Hyvä tietää

Asuminen, asunnot

Vuokra-asuminen

Vuokrataso erityisesti suurissa kaupungeissa korkea ja asunnoista on pulaa. Vuokra-asunnot ovat yleensä kalustettuja. Asunnonvälityssivustot ovat toimiva apu asunnonhankinnassa. Kattavin niistä on nimeltään Daft.

Vuokra-asuntomarkkinat ovat kirjavat, joten missään tapauksessa ei tule vuokrata asuntoa käymättä ensin tarkistamassa asunnon todellinen kunto. Asumisen taso on Irlannissa yleisesti Suomea alhaisempi. Monenlaista keinottelua esiintyy, ja hyvinkin erikoisia vuokranmaksu- ynnä muita järjestelyjä saatetaan vaatia. On kuitenkin hyvä tietää, että asunnot tulisi vuokrata jokseenkin samoin ehdoin kuin Suomessa. Vuokratakuu on yleisesti yhden kuukauden vuokra.

Autot

Oma auto

Irlannissa on vasemmanpuoleinen liikenne. Yleinen nopeusrajoitus on 100 kilometriä tunnissa. Moottoriteillä rajoitus on 120 km/h ja taajamissa 30–40 km/h. Riskitekijöitä teillä ovat vasemmanpuoleinen liikenne, kapeat tiet, merkitsemättömät risteykset sekä syrjäseuduilla vapaana vaeltelevat lampaat. Lisäksi kaupungeissa rutiiniomainen punaisia päin ajaminen ja moottoripyörien pujottelu autojen joukossa lisäävät vaaratekijöitä. Myös jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on varottava, koska nämä kulkevat jatkuvasti punaisia päin ja ylittävät kadut liikennesäännöistä välittämättä.

Irlanti siirtyi metriseen mittajärjestelmään vuonna 2005. Uusimmilla teillä vihreät kyltit ilmoittavat etäisyydet kilometreissä, mutta maaseudulla tulee vastaan vanhoja mustavalkoisia mailiviittoja. Järjestelmää monimutkaistaa vielä "irlantilainen maili", standardisoitua mailia hieman lyhyempi mitta, joka alkaa olla jo melko harvinainen.

Auton hankinta, rekisteröinti, vakuutukset

Paikallisten autojen ratti sijaitsee oikealla puolella.
Toisin kuin Suomessa, pakollinen liikennevakuutus ei Irlannissa ole samanhintainen yhtiöstä riippumatta. Liikennevakuutusmaksut ovat Suomen vakuutusmaksuja huomattavasti korkeampia, ja nousevat vielä korkeammiksi, mikäli ohjauspyörä on täkäläisittäin “väärällä” eli vasemmalla puolella. Vakuutukset ovat lisäksi kalliimpia, jos autoa ajaa nuori (alle 23-vuotias) kuljettaja.

Ajokorttimääräykset

Suomalaisen EU-ajokortin voi halutessa vaihtaa irlantilaiseen ajokorttiin. Vaihdettaessa ajokortti irlantilaiseen suomalainen ajokortti “menetetään” (to render) eli Irlannin viranomaiset lähettävät sen Suomeen ajoneuvohallinnolle. Kortti noudetaan Suomeen palattua ajokortin myöntäneestä poliisipiiristä. Irlantilainen ajokortti anotaan paikallisesta  National Driver Licence-keskuksesta  ( http://ww.ndls.ie)

Autonvuokraus

Auton vuokraus on suhteellisen edullista. Paikalliset yritykset ovat miltei aina edullisempi vaihtoehto. Hertzillä, Murrays Europcarilla ja Auto Europella on edustajansa kaikissa maan suuremmissa kaupungeissa, lentokentillä ja lauttaterminaaleissa. Dublinissa toimivat lisäksi esimerkiksi Avis, Argus, Alamo, Thrifty Car Rental ja Budget Car Rental.
Lisätietoa autoilusta:

