Aluevaalien ennakkoäänestys Intiassa 2022

Aluevaalien ennakkoäänestys Intiassa 2022

Suomen aluevaalit toimitetaan sunnuntaina 23.1.2022. Ennakkoäänestysaika on kotimaassa 12.–18.1.2022 ja ulkomailla 12.–15.1.2022. Ulkomailla ennakkoäänestyspaikat sijaitsevat Suomen edustustoissa tai niiden toimipaikoissa 71 maassa. Yhteensä ennakkoäänestyspaikkoja ulkomailla on 97. Intiassa ennakkoäänestys järjestetään New Delhissä 14.1.2022.

Ulkoministeriö vastaa ennakkoäänestyksen järjestämisestä edustustojen lisäksi suomalaisilla aluksilla, jotka liikkuvat Suomen rajojen ulkopuolella ennakkoäänestysajankohtana. Oikeusministeriöllä on yleisvastuu vaalien toimeenpanosta. Vaalit.fi-verkkosivuilta löytyy lista ennakkoäänestyspaikoista(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja niiden aukioloista sekä yleistietoa aluevaaleista(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Aluevaaleissa vaalipiirinä on hyvinvointialue ja vaaleissa valitaan jäsenet sekä varajäsenet hyvinvointialueiden aluevaltuustoihin. Aluevaltuustot vastaavat sosiaali- ja terveydenhuoltopalveluiden ja pelastustoimen tehtävien järjestämisestä hyvinvointialueilla. Suomeen perustetaan 21 hyvinvointialuetta. Aluevaaleja ei järjestetä Helsingissä eikä Ahvenanmaan maakunnassa. Ne vastaavat itse sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä alueellaan eivätkä kuulu mihinkään hyvinvointialueeseen.

Äänioikeus aluevaaleissa määräytyy samoin kuin kuntavaaleissa. Äänioikeus on sidoksissa tietyllä hyvinvointialueella asumiseen. Pysyvästi ulkomailla asuvat suomalaiset eivät siis ole äänioikeutettuja aluevaaleissa. Lue lisää äänioikeudesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Äänioikeuttaan voi käyttää myös kirjeäänestyksessä

Ennakkoäänestysaikana ja vaalipäivänä ulkomailla oleskelevat äänioikeutetut voivat ennakkoäänestää myös kirjeitse. 

Kirjeäänestyksen järjestämisestä vastaa oikeusministeriö. Äänioikeutettua kehotetaan tilaamaan kirjeäänestysmateriaali myös siinä tapauksessa, että hän suunnittelee äänestävänsä ulkomailla varsinaisina ennakkoäänestyspäivinä. Koronatilanteen takia ennakkoäänestystä ei välttämättä voidakaan toimittaa suunnitellusti.

Niihin maihin, joihin posti ei koronatilanteen vuoksi poikkeuksellisesti kulje, voidaan kirjeäänestysmateriaalit lähettää kaupallisella lähettipalvelulla oikeusministeriön kustannuksella. Kirjeäänestyksen määräajat, ohjeet ja materiaalien tilauslomake löytyvät vaalit.fi/kirjeäänestys(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koronapandemian mahdolliset vaikutukset

Ennakkoäänestyksen toteutumista ilmoitetusti ennakkoäänestyspaikassa ei välttämättä pystytä takaamaan koronapandemian vuoksi. Syinä voivat olla esimerkiksi maan viranomaisten lyhyelläkin aikasäteellä ilmoittamat rajoitukset tai sulkutoimet.

 

Ennakkoäänestys New Delhissä:

Äänestyspaikka: Suomen suurlähetystö

E-3, Nyaya Marg
Chanakyapuri
NEW DELHI 110021

Puh. +91 11 4149 7500

Päivämäärä ja kellonaika:

14.1.2022 klo 10:00 – 15:00

 

Aluevaalit Vaalit.fi-verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)