoksissa, kuten kouluissa ja armeijassa. Kosher-sääntöjä noudatetaan ravintoloissa erityisesti uskonnollisten juutalaisten suosimilla asuinalueilla, kuten Länsi-Jerusalemissa.
Kosher-sääntöjen mukaan maito- ja lihatuotteet pitää erottaa toisistaan eikä niitä tarjota samalla aterialla. Monissa hotelleissa aamiaisella tarjotaan vain maitotuotteita ja päivällisellä tarjoillaan lihaa, mutta ei maitotuotteita.
Kosher-sääntöjen kieltämiä tuotteita ovat esimerkiksi sianliha, petoeläinten ja -lintujen liha sekä äyriäiset. Niitä tarjotaan Israelissa harvakseltaan, mutta esimerkiksi äyriäisiä voi löytää suuremmista ruokakaupoista ja joistakin ravintoloista.
Kosher-sääntöjä noudattavat ruokakaupat ja ravintolat ovat kiinni sapattina eli perjantai-illasta lauantai-iltaan.
Pesahia eli juutalaisten pääsiäistä vietetään huhti–toukokuussa. Viikon kestävän juhlapyhän aikana ruokakaupat, kosher-ravintolat ja hotellit eivät myy tai tarjoile hapatettua leipää eivätkä mitään tuotteita, jotka sisältävät viljaa. Niinpä ravintoloista ei saa esimerkiksi pastaa, pizzaa tai olutta.

Elintarvikkeiden hankinta ja hinnat

Israelissa on saatavilla lähes kaikkia tavanomaisia elintarvikkeita. Elintarvikkeiden laatu vastaa suomalaisia tuotteita, mutta torjunta-aineita käytetään reippaasti.
Hedelmät ja vihannekset kannattaa pestä ja kuoria. Paikallisten vihannesten ja hedelmien valikoimat ovat runsaat, mutta niitä on tarjolla sesonkien mukaan.
Elintarvikkeet maksavat keskimäärin rahtusen enemmän kuin Suomessa.
Israelin hanavesi kelpaa juotavaksi. Useimmat taloudet kuitenkin suodattavat veden runsaan kalkin vuoksi. Tästä syystä suodatetun tai pullotetun veden käyttöä suositellaan.

Ravintolat

Israelissa ja etenkin Tel Avivissa on runsaasti ravintoloita ja kahviloita. Erilaiset ruokakulttuurit ovat hyvin edustettuina. Maasta saa thaimaalaista, kiinalaista, japanilaista, intialaista tai vaikka etiopilaista ruokaa. Tarjolla on tietysti kattavasti eri Lähi-idän ja Euroopan maiden makuja.
Hinnat vaihtelevat huomattavasti. Suomeen verrattuna edullisia ravintoloita on runsaasti.
Tel Avivin ilta- ja yöelämä on vilkas. Varsinkin kesällä ravintolat ja kahvilat ovat auki pitkään ja paikalliset syövät illallista myöhään.

Rekisteröity parisuhde

Israelin viranomaiset hyväksyvät samaa sukupuolta olevien rekisteröidyn parisuhteen. Varsinkin suurissa kaupungeissa suhtautuminen homoihin on vapaamielistä.
Ääriuskonnolliset kuitenkin vastustavat homoseksuaalisuutta voimakkaasti. Pidättyväinen käytös ääriuskonnollisten asuinalueilla on suositeltavaa, koska heidän reaktionsa voivat olla arvaamattomia, jopa väkivaltaisia.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220 volttia (50 Hz). Pistorasiat ovat kolmireikäisiä, mutta suomalaiset pistokkeet sopivat useimpiin rasioihin. Adapteri kannattaa pitää mukana.

Terveydenhuolto

Israelin terveydenhuolto on laadukasta. Eri alojen erikoislääkäreitä on runsaasti. Suuri osa lääkäreistä on opiskellut myös Israelin ulkopuolella.
Matkailijaa suositellaan huolehtimaan hygieniasta hengitystieinfektioiden välttämiseksi. Tarkat ohjeet on koottu Terveyden- ja hyvinvoinninlaitoksen verkkosivuille , josta saa lisätietoa rokotuksista ja muista terveydenhoitoon liittyvistä asioista.

Rokotukset

Matkustaja on Israeliin saapuessaan velvollinen esittämään todistuksen kolerarokotuksesta, jos hän saapuu alueelta, jossa esiintyy koleraa. Muita pakollisia rokotuksia ei vaadita.
Polio- ja jäykkäkouristusrokotukset on syytä hankkia ja pitää voimassa. Influenssarokotusta suositellaan.
A-hepatiittirokotteen ottaminen on järkevää. Rokotukset kannattaa ottaa etukäteen, koska Israelissa ne ovat kalliita. 

Valokuvaaminen

Valokuvaamista ei rajoiteta erityisesti. Kameran käyttäminen on kuitenkin kielletty esimerkiksi juutalaisten pyhillä paikoilla kuten Itkumuurilla Jerusalemissa sapatin aikaan.

Valuutta

Israelin valuutta on shekeli, virallisesti New Israeli Shekel (NIS). Shekelin sadasosa on agora; monikossa agorot. Maassa käytetään 20, 50, 100 ja 200 shekelin seteleitä ja 1, 2, 5 ja 10 shekelin kolikoita. Lisäksi käytössä on 10 ja 50 agoran kolikot.
Rahanvaihtopisteitä on paljon erityisesti turistien suosimissa kaupungeissa. Rahanvaihdosta ei veloiteta välityspalkkiota. Valuuttaa voi vaihtaa postitoimistoissa ja pankeissa, joissa voidaan veloittaa välityspalkkio.

Hyvä tietää

Hyvä tietää