Edustustot

Dublinissa sijaitsee 64 ulkomaiden ja järjestöjen edustustoa. Suomen lisäksi pohjoismaista Tanskalla ja Norjalla on edustusto Irlannin pääkaupungissa. Irlannin ulkoministeriö ylläpitää listaa vieraiden valtioiden, sekä kansainvälisten järjestöjen edustajista kotisivuillaan osoitteessa www.dfa.ie

Hankinnat

Ilmasto

Irlannin sijainti Atlantin valtameren partaalla saa säätilat vaihtelemaan nopeasti. Sateet ja sumu ovat yleisiä ympäri vuoden. Irlannissa tuulee lähes aina. Kesät ovat viileitä ja talvet leutoja. Heinäkuun keskilämpötila on 15 astetta ja tammikuun 5 astetta. Viime vuosina rajut myrskyt ovat lisääntyneet.

Joukkoliikenne

Irlannissa isoissa kaupungeissa on hyvin toimiva julkinen liikenne ja myös kaupunkipyörät ovat yleistyneet. Kaupunkien välillä kulkee busseja ja junia, mutta erityisesti pienempiin kaupunkeihin ja kyliin yhteydet ovat harvassa ja matka-ajat pitkiä.
Taksipalvelut toimivat hyvin ja erityisesti isoissa kaupungeissa on yleistynyt taksin tilaaminen sähköisesti. Muuten taksin voi napata lennosta tai soittaa.
Koko maan kattava juna- ja bussiaikataulusivusto, saatavissa myös älypuhelinapplikaationa: https://www.transportforireland.ie/
Suosituin sähköinen taksipalvelu: https://mytaxi.com/ie/

Juomarahat

Jätehuolto

Kansalliset vapaapäivät

 • 1. tammikuuta, uudenvuodenpäivä
 • 17. maaliskuuta, Pyhän Patrikin päivä
 • pääsiäismaanantai
 • toukokuun ensimmäinen maanantai (May bank holiday)
 • kesäkuun ensimmäinen maanantai (June bank holiday)
 • elokuun ensimmäinen maanantai (August bank holiday)
 • lokakuun viimeinen maanantai (October bank holiday)
 • joulupäivä
 • tapaninpäivä
Joulun jälkeen on myös niin sanottuja bank holiday -päiviä riippuen siitä mille päiville joulunpyhät sijoittuvat. Bank holidayt ovat yleisiä vapaapäiviä ja yleensä työpaikat sekä julkiset laitokset ovat tällöin suljettuina. Kaupat ja pubit ovat kuitenkin tällöin auki. Pubit ovat Irlannissa suljettuina pitkäperjantaina ja joulupäivänä.

Kirjallisuus

Koulut ja opiskelu

Lasten koulutus
Irlannin perustuslaki vuodelta 1937 julistaa perheen lapsen ensisijaiseksi kasvattajaksi. Valtion on kuitenkin tarjottava ilmainen peruskoulutus oppivelvollisille, 6–15-vuotiaille lapsille ja tuettava yksityistä opetustoimintaa tarvittaessa. Vanhemmat saavat vapaasti valita, kouluttavatko he lapsensa itse kotona, yksityisissä kouluissa vai valtion oppilaitoksissa.

