Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Islanti sijaitsee Pohjois-Atlantilla Amerikan ja Euroopan mannerten välissä. Reykjavikin sijainti kartalla on 64°08′00″N, 21°56′00″W.  Norjaan on matkaa 970 kilometriä. Islannin kaakkoispuolella sijaitsevat Färsaaret. Lähimpänä naapurimaana lännessä sijaitsee Grönlanti. Etäisyys Grönlantiin on 287 kilometriä.
Islannin pinta-ala on 103 000 km². Se on Euroopan toiseksi suurin saari, mutta samalla väkiluvultaan Euroopan pienimpiä itsenäisiä valtioita. Islannin talousvyöhyke on yli seitsenkertainen sen maapinta-alaan nähden, 758 000 km².
Pinta-alasta vain noin 20 % on kasvillisuuden peitossa. Loput, erityisesti Keski-Islanti, on vuoristoa, jäätikköä ja asumatonta erämaata. Pinta-alasta vain noin 7 % on viljeltyä maata. Karun luonnon rajoittamia viljelymahdollisuuksia täydentävät kuitenkin lukuisat kasvihuoneet, jotka toimivat geotermisen energian avulla.

Asuminen, asunnot

Reykjavikissa on tarjolla vuokra-asuntoja kohtuullisesti, niiden taso vaihtelee suuresti. Vuokra-asuntoja voi vuokrata sekä kalustettuina että kalustamattomina. Kalustamattomissa asunnoissa ei välttämättä ole esim. jääkaappia. Vuokrataso on korkea.
Vuokra-asuntoja netissä: www.leiga.is
Opiskelija-asunnot: www.studentagardar.is/
Vuokra-asuntoja voi myös löytää Facebookista "Leiga" nimisestä ryhmästä

Autot

Islannin ympäri kulkeva valtatie 1 on lähes kokonaan päällystetty, vaikkakin erinäisiä vaurioita ja kuoppia saattaa esiintyä. Muu tieverkosto on pääosin kapeaa ja hiekkapohjaista. Sillat ovat useimmiten yksikaistaisia. Voimakkaan tuulen aikana eteläisillä hiekka-alueilla, myös valtatie 1:llä, on syytä välttää ajamista.
Autoilijan on hyvä ottaa selvää sääolosuhteista ja teiden kunnosta etukäteen. Islannin sisäosien niin sanottu F-tiestö on avoinna liikenteelle lähinnä kesä-syyskuussa. Merkittyjä päivämääriä on noudatettava, sillä muuna aikana tiestö ei ole ajokunnossa. Pienemmillä teillä voi liikkua vain nelivetoisilla maastoautoilla. Yhdellä autolla ja etenkin yksin liikkumista maan sisäosissa on vältettävä. Jokien ylityspaikoilla on oltava varovainen, sillä joenuomat voivat olla syviäkin. Teiden ulkopuolella ajaminen on kiellettyä.
Reykjavikissa talvirenkaat tulee vaihtaa viimeistään 15. marraskuuta. Kesärenkaat vaihdetaan 15. huhtikuuta mennessä. Sääolosuhteet tulee ottaa huomioon, usein talvirenkaat on hyvä vaihtaa jo aikaisempana ajankohtana.  
Islannissa on saatavilla lähes kaikkien autonvalmistajien autoja. Autoja voi vuokrata useilta eri vuokrafirmoilta ympäri Islantia.
Suomalaisella ajokortilla voi ajaa Islannissa.
 
Lisätietoa teiden kunnosta: www.vegagerdin.is

Edustustot

Reykjavikissa on suurlähetystö seuraavilla mailla:
• Suomi
• Ruotsi
• Tanska
• Norja
• Ranska
• Saksa
• Iso-Britannia
• Venäjä
• Kanada
• Yhdysvallat
• Japani
• Kiina
• Intia
• Puola
• EU-komissio
Färsaarilla on oma edustustonsa Islannissa. Islannissa on myös useita eri maiden kunniakonsulaatteja.

