Nya ambassadörer i Moskva, Seoul, Tel Aviv och Nicosia

Vid föredragningen den 19 februari utnämnde republikens president följande nya beskickningschefer från och med den 1 september 2016:

Mikko Hautala

Utrikesrådet Mikko Hautala till chef för Finlands ambassad i Moskva (Ryssland). För närvarande arbetar Hautala vid republikens presidents kansli som utrikespolitisk rådgivare och medlem av presidentens kabinett. Tidigare har Hautala tjänstgjort bland annat som utrikesministerns diplomatiska rådgivare och vid Finlands ambassader i Moskva, Bryssel och Kiev.

Eero Suominen

Utrikesrådet Eero Suominen till chef för Finlands ambassad i Seoul (Republiken Korea). För närvarande är Suominen Team Finland-koordinator vid utrikesministeriets avdelning för externa ekonomiska relationer. Han har också arbetat som chef för utbildningsenheten och vid EU-sekretariatet vid utrikesministeriet. Inom utrikesförvaltningen har han bland annat tjänstgjort som generalkonsul i Kanton, vid ambassaden i Wien, Finlands ständiga representation vid EU samt vid ambassaderna i Rom och Bonn.  Suominen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1985.

Anu Saarela

Utrikesrådet Anu Saarela till chef för Finlands ambassad i Tel Aviv (Israel). Saarela övergår till Tel Aviv från uppdraget som chef för ambassaden i Nicosia. Vid utrikesministeriet har Saarela bland annat tjänstgjort vid rättstjänsten och den politiska avdelningen. Saalera har erfarenhet av flera ambassader, bland annat ambassaderna i Tokyo, Stockholm, Washington och Lagos. Saarela har tjänstgjort vid utrikesministeriet sedan 1987.

Timo Heino

Utrikesrådet Timo Heino till chef för Finlands ambassad i Nicosia (Cypern). Heino arbetar för närvarande som ledande expert vid utrikesministeriets kommunikationsavdelning (Finlandsbilden) och han har tidigare varit chef för enheterna för offentlig diplomati och kultur. Han har också arbetat bland annat på den politiska avdelning och på ambassaderna i Wien och Kuala Lumpur. Därtill har han varit pressråd i Oslo och Köpenhamn samt politisk journalist.

Republikens president ackrediterade också chefen för Finlands ambassad i Budapest, ambassadör Petri Tuomi-Nikula, att representera Finland i Slovenien.