Pakollinen oppivelvollisuusikä ja -aika

Irlannissa pakollinen oppivelvollisuusikä on kuusi vuotta, mutta käytännössä useimmat lapset menevät kouluun jo 4-vuotiaina, koska Irlannissa ei ole julkista esikoulujärjestelmää.
Suuri osa alle kouluikäisistä lapsista hoidetaan kotona ja päivähoitojärjestelmä on heikosti kehittynyt. Dublinissa on tarjolla maksullisia yksityisiä perhepäivähoitopaikkoja sekä yksityisiä päiväkoteja (saatavilla puoli- ja kokopäivähoito). Kuukausimaksu on noin 800–1200 euroa per lapsi. Päivähoitopaikoista on kova kilpailu ja paikkaa joutuu usein jonottamaan.
Pakollinen oppivelvollisuusaika jakautuu ensimmäisen ja toisen asteen opetukseen. Ensimmäisen asteen opetusta tarjotaan 4–2 -vuotiaille ja alempaa toisen asteen opetusta 12 – 15 -vuotiaille. Alemman toisen asteen opetuksen päätyttyä oppilaat suorittavat niin sanotun Junior Certificate -todistukseen oikeuttavan kansallisen kokeen. Junior Certificate vastaa suunnilleen suomalaista yläkoulun päästötodistusta. Pakollinen oppivelvollisuus päättyy tähän. Useat oppilaat kuitenkin haluavat jatkaa vielä kaksi vuotta kestävällä kurssilla (ylempi toisen asteen opetus), jonka päätyttyä heillä on mahdollisuus suorittaa niin sanottu Leaving Certificate (15–18 -vuotiaat).
Leaving Certificate vastaa suurin piirtein suomalaista ylioppilastutkintoa. Se antaa mahdollisuuden jatkaa myöhemmin kolmannen asteen oppilaitoksissa eli akateemisessa koulutuksessa ja ammattikorkeakouluissa sekä Leaving Cerficaten jälkeisissä ammattikouluissa. Useat työpaikat edellyttävät Leaving Certificaten suorittamista. Pakollisen oppivelvollisuuden päättymisen ja Leaving Certificate -kurssin välissä on nykyään myös mahdollista suorittaa niin sanottu transition year. Joissakin kouluissa transition year on kuitenkin pakollinen ja sen sisältö vaihtelee eri koulujen mukaan.
Opetus on ilmaista muissa paitsi yksityiskouluissa, jotka päättävät itse lukukausimaksuistaan. Yksityiskouluissa, jotka osallistuvat niin sanottuun free education schemeen, opetus on samoin ilmaista.
Opetuskielenä Irlannissa on yleisesti englanti, mutta maassa on myös täysin iirinkielisiä kouluja. Kaikkien irlantilaisten on opiskeltava iirin kieltä pakollisen oppivelvollisuuden ajan, mutta opiskelusta voi anoa vapautusta, mikäli sen opiskelun aloittaisi vasta 11 vuotta täytettyään.
Irlannissa toimivia kouluja voi hakea opetusministeriön "Find a school" -palvelun kautta osoitteesta https://www.education.ie/en/find-a-school
Koulutusta koskevaa lisätietoa tarjoaa myös Scoilnet ( www.scoilnet.ie)

Koulukustannukset

Koulukustannukset koostuvat pääasiassa koulupuvun ja kirjojen hankinnasta sekä ruokailukustannuksista. Koulusta riippuen koulupuku maksaa noin 200–300 €, kirjat 100–200 € ja ruokailu päivittäin noin 3–5 €. Tämän lisäksi koulut usein keräävät oppilailtaan vapaaehtoisen niin sanotun "voluntary contribution" -rahasumman koulun toimintaan. Summa vaihtelee kouluittain.
Yksityisten koulujen lukukausimaksut vaihtelevat varsin paljon.

Terveydenhuolto

Terveydenhuolto on järjestetty ja ilmaista ensimmäisen asteen kansallisissa kouluissa (4–12-vuotiaat). Kouluissa ei yleensä ole terveydenhuoltohenkilökuntaa paikan päällä, mutta oppilaille järjestetään säännöllisiä terveystarkastuksia. Health Service Executive (http://www.hse.ie) vastaa käytännössä terveydenhuollosta.
Toisen asteen kouluissa ei ole minkäänlaista terveydenhuoltojärjestelmää. Mikäli oppilaan vanhemmat ovat varallisuutensa puolesta oikeutettuja ilmaiseen julkiseen terveydenhuoltoon, tämä pätee myös oppilaaseen. Useimmiten oppilaan terveydenhuolto katetaan kuitenkin vanhempien ottamalla yksityisellä terveysvakuutuksella.