Hankinnat

Islannissa on saatavilla vastaavia tuotteita kuin Suomessa, joitakin elintarvikkeita lukuun ottamatta. Hintataso on korkeampi kuin Suomessa.
Ruokakaupat ovat tavallisesti auki viikon jokaisena päivänä. Kauppojen aukioloajat vaihtelevat suuresti. Osa suurimmista marketeista on auki ympäri vuorokauden.
Pääkaupunkiseudulla on kaksi suurempaa ostoskeskusta:
Kringlan, Reykjavik: www.kringlan.is
Smáralind, Kópavogur: www.smaralind.is

Ilmasto

Islannin ilmasto on Golf-virrasta johtuen suhteellisen leuto. Talvisin lämpötila on usein nollan tuntumassa, +/-10. Kesäisin lämpötila nousee harvoin yli +20 asteeseen. Pohjois- ja Itä-Islannissa vuodenaikojen erot ovat selkeämpiä kuin pääkaupunkiseudulla.
Merivirtojen vaihtelu vaikuttaa sään nopeisiin ja yllättäviin muutoksiin. Suomeen verrattuna Islannissa on hyvin tuulista. Tuuli voi yltyä ajoittain myrskyksi, joskus myös hiekka-, lumi-, laavapöly- ja suolamyrskyksi.
Keskitalven kaamoksen aikaan päivänvaloa on neljä tuntia vuorokaudessa, keskikesällä valoisan aika kestää ympäri vuorokauden.
Islannin sademäärät vaihtelevat suuresti. Pohjoinen on huomattavasti kuivempaa aluetta kuin eteläinen Islanti.

Maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset
 
Islanti sijaitsee kahden mannerlaatan erkanemiskohdassa ja siitä johtuen maanjäristyksiä tapahtuu usein. Islannissa on myös useita aktiivisia tulivuoria, joista osa sijaitsee jäätiköiden alla. Jäätiköiden alla purkautuvat tulivuoret voivat aiheuttaa tulvia sekä tuhkahaittaa.
Yksi lähihistorian rajuimmista tulivuorenpurkauksista tapahtui Islannin etelärannikolla Vestmannasaariin kuuluvalla Heimaey-saarella vuonna 1973. Purkaus jatkui kuusi kuukautta, saaren kaikki viisituhatta asukasta evakuoitiin jo ensimmäisen yön aikana. Purkauksesta johtuen osa keskustan asuinalueesta tuhoutui, samalla saari kasvoi laavan levitessä merelle päin. Purkauksesta aiheutuneisiin kaasuihin menehtyi yksi henkilö.
Tulivuori Hekla purkautui viimeksi vuonna 2000 ja sen on arvioitu purkautuvan kymmenen vuoden sykleissä. Heklan purkautuminen pystytään ennustamaan puolen tunnin varoitusajalla. Heklan purkaukset ovat yleensä olleet vaarattomia.
Eyjafjallajökull-tulivuoren purkautuminen keväällä 2010 aiheutti laajoja lentoliikennehäiriöitä tuhkapilven kantautuessa Eurooppaan. Paikallisesti tuhka levisi läheisille maatiloille ja aiheutti vahinkoa kotieläimille ja sadolle. Eyjafjallajökull sijaitsee Mýrdalsjökull-jäätikön alla.
Vatnajökull-jäätikön alla sijaitseva Grimsvötn-tulivuori purkaantui keväällä 2011 aiheuttaen lentoliikennehäiriöitä ja tulvia Etelä-Islannissa.

Joukkoliikenne

Pääkaupunkiseudulla on kattava linja-autoverkosto. Linja-autoissa lippu on maksettava tasarahana käteisellä tai ostettava lippu etukäteen. Kertalippuja, päivälippuja tai pidempiaikaisia kuukausikortteja voi ostaa eri kaupoista sekä osasta uimahalleja. Lippuja voi ostaa myös netin kautta.
Pitkänmatkanlinja-autoja kulkee ympäri saaren tasaisin väliajoin, vaikkakin suhteellisen harvoin. Omatoimisia Islannin ympäri matkoja tarjoaa mm. Reykjavík Excursions.
Linja-autoliikenne, Strætó: www.bus.is
Reykjavík Excursions: www.re.is/

Juomarahat

Islannin juomarahakäytäntö vastaa suomalaista käytäntöä.

Jätehuolto

Islannissa on alueellisia keräyslaatikoita muoville, paperille ja kartongille.
Reykjavikissa lasi- ja metallijätteet on vietävä erillisiin kaupungin jätehuollon keräyspisteisiin (Sorpa). Keräyspisteisiin viedään myös kodinkoneet, ongelmajätteet, puutavara sekä käyttökelpoiset tavarat.
Vaatteiden keräyskontteja on ympäri Reykjavikia.
Kierrätyspisteet: www.sorpa.is

