Miten haet viisumia?

Aikoja ei enää varata suoraan suurlähetystöltä, vaan VFS hoitaa kaikki viisumi- ja oleskelupahakemukseen liittyvät varaukset. Ajan voi varata kolmella eri tavalla:

  1. Ajanvaraus VFS:n verkkopalvelussa
    Viisumihakemukset: Visa Application Centers
    Oleskelulupahakemukset: http://residencepermits.finland.fi/India/
  2. Puhelimitse VFS:n palvelunumerosta: 022-67866026 (ma-pe klo 7.00-17.00)
  3. Sähköpostitse: [email protected]

Miten varaan perhesidekuulemisen tai muun oleskelulupahakemukseen liittyvän kuulemisen?

Tavallisesti VFS varaa oleskelulupahakijalle kuulemisajan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Mikäli sinua on erikseen pyydetty varaamaan kuulemisaika tai saapumaan kuultavaksi suurlähetystölle, varaa aika VFS:ltä puhelimitse tai sähköpostitse. Kuulemisaikoja ei tule varata VFS:n verkkosivuilta! Verkkovaraus on tarkoitettu vain viisumi- tai oleskelulupahakemuksen jättämiselle. Mikäli sinut erikseen kutsutaan kuultavaksi, on hakemuksesi jo onnistuneesti vireytetty.
Viisumihakijat kutsutaan tarvittaessa erikseen suurlähetystölle kuulemiseen.

Miten hoidan asiakirjojen legalisoinnin oleskelulupahakemuksia varten?

Laillistettavat asiakirjat tulee laillistaa ensin sen maan ulkoministeriössä, jossa asiakirja on myönnetty. Tämän jälkeen laillistetut asiakirjat tulee toimittaa Suomen suurlähetystöön New Delhissä tai VFS:lle, jos laillistus koskee oleskelulupahakemuksen liitteenä olevaa asiakirjaa.

Suomen suurlähetystöön tulee toimittaa seuraavat laillistetut asiakirjat: alkuperäinen asiakirja (alkuperäiskielellä) ja alkuperäinen oikeaksi todistettu jäljennös sekä alkuperäinen virallinen käännös (englanti, suomi tai ruotsi). Suomen suurlähetystössä laillistetaan ainoastaan Sri Lankan ja Bangladeshin asiakirjoja. Suomen suurlähetystö Kabulissa laillistaa Afganistanissa myönnetyt asiakirjat.

Intialaisissa asiakirjoissa tulee olla Apostille leima tai todistus, jonka antaa Intian ulkoministeriö.

Voinko jättää viisumi- tai oleskelulupahakemuksen suurlähetystöllä?

Suurlähetystöllä on edelleen tarjolla rajallinen määrä aikoja sekä viisumi- että oleskelulupahakemusten jättämiselle joka viikko. Nämäkin ajat tulee kuitenkin varata VFS:n kautta joko puhelimitse, sähköpostitse tai verkkopalvelussa (tarkemmat ohjeet yllä). Ajanvarausta tehdessä valitaan, jätetäänkö hakemus suurlähetystöllä vai VFS:n lupakeskuksessa. Aikoja on rajallisesti suurlähetystöllä joten esim. kiireellisissä viisumihakemuksissa valinnanvaraa ei välttämättä käytännössä ole. VFS veloittaa hakemuksen jättämisestä tavallisen hakemusmaksun lisäksi palvelumaksun.

Onko suurlähetystöllä asiakaspalvelua?

Suurlähetystön asiakaspalvelu ohjautuu kaikissa viisumi ja oleskelulupaa koskevissa asioissa Suomen lupakeskukseen, jonka puhelinpalvelu numerossa 022-67866026 on avoinna maanantaista perjantaihin klo 8.00-17.00. Sähköpostiosoite on [email protected] Suurlähetystö ei vastaa viisumia ja oleskelulupaa koskeviin tiedusteluihin puhelimitse tai sähköpostilla.

Suomen lupakeskus sijaitsee osoitteessa: Schengen Visa and Residence Permit Application Centre, Shivaji Stadium Metro Station, Mezzanine Level, Baba Kharak Singh Marg, Connaught Place, New Delhi - 110001

Lisätietoa oleskeluluvista:  www.migri.fi