Dublinin kansainväliset koulut

St. Andrew's College
St. Andrew's College tarjoaa niin ensimmäisen kuin toisenkin asteen opetusta eli opetusta 418 -vuotiaille. Koulussa voi suorittaa Junior Certificaten, transition yearin (pakollinen) ja Leaving Certificaten, sekä tämän lisäksi myös kansainvälisen IB-tutkinnon. St. Andrew's noudattaa irlantilaista opetusohjelmaa ja kouluvuosi sisältää kolme lukukautta syyskuun alusta kesäkuun alkuun. Opetuskielenä on englanti, mutta koulussa on mahdollisuus opiskella myös iirin kieltä, ranskaa, saksaa ja espanjaa.
Suomalaislapset ovat yleensä sopeutuneet hyvin kouluun ja menestyneet jopa keskitasoa paremmin. Englannin kielen opetuksessa järjestetään tarvittaessa tukiopetusta. Suomalaislasten kannalta St. Andrew's Collegen olennainen etu on mahdollisuus suorittaa kansainvälinen IB-tutkinto. Se oikeuttaa useimmissa Euroopan maissa pääsyyn yliopistoihin ja vastaavan tason oppilaitoksiin mahdollisten pääsykokeiden ohella.
Yhteystiedot:
St. Andrew's College, Booterstown Avenue, Blackrock, Co. Dublin
Puhelin: +353 (0)1 288 2785
Sähköposti: [email protected]
Verkkosivut: St. Andrew's College (http://www.st-andrews.ie)
International School of Dublin
International School of Dublin on pieni yksityinen International Baccalaureate (IB) -koulu, jossa on tällä hetkellä 4 - 12-vuotiaita oppilaita . Koulu ei saa tukea Irlannin valtiolta, joten se ei ole velvoitettu noudattamaan Irlannin opetussuunnitelmaa. Kouluvuosi muodostuu kolmesta lukukaudesta syyskuun alusta kesäkuun loppupuolelle.
Yhteystiedot:
International School of Dublin, Synge Street, Dublin 8
Puhelin: +353 (0)87 329 1417
Sähköposti [email protected]

Muita kouluja Dublinissa

Dublinissa toimivat myös ranskalaiset ja saksalaiset kansainväliset koulut sekä vuonna 2018 avattu North Anglia International School.
Lycée Français d'Irlande
Ranskalaisen koulun (Lycée Français d'Irlande) alakoulu sijaitsee osoitteessa:
Foxrock Avenue, Dublin 18
Puhelin: +353 (0)1 2894063
Yläkoulu, lukio ja koulun hallinto jakavat Eurocampuksen St. Kilian's -koulun kanssa:
Lycée Français d'Irlande, St Kilian's, Roebuck Road, Dublin 14
Puhelin: +353 (0)1 288 4834
Sähköposti  [email protected]
Verkkosivut Lycee Francais d'Irlande (http://www.lfi.ie )
St. Kilian's German School
Roebuck Road, Clonskeagh, Dublin 14
Puhelin: +353 (0)1 288 3323
Sähköposti: [email protected]
Verkkosivut: St. Killian's German School ( http://www.kilians.com/ )
North Anglia International School
South County Business Park, Leopardstown, Dublin 18
Puhelin:  +353 (0)1 544 2323
Verkkosivut: https://www.nordangliaeducation.com/schools/dublin/international
Suomi-koulu Dublinissa
Irish Finnish Society järjestää Suomi-koulun toiminnan ja Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö tukee sen toimintaa. Suomi-koulun toiminta on tarkoitettu ensisijaisesti ulkosuomalaisten perheiden lapsille. Kokonaistavoitteena on vahvistaa lapsen omaa kielitaitoa ja kielellisiä valmiuksia (suullinen ja kirjallinen) sekä vahvistaa suomen kulttuurin tuntemista.
Koulu on tarkoitettu yli 7-vuotialle lapsille, jotka osaavat jo lukea. Opettajina on viime vuodet toiminut/toimineet 1–2 suomalaista koulutettua luokanopettajaa.
Koulua järjestetään 1–2 kertaa kuukaudessa 1,5 tuntia kerrallaan. Donnycarney Youth & Community Centre, Clancarthy Road, Collins Avenue East, Donnycarney, Dublin 5.
Irish Finnish Society Fabebookissa: https://www.facebook.com/IrishFinnishSociety/timeline/

