Ungern och Finland förbereder en gemensam rapport om östliga dimensionen

Utrikesministrarna Kinga Göncz och Alexander Stubb pÅ presskonferensen den 7 oktober 2008 Ungerns utrikesminister Kinga Göncz besökte Helsingfors tisdagen den 7 oktober och träffade utrikesminister Alexander Stubb. Ministrarna berättade att Ungern och Finland förbereder en gemensam kartläggning om den östliga dimensionens betydelse för länderna. Förslaget om en gemensam rapport kom frÅn Carl Bildt, som anser att EU har skäl att fästa större uppmärksamhet vid östpolitiken än tidigare.

"Enligt vÅr uppfattning har EU:s uppmärksamhet riktats österut pÅ grund av krisen i Georgien, vilket orsakar att det är viktigt att samla sammanfattande synpunkter pÅ östpolitiken", sade Stubb. Stubb betonade betydelsen av relationer med Centralasien ocksÅ för att försäkra ett smidigt energisamarbete.

Stubb och Göncz diskuterade ocksÅ finanskrisens pÅverkan och pÅminde om att pÅ grund av den aktuella ekonomiska situationen är det viktigt att finna ett sameuropeiskt förhÅllandesätt och en sameuropeisk lösning till den pÅgÅende krisen.

"Finanskrisen har visat hur beroende Ryssland och Europa är av varandra", framhävde Stubb. Han betonade vikten av samarbete i stället för isolation.

Enligt utrikesministrarna har Finland och Ungern en avvaktande inställning till Lissabonavtalet.

PÅ utrikesminister Göncz program stod även ett möte med Europaminister Astrid Thors och ett besök pÅ Alexanderinstitutet.

utrikes- och säkerhetspolitik