Utrikesminister Stubb i Gaza: ”Full hävning av blockaden är EU:s mål”

Pressmeddelande 302/2010
14.10.2010

Utrikesminister Alexander Stubb har i dag besökt det ockuperade palestinska området Gaza.

Syftet med Stubbs resa var att få en uppfattning om den humanitära situationen i Gaza och att träffa representanter för biståndsorganisationer i regionen. För researrangemangen stod FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA.

Situationen i Gaza är enligt Stubb fortfarande oroväckande. Om inte läget ändras kommer befolkningens svåra levnadsförhållanden ytterligare att öka instabiliteten i regionen. ”Särskilt viktigt är det att tillåta export från Gaza för att ekonomin i regionen ska kunna utvecklas”, konstaterar Stubb.

Stubb tackade Israel för åtgärderna för att lindra blockaden av Gaza i juni. Han konstaterade ändå att fler åtgärder behövs. ”EU:s mål är en full hävning av blockaden”, påpekade Stubb. ”EU förstår dock väl även Israels oro för medborgarnas säkerhet.” Upprepade raketattacker från Gaza har varit ett problem för Israel.

Stubb vädjade samtidigt om en omedelbar frigivning av Gilad Shalit, som suttit kidnappad i Gaza sedan 2006.

Besöket i Gaza ingick i utrikesministerns individuella program i samband med republikens president Tarja Halonens officiella besök i de ockuperade palestinska områdena.

Minister Stubb berömde UNRWA:s personal för dess arbete för de palestinska flyktingarna. Finland understödde i fjol UNRWA:s verksamhet med över sex miljoner euro, och även i år uppgår det totala finländska stödet till organisationen till cirka 4,5 miljoner euro.

Närmare upplysningar om minister Stubbs besök i Gaza: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Päivi Pohjanheimo, tfn 040 511 3786, och utrikesministerns pressattaché Sanni Grahn-Laasonen, tfn 040 732 8340