Intian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

Intian taloudellinen merkitys Suomelle kasvaa. Maailman lähes kaikki suurimmat globaaliyritykset toimivat Intiassa. Intian globaalit monitoimialayritykset ovat menestyneet pandemiasta huolimatta. Intian talous on palautunut pandemiasta ja ennustettu BKT:n kasvu on Aasian korkeimpia. Nyt rakennetaan Intian tulevaisuutta, ja suomalaisyritysten kannattaa olla mukana Intian lähes 1,4 miljardin kuluttajan markkinoilla.

Intian taloudellinen merkitys Suomelle on huomattavasti suurempi kuin mitä kauppatilastoissa näkyy. Esimerkiksi Nokia-Intian liikevaihto on 1,5 mrd € vuodessa, ja 900 milj. € arvosta 5G-laitteita menee vientiin. Kone operoi Intiassa Etelä-Aasian suurinta hissitehdasta.  Maailman lähes kaikki suurimmat globaaliyritykset toimivat Intiassa. Intia on maailman suurin kansainvälisten kehitysrahoituslaitosten ja rahastojen investointikohde. Intian globaalit monitoimialayritykset ja systeemi-integraattorit ovat pärjänneet erittäin hyvin pandemian aikana ja kasvattaneet liikevaihtoaan ja voittojaan. Intialaisinvestoinnit Suomeen lisäävät myös yritysten yhteistyömahdollisuuksia Intiassa.

Intian talous on palautunut pandemiasta ja ennustettu BKT:n kasvu (IMF, luottolaitokset) on Aasian korkeimpia (noin 8-9 %). Kasvuun tarvitaan entistä enemmän kestäviä ratkaisuja ja digitalisaatiota, joissa suomalaisyrityksillä on huomattavia mahdollisuuksia. Myös Suomen perinteisillä vahvuusaloilla on edelleen markkinoita. Suomen kannalta vuonna 2022 Intiassa järjestettävä 5G huutokauppa on tärkeä. Nyt rakennetaan Intian tulevaisuutta, missä suomalaisyritysten kannattaa olla mukana. Intian lähes 1,4 mrd. kuluttajan markkinoilla mahdollisuudet on nähtävä kaiken moninaisuuden keskeltä.

Suomalaisyritysten markkinamahdollisuudet vuonna 2022

  1. IT, telekommunikaatiosektori ja digitaaliset ratkaisut: televerkot, laite-, ohjelmisto- ja palveluvienti, tekoäly, kvanttiteknologia, tietoturva, alustat, peliteollisuus.
  2. Kestävät ja vähähiiliset infrastruktuuriratkaisut: energiasektori (mm. uusituvan energian voimalaitokset, energiatehokkaat ratkaisut, energiaverkot, ydinenergia), biotalous (biopohjaiset materiaalit, kuidut, tekstiilit), satamat ja merenkulku, rakentaminen (smart cities), kiertotalous
  3. Lääketeollisuus, vesisektori, elintarvikkeet.
  4. Matkailun edistäminen Suomeen, neljän vuodenajan markkinointi neljällä eri fokusalueella.

Taustatietoa ja miksi Intia:

Intia on kasvava suurvalta: sen maantieteellinen sijainti on strateginen. Intian tavoitteena on nousta maailman 3. suurimmaksi, 5 biljoonan USD taloudeksi tällä vuosikymmenellä. Pandemia aiheuttaa edelleen epävarmuutta ja voi hidastaa Intian talouden kasvua. Intiasta on tulossa maailman väkirikkain maa, jonka etuna on nuori, englantia puhuva väestö. Intialla on korkean teknologian, lääketieteen ja digitalisaation osaamista ja huippukykyjä. Palvelusektorin kasvu on keskeisessä roolissa talouskehityksessä. Energiatarpeen lisäys vuoteen 2040 mennessä on maailman suurinta. Intialla on kunnianhimoisia tavoitteita parantaa perusinfrastruktuuriaan. Kasvavassa määrin näihin halutaan kestäviä, hiilineutraaleja ja digitaalisia ratkaisuja.  

Intia ei tarjoa kuitenkaan pikavoittoja, vaan tarvitaan pitkäjänteisyyttä, kärsivällisyyttä, henkilökohtaisia suhteita, luottamuksen rakentamista ja hyviä intialaisia kumppaneita. Julkisen sektorin hankkeissa suomalaisyritysten, PK-yritykset mukaan lukien, kannattaa toimia yhteistyössä intialaisten monitoimialayritysten ja systeemi-integraattoreiden kanssa.  Team Finland Intialla on aikaisempaa enemmän resursseja palvella suomalaisyrityksiä.

 

Teksti: Ritva Koukku-Ronde, Suomen suurlähettiläs, Intia.