19.2.2024

Intia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata erityistä varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä matkustamista Koillis-Intian Manipurin osavaltioon. Vältä matkustamista Jammun ja Kashmirin alueelle.. Vältä matkustamista Intian ja Pakistanin rajaseudulle.

Ajankohtaista

Lentokentällä 2 % ulkomailta saapuvista matkailijoista ohjataan koronaviruksen satunnaistestaukseen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki
Konsulisuojeludirektiivi
Laki matkapalveluyhdistelmistä

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vältä väkijoukkoja ja mielenosoituksia sekä noudata erityistä tarkkaavaisuutta suurissa kaupungeissa.

Intian yleinen hätänumero on 112.

Erityiset turvallisuusriskit

Terroristi-iskujen riski on olemassa koko maassa. Naisten, myös ulkomaalaisten turistien, on syytä välttää yksin matkustamista. Raiskaus on Intiassa yleinen rikos.

Rikollisuus

Arvotavarat on syytä pitää koko ajan hyvässä tallessa. Ryöstöjä ja taskuvarkauksia tapahtuu silloin tällöin myös junissa ja rautatieasemilla. Junilla matkustavien on hyvä lisätä matkavarustuksiinsa lukollinen ketju, jolla voi sitoa matkatavarat yön ajaksi sänkyyn. Rautatieasemien ympäristössä liikkuu usein kyseenalaisia matkailupalveluita tarjoavia henkilöitä.

Matkavaraukset suositellaan tehtäväksi hotellin tai luotettavan matkatoimiston kautta.
Naisiin voi kohdistua ahdistelua ja väkivaltaa eri puolilla maata, myös turistikohteissa. Naisten on hyvä noudattaa erityistä harkintaa ja tarkkaavaisuutta liikkuessaan yksin, erityisesti pimeän aikaan ja syrjäisillä seuduilla sekä julkisia kulkuneuvoja ja autoriksoja käytettäessä.

Intian poliisin kansallinen puhelinnumero on 100.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Intian maantieliikenne on vasemmanpuoleista. Tärkeimmät tieyhteydet (national highways) suurten kaupunkien välillä soveltuvat automatkailuun, vaikka tiet ovat usein kapeita ja huonokuntoisia. Välimatkat kaupunkien välillä ovat pitkiä. Matkustaminen omalla autolla tai vuokra-autolla on varsin raskasta ja vaarallistakin. Liikennesääntöjä ei juuri noudateta, etuajo-oikeus määräytyy ajoneuvon koon mukaan. Liikenteen seassa kulkee niin huonokuntoisia ajoneuvoja, eläimiä kuin tienvarsien asukkaitakin. Yöllä ajaminen ei ole suositeltavaa.

Vaikka takseissa on monin paikoin käytössä mittarit, ei niiden toimivuuteen aina voi luottaa. Matkan hinnasta kannattaa sopia etukäteen.

Junalla on turvallisempaa matkustaa kuin autolla, joskin junaonnettomuuksia ja -ryöstöjä tapahtuu ajoittain.

Luonnonolot

Ilmasto-oloissa on maan koon vuoksi suuria eroavaisuuksia - ne vaihtelevat Himalajan vuoristo-olosuhteista Rajasthanin aavikoihin ja Etelä-Intian troopiikkiin. Kesällä voi esiintyä ankaraa kuivuutta, monsuuniaikana puolestaan rankkoja sateita ja suurtulvia erityisesti maan kaakkois- ja länsiosissa. Trooppiset sykloonit aiheuttavat ajoittain tuhoja rannikkoseuduilla. Intia kuuluu pääosin maanjäristysalueeseen.

