Esittelyssä uusi edustuston päällikön sijainen Anne Mutanen:  Parasta Irlannissa on sydämelliset ihmiset ja luonto

Muutin toukokuussa perheineni Dubliniin heti vanhempainvapaan jälkeen, joten alku Dublinissa on kulunut totutellessa ruuhkavuosiin ja etsiessä sopivaa tasapainoa työn ja perheen välillä. Dublin on ihana kaupunki perheelle ja täällä on lapsille paljon tekemistä. Arvostamme sitä, että luontoon pääsee helposti. Lisäksi Irlanti on niin pieni, että viikonlopussa ehtii ajaa minne tahansa saarella ja maisemat ovat vaihtelevia.

Parasta Irlannissa on sydämelliset ihmiset ja luonto. Näimme esimerkiksi ihan kotikulmillamme Dodder-joen varressa kuningaskalastajan. Odotamme jo kovasti sitä, että pääsemme kunnolla vaeltamaan luonnossa.  Lapsi on vasta reilun vuoden ikäinen, mutta jahka hän vähän kasvaa, aiomme lähteä koko perheen voimin vaeltamaan.

Kuva: Anne Mutanen
Dodder-joen vehreyttä.
Dodder-joen vehreyttä

Suomalaiseen niukkaan small talk -kulttuuriin tottuneelle irlantilaisten puheliaisuus on ollut totuttelun paikka, mutta jo nyt Suomessa vieraillessa suomalainen tuppisuisuus tuntuu tylyltä. On ollut hauskaa tutustua naapureihin. Jo parissa kuukaudessa opimme tuntemaan kaikki lähimmät naapurit nimeltä lemmikkejä myöten. Suomessa emme päässeet samaan edes viidessä vuodessa! 

Kuva: Anne Mutanen
Syyslehtiä ihailemassa puistossa lapsen kanssa. Kuva: Anne Mutanen
Syyslehtiä ihailemassa puistossa lapsen kanssa.

Olen viihtynyt suurlähetystössä hyvin myös työn osalta. Pienessä edustustossa kakkosvirkamiehen työnkuva on erittäin laaja, joten päivät ovat hyvin vaihtelevia. Lisäksi ensi vuonna edessä oleva  Britannian lähtö Euroopan unionista tuo politiikkaan säpinää. Vuosi 2018 on ollut kaiken kaikkiaan erittäin kiinnostava aika muuttaa Irlantiin. Tälle vuodelle on jo osunut aborttikansanäänestys, paavin vierailu ja presidentinvaalit. Puhumattakaan brexitistä, jota seurataan myös Helsingissä tarkasti. Raportoimme jatkuvasti sen vaikutuksista Irlannille ja Irlannin näkemyksistä brexitistä. Tehtäviini kuuluu myös vienninedistäminen ja toimin Irlannin Team Finland -koordinaattorina.

Yksi mieluisimpia työtehtäviä edustustossa on ollut korkeakouluharjoittelijoiden valinta, perehdytys ja ohjaus. Nyt valmistumassa olevat nuoret ovat uskomattoman päteviä. Heillä on kokemusta laidasta laitaan ja myös kansainvälistä osaamista. On ollut hienoa nähdä, miten eri harjoittelijoilla on eri vahvuusalueita ja miten voimme edustustossa hyödyntää harjoittelijoiden monipuolista osaamista ja tuoreita ajatuksia mm. viestinnässä. Edustustoharjoittelu on tärkeä väylä esitellä ulkoministeriötä työnantajana nuorille osaajille. Olen itse ollut harjoittelijana ensin Suomen suurlähetystössä Kuala Lumpurissa 2010 ja sitten Suomen Nato-edustustossa 2011. Kokemukset olivat niin hyviä, että jäin sille tielleni. Toivon, että saan itsekin houkuteltua ainakin muutaman nuoren ulkoministeriöuralle.

Pesti Dublinissa on minulle ensimmäinen ulkomaan komennus kuuden ulkoministeriössä Suomessa vietetyn vuoden jälkeen ja ensimmäinen muutto ulkomaille koko perheen voimin. Suurlähetystön henkilökunta muodostaa tiiviin yhteisön, mikä on helpottanut uuden elämän alkua. Meille on ollut helppo perheenä muuttaa tänne, sillä kaikki ovat ottaneet meidät hienosti vastaan. Vaikka muu perhe ja läheiset jäivät Suomeen, emme ole jääneet yksin.  Myös Irlannin aktiivinen suomalaisyhteisö helpottaa koti-ikävää. Sieltä voi etsiä vaikka ruisleivän juurta, jos vaalea leipä kyllästyttää. Tutustun mielelläni paremmin Irlannin suomalaisiin, joten ottakaa rohkeasti yhteyttä – Suomea ja suomalaisia varten me täällä edustustossa olemme!

Kuva: Anne Mutanen
Giant's Causewayn rannalla. Kuva: Anne Mutanen
Giant's Causewayn rannalla.