Intervju med den finländska författaren och journalisten Roni Smolar: Finland-Israel 70 år

I podcasten, intervjuar Ninaroze Maoz den finländska författaren, journalisten och före detta vice ordföranden för judiska församlingen i Helsingfors Roni Smolar, som haft privilegiet att genom sin karriär nära följa relationerna och samarbetet mellan Finland och Israel. Podcasten tar lyssnarna på en historisk resa med början från Ronis barndomsminnen genom statsbesök, historiska händelser och utvecklingen från 1950-talet till nuet.

Toimittaja Ninarose Maoz haastattelee toimittaja, kirjailija Rony Smolaria radio Patmoksen studiossa Helsingissä Marraskuussa 2020

Finland var bland de första länderna som erkände Staten Israel 1949 och våra diplomatiska relationer blev etablerade år 1950. Smolar minns att Israel var ett viktigt samtalsämne på den tiden i judiska hem i Finland: ”Vad som påverkade det dagliga livet var att på -48 fanns det över 30 unga judiska män som åkte för att strida i Israels självständighetskrig,” säger han. När olympiska sommarspelen tog plats i Helsingfors 1952, var ankomsten av det israeliska laget en stor händelse för den judiska församlingen, som bistod med t.ex. att tillreda koshermat för laget. Israels ambassad, som öppnades 1950 i Helsingfors, var välkänd av judiska församlingens medlemmar med hebreiska talande ambassadörer som regelbundna gäster. Judiska familjer i Finland hade Judiska Nationalfondens myntlådor för att samla ihop pengar för plantering av skogar i Israel. Som resultat grundades tre minnes skogar i Israel med namnen ”Sibelius”, ”Mannerheim” och ”Finland”. I judiska skolan var hebreiska lärarna israeler, vilket ökade kontakten till Israel.

Relationer utvecklas

Relationerna mellan länderna utvecklades genom besök utförda av representanter för båda länderna. Smolar beskriver bakgrunden till detta:

”Det är bra att komma ihåg att i början hittade Finland och Israel varandra för att de var små och sökte erkännande, för att inte nämna att båda länders flaggor är blå-vita. Finland hade också ett bra anseende i Israel eftersom det var känt hur landet försvarat sin självständighet.”

Federationen Finland-Israel föreningen grundades under mitten av 1950-talet och dess ordförande, Karl Fagerholm från det socialdemokratiska partiet besökte Israel strax därefter. Premiärminister Ben Gurion besökte Finland 1962, mottagen av premiärminister Ahti Karjalainen. Premiärminister Rafael Paasio besökte Israel i maj 1967 och blev mottagen av premiärminister Levi Eshkol precis innan sexdagarskriget bröt ut, blev tvungen att brådskande återvända till Finland och lämnande så finska flaggor flaggande i Jerusalem under hela kriget.

Efter sexdagarskriget, säger Smolar, ändrades attityden gentemot Israel eftersom det inte sågs som en liten ”David” [som slogs mot Goliat]. Detta avspeglades under premiärminister Golda Meirs besök 1971; demonstrationer hölls i Finland. Å andra sidan, berättas det att trots den strama säkerheten och vakterna som följde Meir överallt, lyckades hon ”försvinna” en hel dag. Det berättas att Meir hade rest till finska Lappland för ett hemligt möte med sovjetiska representanter.

När fredsförhandlingarna i Oslo var över mellan israeler och palestinier, stannade utrikesminister Shimon Peres upp i Helsingfors på väg hem. De föregående dagarnas hårda arbete hade varit så påfrestande att han somnat vid middagsbordet.

Mångfasetterade relationer mellan länderna

Under sina år i Israel instruerade Smolar personligen ett antal nya ambassadörer som utstationerats till Finland. Ett av hans minnen skildrar hur han i detta ändamål besökte ambassadören Ali Yahya (i Finland 1995-1999) i norra Israel i hans by. Han minns: ”Mitt i mötet fick han ett telefonsamtal och dröjde en stund (...), vilket visade sig vara premiärminister Itzhak Rabin som ringde och gratulerade honom till utstationeringen”.

Från verksamhetsområden sport och kultur nämner Smolar ett antal exempel på förbindelser mellan de två länderna. Finska judiska atleter har regelbundet deltagit i Maccabiah spelen i Israel. Mindre känt för allmänheten är, en finsk olympisk segrare från spelen i Paris 1924, Elias Katz, som är begraven i Rehovot. Roni Smolar själv har skrivit en bok om Maccabiteamet, som är det äldsta aktiva idrottslaget i världen och boken blev vald till Årets Bok 2016.

Kultursamarbetet mellan Finland och Israel har varit aktivt. Smolar nämner speciellt operamusik. Finska operasångerskorna Karita Mattila och Soile Isokoski samt operasångaren Jaakko Ryhänen har uppträtt i Israel såsom också Nyslotts opera. I sin tur, har Israels opera och Israels filharmoniker ledda av Zubin Mehta besökt Finland. Smolar noterar det historiska kommersiella samarbetet genom bl.a. Förenade pappersbruken som hade tillverkning i Haifa, samarbetet mellan Tampella och Solel Boneh, Salora den finska TV tillverkaren som hade produktion i Israel under 1970-talet och Nokia förstås som var välkänt under 1990 talet.

Man minns också Finland i Israel som ett genomreseland för immigranter från före detta Sovjet Unionen.

Den finska judiska församlingen är aktiv

Finska judar är ättlingar till soldater ur Tsarens armé. De fick medborgerliga rättigheter 1918 strax efter att Finland erhöll sin självständighet. Synagogan blev byggd redan 1906. Trots att den finska judiska församlingen är liten, ca. 1300 personer, är den mycket aktiv med bl.a. sin skola, förskola samt många kultur och sportsaktiviteter. Chabad organisationen håller årligen ett speciellt evenemang i Helsingfors: Chanukah på is.