Kansalliset vapaapäivät

 • 1.tammikuuta - uudenvuodenpäivä
 • kiirastorstai
 • pitkäperjantai
 • toinen pääsiäispäivä
 • huhtikuun 3. tai 4. torstai - ensimmäinen kesäpäivä
 • 1. toukokuuta - vappu
 • helatorstai
 • helluntain jälkeinen maanantai
 • 17. kesäkuuta - Islannin kansallispäivä
 • elokuun ensimmäinen maanantai - kauppiaiden päivä
 • 24. joulukuuta - jouluaatto
 • 25. joulukuuta - joulupäivä
 • 26. joulukuuta - toinen joulupäivä

Kirjallisuus

Hyödyllisiä teoksia ovat suomenkielinen islannin kielen oppikirja Allt í lagi (2004), Tuomas Järvisen sanakirja suomi-islanti-suomi (2008), sekä Satu Rämön kirjoittama Mondo Islanti – matkaopas (2013).

Koulut ja opiskelu

Reykjavikin suurimmat yliopistot tarjoavat koulutusta myös englanniksi. Suomen kielen opiskelumahdollisuus lopetettiin Islannin yliopistossa kesällä 2010.

Käymälät

Vastaavia kuin Suomessa.

Lapset

Lapsille on tarjolla runsaasti harrastusmahdollisuuksia. Urheilulajeista Islannissa suosittuja ovat erityisesti käsi- ja jalkapallo, voimistelu, sekä ratsastus ja uinti. Urheilun lisäksi suosittuja harrastuksia ovat myös musiikki ja shakin pelaaminen.
Kunnallinen päivähoitojärjestelmä vastaa suomalaista järjestelmää. Moniin päiväkoteihin ei kuitenkaan oteta alle kaksivuotiaita, vaan heidät pyritään ohjaamaan perhepäivähoitoon.

Lemmikit

Eläinten maahantuonti on rajoitettua. Esimerkiksi koirille ja kissoille on kuukauden karanteeni. Monien eläinten maahantuonti on kokonaan kielletty.
Lisää tietoa eläinten maahantuonnista löytyy osoitteesta: www.mast.is

Liikennekäyttäytyminen

Islannissa liikennemerkit ovat samanlaisia kuin Suomessa, muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta.
BLINDHÆÐ -liikennemerkki varoittaa huonosta näkyvyydestä mäkisellä tiellä. Merkki voi sisältää myös lisämerkin, joka ilmoittaa vaarallisen tieosuuden kestosta.
VINNUSVÆÐI -liikennemerkki (liikennemerkissä pelkkä teksti) taas varoittaa työmaa-alueesta.
Yleisnopeusrajoitus maanteillä on 90km/h, sorateillä 80km/h.  Taajamanopeusrajoitus on 30-50km/h. Pääkaupunkiseudun ulkopuolella huomioon tulee ottaa teiden kunto ja mutkaisuus.

Eläimiä, varsinkin lampaita, saattaa oleskella ajoradalla. Myös tuulenvoimakkuus tulee ottaa huomioon, matkailuautolla ei saa ajaa tuulenvoimakkuuden ollessa yli 15m/s.  
 
Islannissa promilleraja on 0,5‰, alkoholin vaikutuksen alaisena ajaminen on kiellettyä.
Matkapuhelimen käyttö ajon aikana on kiellettyä.
Ajon aikana on käytettävä turvavyötä. Alle kuusivuotiaiden lasten tulee istua turvaistuimessa.

Majoitus

Maa on suosittu matkakohde ja majoitus on hyvä varata ajoissa. Islannissa on useita hotelleja, hostelleja, ja majataloja. Osa islantilaisista maatiloista tarjoaa maatilamajoitusta.
Leirintäalueiden palvelut vaihtelevat. Osa leirintäalueista vuokraa mökkejä.

Mitat ja painot

Islannissa on käytössä SI-mittajärjestelmä. Käytännössä kaikki mitat ilmaistaan vastaavalla tavalla kuin Suomessa.

Muutot

Rahti kulkee meritse kahden laivayhtiön (Eimskip & Samskip) konttikuljetuksina. Reykjavikissa toimii muutamia huolintayrityksiä, jotka hoitavat myös muuttokuljetuksia.
Eimskip: www.eimskip.is
Samskip: www.samskip.is
Rahtia voi lähettää myös lentoteitse.
 
