Utrikesminister Alexander Stubb till Gaza

Pressmeddelande 301/2010
13.10.2010

Utrikesminister Alexander Stubb besöker det ockuperade palestinska området Gaza i morgon torsdagen den 14 oktober.

Besöket i Gaza ingår i minister Stubbs individuella program i samband med republikens president Tarja Halonens och doktor Pentti Arajärvis officiella besök i de ockuperade palestinska områdena. President Halonen träffar samtidigt bland annat palestiniernas president Mahmoud Abbas och premiärminister Salam Fayyad på Västbanken.

Utrikesminister Stubb bekantar sig med situationen i Gaza med FN:s hjälporganisation för Palestinaflyktingar UNRWA som värd. Stubb bekantar sig med projekt som drivs av UNRWA och EU och träffar representanter för människorättsorganisationer och palestinska affärsmän. Syftet med besöket i Gaza är att få förstahandsuppgifter om situationen i området och om invånarnas levnadsförhållanden. Stubb har betonat att Gazafrågan inte får överskuggas av fredsprocessen i Mellanöstern.

EU:s höga representant Catherine Ashton har besökt Gaza två gånger under 2010. Av EU-ländernas utrikesministrar är Irlands utrikesminister Micheál Martin den senaste som besökt Gaza. Han besökte Gaza i februari.

Minister Stubb besökte de ockuperade palestinska områdena i september 2008 då han reste till Västbanken. Palestiniernas utrikesminister Riad al-Malki gästade Stubb i Helsingfors i juni 2010.

Närmare upplysningar om besöket: utrikesministerns diplomatiska rådgivare Päivi Pohjanheimo, tfn 040 511 3786, och utrikesministerns pressattaché Sanni Grahn-Laasonen, tfn 040 732 8340