Suomen asunnottomuuspolitiikka kiinnostaa Irlannissa

Dublinin suurlähetystö järjesti seminaarin asunnottomuudesta lokakuun lopussa lähettilään virka-asunnolla. Seminaari keräsi paikalle päättäjiä, kansalaisjärjestöjen edustajia sekä toimittajia. Seminaari nosti tietoisuutta Suomen onnistuneesta lähestymistavasta asunnottomuuteen ja on sen jälkeen poikinut lisää yhteydenottoja sekä mediasta että tutkijoilta.

Irlannissa asunnottomuus on kasvava ongelma ja jatkuvasti otsikoissa. Syyskuussa 2018 asunnottomia laskettiin olevan 9698, mikä on 21 % enemmän kuin vuosi aikaisemmin. Asunnottomuuden kasvuun on vaikuttanut erityisesti vuokrien hintojen nousu ja julkisen sektorin asuntojen vähäinen määrä. Dublinin suurlähetystö järjesti yhteistyössä Suomen Lontoon instituutin sekä Focus Irelandin kanssa seminaarin asunnottomuudesta 24.10. suurlähettiläs Jaana Teckenbergin virka-asunnolla.

Seminaari "Tackling Homelessness through Housing First: Lessons from Finland and Ireland" keräsi paikalle kolmisenkymmentä asunnottomuuden kanssa tekemisissä olevaa toimijaa: päättäjiä, kansalaisjärjestöjen edustajia sekä toimittajia. Puhujina tapahtumassa olivat Y-Säätiön toimitusjohtaja Juha Kaakinen, Irlannin Housing First -ohjelman johtaja Bob Jordan sekä psykologian tohtori Ronni Greenwood Limerickin yliopistosta.

Kuva: Anne Mutanen
Seminaaripuhujat Bob Jordan, Ronni Greenwood ja Juha Kaakinen. Kuva: Anne Mutanen
Seminaaripuhujat Bob Jordan, Ronni Greenwood ja Juha Kaakinen.

Housing First -ohjelma Suomessa

Kaakinen esitteli puheenvuorossaan Housing First -ohjelman toimintaa Suomessa. Hän kertoi yleisölle, kuinka Suomi on ainoana EU-maana onnistunut saamaan asunnottomuuden laskuun. Kaakisen mukaan Suomessa päätettiin rohkeasti ottaa tavoitteeksi asunnottomuuden poistaminen sen vähentämisen sijaan ja lähdettiin toteuttamaan Housing First -ohjelmaa isossa mittakaavassa. Housing First -ohjelman idea on se, että asunnottoman ei tarvitse ansaita oikeutta asuntoon hoitamalla ensin asioitaan kuntoon, vaan asunnottomalle järjestetään heti pysyvä asunto, joka auttaa muidenkin ongelmien selvittämisessä. Kaakisen mukaan ohjelma on toiminut Suomessa niin hyvin siksi, että koko asunnottomien palvelusysteemi rakennettiin uudelleen tämän pääajatuksen ympärille. Samalla, kun asunnottomille järjestettiin pysyviä asuntoja, luovuttiin valtaosasta väliaikaisia hätämajoituspaikkoja. Ohjelman pysyvissä asunnoissa on myös paikan päällä henkilökuntaa antamassa tukea asukkaille muun muassa mielenterveysongelmissa.

Suomesta mallia Irlantiin

Jordan esitteli Irlannin uutta kansallista Housing First -toimeenpanosuunnitelmaa, jonka on tarkoitus laajentaa olemassa olevaa ohjelmaa uusille paikkakunnille. Greenwood puolestaan kommentoi molempia esityksiä sekä analysoi asunnottomuuden vähentämisen edellytyksiä ja haasteita. Erinomaisten puheenvuorojen jälkeen tila avattiin kysymyksille ja käytiin vilkas keskustelu yleisön ja puhujien välillä. Kysymyksissä nousivat esille muun muassa se, miten ohjelma sai poliittisen kentän puoluetaustasta riippumatta niin hyvin taakseen Suomessa ja pitäisikö Irlannin ohjelman olla Suomen tapaan kunnianhimoisempi tavoitteenasettelussaan. Keskustelussa sekä yleisön että puhujien kommenteissa tuotiin useaan otteeseen ilmi arvostusta Suomen mallia kohtaan ja halua ottaa oppia Suomen menestyksestä myös Irlannissa.

Tapahtuma sujui onnistuneesti ja seminaari paransi tietoisuutta Suomen onnistuneesta lähestymistavasta asunnottomuuteen ja on poikinut sen jälkeen lisää yhteydenottoja sekä mediasta että tutkijoilta. Suomen Housing First –ohjelma on Irlannissa tunnettu pääministeritasoa myöten.

Suurlähetystö kiittää lämpimästi kaikkia osallistujia ja yhteistyökumppaneita!

Tapahtuma sai huomiota myös mediassa TheJournal.ie artikkeli (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)ja Irish Independentin artikkeli(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) 

Tämän artikkelin kirjoitti korkeakouluharjoittelija Pieta Salonen, Suomen suurlähetystö, Dublin