Ambassadörskan Kirsikka Lehto-Asikainens budskap till finländare

Ärade finländare i Israel. Förhoppningsvis mår ni och era nära väl. Vi lever i mycket exceptionella tider med Corona virusets spridning över världen. Situationen förändras ständigt. Ambassadens arbete för tillfället handlar mestadels om att fokusera på att följa och sköta Corona situationen.

Suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen

Ärade finländare i Israel,

Förhoppningsvis mår ni och era nära väl. Vi lever i mycket exceptionella tider med Corona virusets spridning över världen. Situationen förändras ständigt. Ambassadens arbete för tillfället handlar mestadels om att fokusera på att följa och sköta Corona situationen. Att rådgiva och hjälpa finländare är vår högsta prioritet nu, att skaffa och förmedla information om Israels Corona situation och beslut myndigheterna tar som påverkar finländare, förebyggande analys av situationen och förberedelse inför olika scenarion samt att ta hand om vår egen personal och kunders hälsa.

Med dessa uppgifter har vår konsul Tania Greco och hela vårt kundbetjänings team arbetat långa dagar med att rådgiva och kontakta finländare. Jag vill tacka dem samt hela ambassadens personal för ett utmärkt utfört arbete i en utmanande situation.

Vi uppdaterar ambassadens sociala medier hela tiden och där kan man hitta den mest aktuella informationen.

http://www.finland.org.il (Öppnar nytt fönster)

http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTelAviv(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

http://www.twitter.com/FinIsrael(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Om ni behöver ambassadens hjälp t.ex. med att ta reda på retur till Finland, ber jag er kontakta oss per e-post och lämna er kontaktinformation. Vår e-post adress är: sanomat.tel(a)formin.fi

När vi fått ert meddelande kontaktar vi er så snart som möjligt.

Jag påminner er om att alla finska resenärer ska återvända till Finland. Att återvända till Finland blir allt svårare p.g.a. att flygförbindelser blir färre hela tiden. Ni måste därför handla snabbt och beslutsamt, om ni vill återvända till Finland. Detta gäller speciellt personer som inte är inkluderade i den israeliska sociala tryggheten, såväl som riskgrupper.

Färskaste info om flygförbindelser finns på Ben Gurion flygfältets sida(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). För tillfället kan flygförbindelser hittas bl.a. via London. Ambassaden kan inte försäkra eller bekräfta kommande flyg. Det är viktigt att man köper biljetterna nu direkt från flygbolaget.

Basinstruktionen är att följa och iaktta de lokala myndigheternas instruktioner och order. Israels regering utfärdande av utegångsförbud, förutom för oundviklig rörlighet, ska tas på allvar så att virusets spridning kan tyglas. Israels hälsovårdsministeriums sidor fungerar bra och information kan även hittas på engelska.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Vi har bett de israeliska myndigheterna lägga till information på engelska.

Jag påminner också alla om att göra reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster), så att vi kan förmedla information direkt till er samt kontakta er vid behov.

Jag vill låna en fras här till sist av republikens president Sauli Niinistö, som besökte oss i januari: ”Framåt kommer vi bara tillsammans. Det rör oss finländare och det rör hela det internationella samhället. Vi klarar det nog.”

Vi håller oss friska och tar hand om varandra och oss själva.

Varma hälsningar å hela ambassadens vägnar,

Kirsikka Lehto-Asikainen