Lisätietoja:
Intian ilmatieteenlaitos (engl.): https://mausam.imd.gov.in(Linkki toiselle web-sivustolle.)(Linkki toiselle web-sivustolle.) Maailman ilmatieteenjärjestön Intian maasivut (engl.): https://public.wmo.int/en/members/india(Linkki toiselle web-sivustolle.)(Linkki toiselle web-sivustolle.) Intian katastrofihallinnan viranomainen (engl.): https://ndma.gov.in/(Linkki toiselle web-sivustolle.)(Linkki toiselle web-sivustolle.) Intian sisäministeriön katastrofihallinnasta vastaava osasto (engl.): https://ndmindia.mha.gov.in/#(Linkki toiselle web-sivustolle.)(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Pieni osa ulkomailta saapuvista lentomatkustajista ohjataan koronaviruksen satunnaistestaukseen lentokentällä.
Veden ja elintarvikkeiden välityksellä tarttuvista taudeista yleisimpiä ovat A-hepatiitti ja erilaiset vatsataudit. Käsien pesu ja desinfiointi ovat helpoin sairauksia ennaltaehkäisevä varotoimenpide. Tavallisimmin äkillisiä vatsavaivoja aiheuttaa kolibakteeri tai virus. Alkueläinten (ameeba ja giardia) aiheuttamat vatsavaivat ovat tavallisia. Tuberkuloosia esiintyy.

Eläinten puremiin on syytä suhtautua vakavasti, koska vesikauhua esiintyy. Hyttyset levittävät malaria-, dengue- ja chikungunya -kuumetauteja. Monsuunikaudella hyttysten pistoilta on syytä suojautua hyttyskarkotteiden ja suojaavan pukeutumisen avulla.
Apteekeissa lääkkeitä ei välttämättä myydä paketeissa eikä mukana ole aina annostusohjeita. Myynnissä on runsaasti lääkejäljennöksiä, joiden käyttö voi olla vaarallista. Lääke kannattaa hankkia lääkärikäynnin yhteydessä.
Pääkaupunki Delhi on yksi maailman saastuneimmista kaupungeista, ja monissa muissakin Intian suurkaupungeissa ilmanlaatu on erittäin huono. Ilmansaasteet kuormittavat hengityselimiä ja ne voivat aiheuttaa muun muassa limakalvoärsytystä sekä iho- ja silmäoireita.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
Maailman terveysjärjestö WHO
Euroopan tartuntatautivirasto

Maan lait ja käytännöt

Intiassa on hyvä pukeutua peittävästi. Naisilla shortsit, lyhyet hameet ja niukat topit voivat herättää ei-toivottua huomiota ja johtaa ongelmatilanteisiin. Ulkomaalaisten turistien suosimissa kohteissa pukeutumiskoodi voi joskus olla vapaampi. Länsimaalaistyylinen, vapaamielinen käytös voi herättää pahennusta.

Uskonto on keskeisellä sijalla intialaisten elämässä. Ulkomaalaisen on syytä suhtautua uskonnollisiin asioihin hienovaraisesti ja kunnioituksella. Uskonnollisiin paikkoihin mentäessä jalkineet on usein jätettävä ulkopuolelle. Uskontokunnasta riippuen pää ja hartiaseutu tulee peittää päähineellä tai huivilla. Jainalaistemppeleihin ei saa viedä mukanaan mitään eläinkunnan tuotteita nahka-asusteet mukaan lukien.

Intiassa langetetaan pitkiä vankilatuomioita pientenkin huumausainemäärien hallussapidosta. Myynnissä voi olla laittomia vaarallisia huumeita ja kotipolttoista alkoholia, joiden käytöstä on aiheutunut poikkeuksellisen vakavia seurauksia ja kuolemia.

Maahantulosäännökset

Intian suurlähetystö, Helsinki: https://www.indembhelsinki.gov.in/index.php(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Tietyille alueille kuten Sikkim, Arunachal Pradesh ja Ladakh matkustamiseen tarvitaan viranomaisten myöntämä lupa.

Lisätietoa: http://www.boi.gov.in/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suomen New Delhin suurlähetystön verkkosivut (suomeksi ja ruotsiksi): https://finlandabroad.fi/web/ind/frontpage

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].