Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Unkari sijaitsee Keski-Euroopan kaakkoisosassa 45. ja 49. pohjoisen leveysasteen välissä. Maan pinta-ala on 93 030 neliökilometriä, eli vajaa kolmasosa Suomen pinta-alasta ja yksi prosentti koko Euroopan pinta-alasta. Unkarilla on seitsemän rajanaapuria ja rajojen yhteispituus on 2 216,8 kilometriä. Rajaa on Slovakian kanssa 655,1 kilometriä, Ukrainan 136,6 kilometriä, Romanian 448 kilometriä, Slovenian 100 kilometriä, Kroatian 355,3 kilometriä, Serbian 165,8 kilometriä ja Itävallan kanssa 356 kilometriä.

Autot

Moottoritiemaksut

Unkarissa suurin osa moottoriteistä on maksullisia. Ajo-oikeuden moottoriteille voi ostaa huoltoasemilta.

Ilmasto

Unkarissa on mannerilmasto, minkä takia kesäkausi on erittäin lämmin, suomalaisittain usein jopa tukahduttavan kuuma. Sää saattaa toisinaan vaihdella melko arvaamattomasti, mikä johtuu Unkarin sijainnista kolmen eri ilmastovyöhykkeen rajalla.
 
Noin toukokuun puolivälistä syyskuuhun, usein vielä lokakuullekin asti, päivälämpötilat liikkuvat 20–38 plusasteen välillä. Keskitalvi joulukuusta helmikuuhun on usein leuto lämpötilojen vaihdellessa nollan molemmin puolin. Talvet saattavat olla myös lumisia ja kylmiä ja lämpötilat laskea jopa -20 asteen tuntumaan. Vuoden keskilämpötila on 12 asetta. Lämpimin kuukausi on heinäkuu, keskilämpötila tuolloin 21,7 astetta celsiusta, kylmin kuukausi puolestaan tammikuu, -1,2 celsiusastetta. Aurinko paistaa keskimäärin 2000 tuntia vuodessa, vuosittainen sademäärä on noin 560 millimetriä. Eniten sataa loppukeväästä, toukokuussa ja loppusyksystä, lokakuussa. Länsi-Unkarissa sateen todennäköisyys on suurempi kuin maan itäosissa.

Kansalliset vapaapäivät

  • 1. tammikuuta, uudenvuodenpäivä
  • 15. maaliskuuta, vuoden 1848 vallankumouksen vuosipäivä
  • pääsiäinen
  • 1. toukokuuta, työläisten juhla
  • helluntai
  • 20. elokuuta, Tapani Pyhän, Unkarin valtion perustajan ja ensimmäisen kuninkaan muistopäivä
  • 23. lokakuuta, vuoden 1956 kansannousun muistopäivä, uuden valtiomuodon julistamispäivä
  • 1. marraskuuta, pyhäinpäivä
  • 25.-26. joulukuuta, joulu

Koulut ja opiskelu

Unkarissa on paljon kansainvälisiä kouluja. AISB eli American International School on suurin kansainvälinen koulu. Sen kampus sijaitsee noin 15 kilometriä Budapestin keskustasta. Koulussa noudatetaan IB-järjestelmää ja opetus on englanniksi. Lisäksi on olemassa esimerkiksi ranskalainen, brittiläinen, saksalainen ja itävaltalainen koulu.
Koulun lukukausi alkaa syyskuun 1. päivä ja päättyy kesäkuun puolivälissä.

Valuutta

Unkarin virallinen valuutta on forintti.

Hyvä tietää