Bluebird Cargo: www.bluebirdcargo.com

Pankit

Maan pankkipalvelut ovat pohjoismaista tasoa. Suurimpia pankkeja ovat Landsbankinn, Íslandsbanki ja Arionbanki. Islantilaisella investointipankilla, MP Bank, on myös kaupallisen pankin oikeudet.
Pankit palvelevat englanniksi sekä konttoreissa että verkossa.
Islannissa hyväksytään maksuvälineenä useimmat kansainväliset luottokortit, joista kattavimmin VISA ja Mastercard. Visa Electron -kortti käy maksuvälineenä.
Pankkitilin voi avata henkilö, jolla on islantilainen henkilötunnus (kennitala).

Posti

Islannin postipalvelut ovat pohjoismaista tasoa. Posti kulkee Suomeen nopeimmillaan noin kolmessa päivässä. Reykjavikin keskustan posti on avoinna arkipäivisin klo 9–18.
Islannin posti: www.postur.is

Puhelimet

Kansainvälinen suuntanumero: +354
GSM-verkko on kattava rannikon asutuilla alueilla. Sisämaassa ja harvaan asutuilla alueilla kuuluvuus on heikkoa tai sitä ei ole.  

Pukeutuminen

Islannin ilmaston vuoksi veden- ja tuulenpitävät vaatteet ovat tarpeen ympäri vuoden.
Vaatehankintoja on helppo tehdä paikan päällä. Pääkaupunkiseudulla on useita muotiliikkeitä, ulkoiluvaatteisiin erikoistuneita liikkeitä sekä second hand- liikkeitä. Hintataso on korkeampi kuin Suomessa.
Islannissa tuotetaan paljon islantilaisesta villasta valmistettuja vaatteita ja asusteita.
Islantilaisia villatuotteita: www.alafoss.is/
Islantilaisia ulkoiluvaatemerkkejä
Cintamani: www.cintamani.is/
Norður 66º: www.66north.is/
Icewear: www.icewear.is/
Zo-On: www.zo-on.is/

Pysäköinti

Pysäköinti on Reykjavikin ydinkeskustan alueella suureksi osaksi maksullista. Reykjavikin alueella käytetään maksuautomaatteja.
Pohjoisessa Akureyrin kaupungissa käytetään pysäköintikiekkoja.

Ravinto

Islannissa on useita à la carte – ravintoloita, etnisiä ravintoloita, pikaruokapaikkoja sekä kotiruokaa tarjoavia ruokaloita. Tyypillistä islantilaista ruokaa ovat lammas ja kala. Osa ravintoloista tarjoaa myös valaanlihaa, sekä islantilaisia lintuja, kuten lunnia.
Helmikuussa Islannissa vietetään Þorrablót-juhlaa, jonka aikana syödään mm. hapatettua haita ja lampaan päätä.
Ruokakauppojen valikoima on lähes sama kuin Suomessa. Islantilaisia kalatuotteita ja lampaanlihaa on hyvin saatavilla. Islannissa valmistetaan ja myydään paljon erilaisia maitotuotteita, joista tunnetuin on rahkaa muistuttava Skyr, jota tuodaan myös Suomeen.
Alkoholia (oluet, viinit ja vahvat alkoholit) myydään vain Vínbúð-myymälöissä (vastaa Suomen ALKOa). Elintarvikekaupat myyvät ykkösolutta.  

Rekisteröity parisuhde

Seksuaalivähemmistöjen oikeudellinen asema on hyvä. Islannissa on voimassa tasa-arvoinen avioliittolaki. Samaa sukupuolta olevilla aviopareilla on adoptio-oikeus.

Sosiaaliturva

Islannin sosiaaliturva on pohjoismaista tasoa. Suomen kansalainen saa pohjoismaisen sosiaaliturvasopimuksen nojalla samat terveydenhuollon edut kuin Islannin kansalaiset. Matkustajalla tulee olla KELA:n myöntämä eurooppalainen sairaanhoitokortti.

Hammashoito ei kuulu sosiaaliturvan piiriin.
 
Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista lisätietoa Kelan verkkosivuilta:
www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti

Suomi-kuva

Islantilaisten Suomi-kuva on positiivinen. Suomi tunnetaan erityisesti korkean teknologian maana. Monet suomalaiset taiteilijat ja arkkitehdit, kuten Alvar Aalto, ovat arvostettuja ja tunnettuja Islannissa.
Ystävyyskunnat
• Espoo – Skagafjörður
• Helsinki - Reykjavík
• Hämeenlinna - Hafnarfjörður
• Joensuu - Ísafjörður
• Jyväskylä – Fjarðabyggð
• Kangasala – Siglufjörður
• Kemiö - Eyrarbakki  
• Kerava - Keflavík
• Kustavi - Hólmavík
• Lahti - Akureyri
• Lappeenranta - Stykkishólmur
• Lieto - Seltjarnarnes
• Lohja - Skagaströnd
• Loimaa - Mosfellsbær
• Loviisa - Ólafsfjörður
• Maarianhamina - Kópavogur
• Naantali - Patrekshreppur
• Nokia - Blönduós
• Närpiö - Akranes
• Pietarsaari - Garðabær
• Pihtipudas – Borgarfjörður
• Porvoo - Dalvík
• Riihimäki - Húsavík
• Rovaniemi - Grindavík
• Savonlinna - Selfoss
• Taivassalo - Höfn
• Tampere - Kópavogur
• Uusikaupunki - Hvollsvöllur
• Vantaa - Seyðisfjörður
• Äänekoski - Hveragerði