Korkeakoulut

Korkea-asteen (third-level) koulutuksen kustannuksista vastaa pitkälti valtio. Lisäksi Irlannissa on myös yksityisiä oppilaitoksia. Valtio varaa oikeuden osallistua koulutuksen suunnitteluun sekä yliopistojen, teknillisten instituuttien ja tiettyjen muiden korkea-asteen oppilaitosten budjettien hallinnointiin. Muuten oppilaitokset ovat autonomisia
Kolmannen asteen oppilaitoksiin ei järjestetä pääsykokeita, vaan niihin pyritään Leaving Certificaten pisteiden perusteella. Oppilaitokset vaativat yleensä ulkomaisilta opiskelijoilta kielikokeen (TOEFL, IELTS) suorittamista. Haku korkeakouluihin tapahtuu the Central Applications Officen (CAO) kautta, myös muista EU-maista tulevien opiskelijoiden osalta.
Valtion yliopistot ja muut korkea-asteen oppilaitokset eivät peri lukukausimaksuja kanditason opiskelijoilta. Kaikkien opiskelijoiden tulee kuitenkin maksaa vuosittainen ilmoittautumismaksu (registration fee), joka vaihtelee oppilaitoksittain. Maisteri- ja jatko-opinnoista peritään yleensä lukukausimaksuja, mutta jotkin tutkinnot ovat ilmaisia. Opetus- ja tiedeministeriö tarjoaa listan ilmaisista opinnoista.
Yliopistoja Irlannissa
- National University of Ireland (NUI)
- University College Dublin (UCD)
- University College Cork (UCC)
- University College Galway (NUI)
- Trinity College Dublin (TCD)
- University of Limerick (UL)
- Dublin City University (DCU)  
Korkeakoulututkintojen tunnustaminen
Korkeakoulututkintojen tunnustamisesta vastaa Irlannissa Quality and Qualifications Ireland (QQI)
Puhelin +353 1 905 8100
Sähköposti [email protected]
Verkkosivut http://www.hea.ie

Liikennekäyttäytyminen

Majoitus

Pukeutuminen

Puoliso

Avioliitto

Irlannissa hyväksyttiin kansanäänestyksellä tasa-arvoinen avioliittolaki keväällä 2015. Laki tuli voimaan syksyllä 2015 .

Ravinto

Sähkövirta

Suomalaisiin sähkölaitteisiin on hankittava adapteri, sillä pistorasiat ovat Irlannissa kolmihaaraisia. Niitä myydään tavarataloissa.

Terveydenhuolto

Terveydenhuoltopalvelut ovat epätasaiset ja usein median kritiikin kohteena. Irlannissa on  yksityisiä ja julkisia sairaaloita.
Irlannissa on käytössä Eurooppalainen sairaanhoitokortti. Korttia vastaan Irlannissa tilapäisesti (alle 12 kuukautta) oleskelevilla EU- ja ETA-maiden kansalaisilla on oikeus maksuttomaan hoitoon hätätapauksissa.

Irlantiin ei ole pakollisia rokotuksia eikä maassa ole Suomen oloista poikkeavia terveyttä uhkaavia tauteja. Vesijohtovesi on juomakelpoista.
Irlannin terveydenhuoltojärjestelmässä on kaksi eri kategoriaa: ykkösluokassa kaikki palvelut ovat ilmaisia, kakkosluokassa palvelut ovat maksullisia.
Ykkösluokkaan, eli niin kutsutun medical cardin haltijaksi, pääsee hakemuksen perusteella ja tuloista riippuen (esimerkiksi yksinäisen henkilön tulorajana noin 300 euroa/viikko). Vakituisen asuinpaikan Irlannissa omaavat ulkomaalaiset (Irlannissa yli 12 kuukautta asuvat)  kuuluvat vastaavasti samojen periaatteiden mukaan jompaankumpaan luokkaan.

