Ambassadörskan Kirsikka Lehto-Asikainens meddelande till finländare

Suurlähettiläs Kirsikka Lehto-Asikainen

Ärade finländare i Israel,

Jag hoppas att ni och era nära mår bra efter de långa Coronaveckorna. Som ni vet, har Israel börjat avveckla i rask takt Coronabegränsningarna. Livet ser ut att vara på väg mot det normala (eller ”det nya normala”), vilket säkert känns bra för alla. Iakttagelse av begränsningarna har gett resultat, så vi kan alla gratulera oss själva och varandra. I den nya vardagen fortsätter vi ta i beaktande vår egen och andras hälsa. Myndigheternas riktlinjer och bestämmelser behöver tas seriöst. Israels hälsovårdsministeriums sidor fungerar bra och information kan även fås på engelska.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

I alla fall hoppas vi att den positiva utvecklingen fortsätter. I Israel såsom i Finland är situationen för tillfället tämligen bra. Krisen befaras ha långvarig påverkan på människors välmående och på världsekonomin. I Finland finns intresse för Israels exit-strategi. Kanske nåt gott kommer ut av den här avvikande tidsperioden, såsom att bry oss om och ta hand om varandra samt uppskattning av grundläggande saker.

Ambassadens uppgift att följa med och sköta Coronasituationen spelar fortfarande en central roll. Vi ger råd och hjälper finländare, analyserar och förmedlar information angående Coronasituationen i Israel och myndigheternas agerande som påverkar finländare samt tar hand om vår egen personal och kundernas hälsa.

Aktuell information om ambassadens verksamhet, däribland Coronasituationen, finns på våra webbsidor och våra sociala medier:

·  http://www.finland.org.il (Öppnar nytt fönster)

·  http://www.facebook.com/FinnishEmbassyTelAviv(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

·  http://www.twitter.com/FinIsrael(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Den övriga verksamheten på ambassaden ökar stadigt. Israel fick en ny regering. På den politiska sidan samarbetar vi tätt med EU. I år firas 70-årsjubileum av diplomatiska relationer mellan Finland och Israel. Året började festligt med besök av republikens president Sauli Niinistö. I slutet av året får vi möjligen anpassa våra planer enligt omständigheterna.

Handelspolitiskt samarbete främjas även i nuläget. Virtuella tillfällen har ordnats för samarbete bland annat inom innovation- och energiområden. Israels innovationsverksamhet gällande COVID-19-viruset är intressant även för Finland. Kanske samarbetsmöjligheter kan hittas också på den fronten. Statsminister Marin har framhävt värdet av internationellt samarbete, när det är frågan om en globalt utbredd pandemi.

Å Finlandsbilden och det kulturella samarbetets sida planerar vi för hösten genom att ta hänsyn till den föränderliga situationen. Finländska kulturerbjudanden, däribland rundvandringar på museer och konserter hittas på internet bl.a. via dessa linkar:

https://museot.fi/vieraile-virtuaalimuseoissa(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

https://oopperabaletti.fi/stage24/?gclid=EAIaIQobChMI9uGts9-_6QIVkRsYCh2P0Q_XEAMYAiAAEgJIIvD_BwE(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

http://www.helsinginkaupunginorkesteri.fi(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

http://www.yle.fi/rso(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

https://www.koronakonsertit.fi/tulevat-keikat/(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Viktig information för många av er är att ambassaden har öppnat kundbetjäningen tillsvidare med tidsbeställning. Vi betjänar er i ärenden som är brådskande och oundvikliga passansökningar, befolkningsregisteranmälningar och notarietjänster. Vi återgår till en mera omfattande service i det skedet när det är möjligt. För information och tidsbeställning per e-post på adressen [email protected]

När du anländer till ambassaden ber vi dig iaktta de bestämmelser och rörlighetsbegränsningar som råder för tillfället i Israel:

  • Vi kan ta emot endast 2 personer i gången i kundbetjäningsrummet
  • Kunderna ska tvätta eller desinficera sina händer när de kommer till konsulatet och när de går därifrån
  • Användning av skyddsmask är obligatorisk
  • Klockslagen för när kunderna kommer och går antecknas i en gästbok

Vi betjänar per telefon från måndag till fredag mellan 9-12. På grund av Coronasituationen kan leverans- och behandlingstider vara längre än normalt.

Vad gäller resande, är utrikesministeriets rekommendation omfattande hela världen: att undvika onödigt resande.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) Detta betyder att fritidsresor under den pågående pandemisituationen undviks. Coronaviruset och dess spridning vållar ännu en stor global risk. På grund av pandemin kan situationen varsomhelst i världen, i vilket område som helst ändras abrupt och oförutsägbart. Väldigt snabbt kan ändringar göras till de lokala utsatta karantän bestämmelserna, rörlighetsbegränsningarna, stängning av tjänster och redan bokade flygbiljetters annulleringar.

Både i Israel och Finland är en obligatorisk karantän i kraft för de som reser in i landet från utlandet. För tillfället kan endast israeler eller permanent bosatta här komma in i Israel. Israel har inte ännu meddelat tidtabell för när gränserna öppnas för utlänningar, men planer och förberedelser finns. Det är också viktigt att komma ihåg, att de som är i landet på turistvisum ska lämna landet före det går ur kraft. I undantagsfall ska resenären skriftligt kunna bevisa att hens situation är ett undantag. Mera information på utrikesministeriets webbsidor.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

För tillfället finns inte heller reguljära flyg från Israel till Europa. Vi strävar till att informera så omfattande som möjligt om de enstaka flyg som har anslutningsflyg till Finland. Sådana flyg har t.ex. gått via Minsk, Frankfurt eller London.

Tyvärr har Finnair just meddelat att de inte planerar att flyga till Tel Aviv ända tills mars 2021. För mera info på Finnairs(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) bulletiner. Vi hoppas och väntar på att det under sommarens lopp ska ordnas anslutningsflyg till övriga Europa, varifrån man kan fortsätta till Finland.

Senaste information om trafikerande flygningar finns på Ben Gurion flygfältets sidor(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster). Ambassaden kan inte garantera eller bekräfta kommande flyg. För tillfället är det säkrast att köpa biljetten direkt från flygbolaget.

Jag påminner alla igen att vänligen göra reseanmälan (Öppnar nytt fönster), så att vi kan förmedla information direkt till er och kontakta er om så behövs. Vår konsulära avdelning har under de senaste veckorna sänt bulletiner och uppdateringar om Coronasituationen samt om möjligheten till kundbetjäning för de som gett sin kontaktinformation genom reseanmälan.  Om ni inte har fått meddelanden, kontrollera att ni har gjort reseanmälan.

Såhär till sist vill jag låna president Mauno Koivistos ord: ”Om vi inte vet helt säkert hur det kommer att gå, kan vi anta att allt kommer att gå bra.”

Jag önskar er alla välmående och hälsa.

 

Med solig hälsning å ambassadens vägnar,

Kirsikka Lehto-Asikainen