Sähkövirta

Sähkövirran jännite on 220V.
Monissa vanhemmissa asunnoissa voi olla Suomen standardista poikkeavia pistorasioita. Välikappaleita on kuitenkin helposti saatavilla.

Terveydenhuolto

Terveydenhuolto Islannissa on pohjoismaista tasoa. Islannissa myydään vastaavia lääkkeitä kuin Suomessa. Suomalaiset saavat pohjoismaalaisina palvelut samaan hintaan kuin paikalliset, jos henkilöllä on voimassaoleva eurooppalainen sairaanhoitokortti tai islantilainen henkilötunnus (kennitala). Hammashoito ei kuulu julkiseen terveydenhoitoon. Islantiin tullessa ei tarvitse ottaa erityisiä rokotuksia.
Reykjavikissa terveyskeskukset ovat jaettu kaupunginosien mukaan. Islannin keskussairaala (Landspítali) sijaitsee Reykjavíkissa. Kópavogurissa sijaitsee ympärivuorokautinen lääkärin vastaanotto (Læknavaktin). Reykjavikissa on myös yksityisiä lääkäriasemia.
Reykjavikin terveyskeskukset: www.heilsugaeslan.is/
Islannin keskussairaala: www.landspitali.is
Lääkäripäivystys: www.laeknavaktin.is

Tuonti- ja vientirajoitukset

Useiden liha- ja maitotuotteiden tuonti maahan on kokonaan kiellettyä.
Eläinten maahantuonti on rajoitettua. Esimerkiksi koirat ja kissat joutuvat maahan saapuessaan kuukauden karanteeniin.
Lisätietoa Islannin tullin Internet-sivuilta: www.tollur.is
Lisätietoa eläinten maahantuonnista löytyy osoitteesta: www.mast.is

Turvallisuus

Islannissa on yleensä ottaen turvallista ja rikollisuutta on suhteellisen vähän.
Rauhanomaiset mielenosoitukset ovat yleisiä Islannissa.  

Valokuvaaminen

Islannissa valokuvaussäännöt ovat vastaavia kuin Suomessa.

Valuutta

Islannin valuutta on Islannin kruunu (króna, lyhenne ISK).

Vapaa-aika

Kulttuuri- ja seuraelämä Reykjavikissa on kaupungin kokoon nähden vilkasta. Kaupungista löytyy useita museoita, teattereita, sinfoniaorkesteri sekä vaihtuvia taidenäyttelyitä.
Pohjolan talolla järjestetään säännöllisesti pohjoismaisia tapahtumia. Se on myös muuten erittäin suosittu kohtaamispaikka ravintolansa ja kirjastonsa ansiosta.
Maauimalat ovat auki ympäri vuoden. Ratsastaminen islanninhevosilla on suosittua ja maasto erittäin monipuolista. Islanti tarjoaa loistavat mahdollisuudet luonnossa liikkumiseen. Luonnossa liikkuminen on paikoin vaarallista, alueen turvallisuusohjeisiin tulee tutustua huolella.
World Class –kuntosaleja on ympäri pääkaupunkiseutua.
Uinti: http://www.swimminginiceland.com/
World Class: http://www.worldclass.is/

Muuta

Valaanpyynti
Islanti sallii kaupallisen valaanpyynnin. Muut valtiot ovat asettaneet paineita Islantia kohtaan, esimerkiksi Alankomaiden kieltäessä vuonna 2013 valaanlihan kuljetuksen satamiensa kautta.
Erityisesti Greenpeace ja Islannin matkailuala ovat valaiden pyyntiä vastaan. Islannin matkailualan edustajat painottavat valaanpyynnin negatiivisia vaikutuksia matkailuun ja tuovat sen sijaan esille valaankatseluretkien hyödyt Islannin taloudelle.  

Hyvä tietää