Sairaalaolot, lääkärit ja hammashoito

Dublinilaiset sairaalat ovat verrattain hyviä, mutta eivät vastaa aivan suomalaista tasoa.
Suurimmat yleiset sairaalat ovat:
 • St. Vincent’s University Hospital, Elm Park, Dublin 4
  Puhelin: +353 (0) 221 4000
  www.stvincents.ie

 • Beaumont Hospital, Beaumont Road, Dublin 9
  Puhelin: +353 (01) 809 3000
  www.beaumont.ie

 • Mater Misericordiae Hospital, Eccles street, Dublin 7
  Puhelin: +353 (01) 830 2000
  mater.ie

 • St. James’s Hospital, James’s street, Dublin 8
  Puhelin: +353 (01) 410 3000
  www.stjames.ie

Irlannissa toimii niin sanottu oma lääkäri -järjestelmä (GP). Omalta yleislääkäriltä saa tarvittaessa lähetteen erikoislääkärille. Oma yleislääkäri on yleensä helpointa etsiä omalta asuinalueelta tai työpaikan läheisyydestä.

 

Tuonti- ja vientirajoitukset

Lemmikkieläimet
• Vienti Suomeen Elintarviketurvallisuusvierasto EVIRA www.evira.fi
• Tuonti Irlantiin Department of Agriculture, Food and the Marine www.agriculture.gov.ie/pets

Vapaa-aika

Ystävyysseurat
Irish-Finnish Society
Irish-Finnish Societyn toiminta on varsin monipuolista sisältäen muun muassa yhteisiä retkiä ja juhlia suomalaisten merkkipäivien ja pyhien kunniaksi, lippujen myyntiä Suomesta Irlantiin vierailulle tulleiden taiteilijoiden tilaisuuksiin ja erilaisia yhteisiä rientoja.

Lisäksi seura järjestää lauantaisin pidettävät Suomi-koulun yli 7-vuotiaille ja Suomi-kerhon 0–7-vuotiaille suomalaisille lapsille
Irish Finnish Society Faecbookissa: https://www.facebook.com/IrishFinnishSociety/timeline/

Finnish Business Club
Dublinissa on toiminut vuodesta 1988 irlantilais-suomalainen Finnish Business Club. Yhdistyksen tarkoituksena on edistää ja kehittää liike- ja kauppasuhteita Suomen ja Irlannin välillä. Klubi järjestää erilaisia tapahtumia, yritysvierailuja, luentoja sekä lounaspuhetilaisuuksia.  Klubin jäsenkuntaan kuuluu irlantilaisia ja suomalaisia liike- ja yritysmaailman edustajia.
Yhteystiedot:

Finnish Business Club
P.O.Box 10408
Blackrock
Co. DublinMuuta

Edustuston sijainti ja yhteydet

Edustusto sijaitsee keskeisellä paikalla Dublinin keskustassa, St. Stephen’s Green -puiston vieressä, osoitteessa Russell House, Stokes Place, St. Stephen’s Green, Dublin 2. Paikallinen ulkoministeriö sijaitsee samassa korttelissa.

Yhteydet lentokentältä lähetystöön ovat hyvät. Linja-autoyhteys (Aircoach, www.aircoach.ie ) kulkee 300 metrin päästä lähetystöstä. Lentokentälle pääsee myös julkisilla liikennevälineillä.
Dublinin keskustan ja lentokentän välillä liikennöivät linjat 746, 747 ja 748. Kaupunki- ja esikaupunkialueilla voi liikkua joko autolla tai julkisilla liikennevälineillä; DART-paikallisjunalla tai linja-autolla.

Hyvä tietää