Underrätta ambassaden om din kontaktinformation även när du bor utomlands

EU: s allmänna databeskrivningsförordning (GDPR) trädde i kraft den 25.5.2018. Med den nya bestämmelsen togs ambassadens gamla register över utlandsfinländare ur bruk. Du kan informera ambassaden om din vistelse eller boende utomlands genom att fylla i blanketten på adressen www.matkustusilmoitus.fi.

Trots namnet används reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster) både för att meddela ambassaden om tillfälligt boende och permanent boende i ett annat land.

Genom att meddela dina kontaktuppgifter med hjälp av en reseanmälan får du instruktioner från ambassaden i krissituationer och, om du så önskar, information om ambassadens evenemang. Reseanmälan är dock inte en officiell flyttningsanmälan. Anmälan om flytt görs till Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdata, när du flyttar från Finland till utlandet, från utlandet till Finland eller i utlandet från en adress till en annan. Utlandsfinländare har en lagstadgad skyldighet att hålla person- och adressinformation uppdaterad i Finlands befolkningsdatasystem. Instruktioner för hur man gör en flyttningsanmälan utomlands finns på webbsidan för Myndigheten för Digitalisering och Befolkningsdatasystem.(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Om du bor tillsvidare eller permanent utomlands, fyll i reseanmälan enligt följande:

1. Resenärer

Fyll i din egen information. Du kan också lägga till andra familjemedlemmar  på samma reseanmälan. Om du vill att de ska få personliga meddelanden och möjliga inbjudningar, lägg till en e-postadress till var och en av dem.

2. Resmål

Fyll i din bostadsinformation. Om du redan bor i landet kan du markera dags datumet för när du fyller i formuläret som startdatum för resan. Om du bor permanent i landet eller du inte vet ditt returdatum, kan du lämna slutdatumet för resan öppen.

3. Kontaktuppgifter

Fyll i de kontaktuppgifter via vilka vi bäst får tag på dig under en möjlig kris.

Om du har flyttat / ska flytta till destinationen, kryssa i rutan "Jag bor i landet tillsvidare eller permanent". Efter detta öppnas nedanför en fråga angående informationslov. Om du i fortsättningen vill ta emot andra meddelanden förutom under en kris, t.ex. inbjudningar till ambassadens evenemang, kryssa i rutan "ja".

4. Sammanfattning och sändning

Kontrollera att din information är korrekt och skicka anmälan.